Επιλέξαμε: 10 βιβλία Φιλοσοφίας που αξίζει να διαβάσετε

philosophy towerΜε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας, το BookSitting επέλεξε δέκα βιβλία που δίνουν καινούργιο νόημα και βάθος ακόμα και στην πιο πεζή καθημερινότητα.  

 

  • Αριστοτέλης, συγγραφέας: W. D. Ross, μετάφραση: Μαριλίζα Μητσού – Παππά, εκδότης: Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, σελ. 478, τιμή: 18,34€. Μια από τις καλύτερες αναλύσεις του Αριστοτέλη από έναν κορυφαίο μελετητή του, κατανοητή και κατάλληλη και για τους «μη ειδικούς» στη φιλοσοφία.
  • Ας αναστοχασθούμε εαυτούς και αλλήλους, συγγραφέας: Θεοδόσιος Π. Τάσιος, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2014, σελ. 538, τιμή: 18,00€. Ο αναστοχασμός του εαυτού και των άλλων ως αναγκαιότητα για να πετύχουμε μια καλή ζωή, δεδομένου ότι η ζωή πλέκεται κάθε στιγμή με τους Άλλους, μέσω της επικοινωνίας και των σχέσεων που συνάπτουμε μαζί τους.

  • Η κατασκευή του χρεωμένου ανθρώπου, συγγραφέας: Maurizio Lazzarato, μετάφραση: Γιώργος Καράμπελας, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2014, σελ. 192, τιμή: 13,00€. Πρωτότυπη και ρηξικέλευθη πρόσφατη μελέτη για την κρίση χρέους, στην οποία ο Μαουρίτσιο Λατσαράτο υποστηρίζει ότι το χρέος είναι πάνω απ’ όλα μια πολιτική κατασκευή και η σχέση πιστωτή-οφειλέτη η θεμελιώδης κοινωνική σχέση του κόσμου μας.
  • Ο Σπινόζα και η τέχνη της ευτυχίας, συγγραφέας: Thomass Balthasar, μετάφραση: Έφη Κορομηλά, εκδόσεις Μελάνι, 2013, σελ. 212, τιμή: 14,00€.  Η φιλοσοφική θεωρία του Σπινόζα ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, ενεργούμε και νιώθουμε και να φτάσουμε στην πολυπόθητη Ευδαιμονία, ερμηνεύοντας καλύτερα τις ανατροπές και τα απρόοπτα της ύπαρξης.
  • Να είσαι ο εαυτός σου σύμφωνα με τον Χάιντεγγερ, συγγραφέας: Celine Belloq, μετάφραση: Μάρω Τριανταφύλλου, εκδόσεις Μελάνι, 2013, σελ. 196, τιμή: 14,00€.  Ο αυθεντικός εαυτός, ο χρόνος, οι επιλογές, ο θάνατος και φυσικά η ζωή είναι μερικά από τα θέματα που καταπιάνεται η συγγραφέας, έχοντας ως αφετηρία τις φιλοσοφικές διδαχές και την πυκνή σκέψη του Χάιντεγγερ και ως τελικό προορισμό να βοηθήσει τον αναγνώστη να βρει νέο νόημα και βάθος στην ύπαρξή του.
  • Εγκώμιο της απραξίας, συγγραφέας: Francois Jullien, μετάφραση: Θάνος Σαμαρτζής, επιμέλεια: Αργύρης Παπασυριόπουλος, Νίκος Κουμπιάς, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2012, σελ. 120, τιμή: 8,00€. Μια ανατρεπτική ματιά στη δυτική αντίληψη για την αποτελεσματικότητα και την επίτευξη στόχων, μέσα από το πρίσμα της κινεζικής σκέψης και της αξιοποίησης της εσωτερικής δυναμικής της εκάστοτε κατάστασης.
  • Η Παρηγορία της Φιλοσοφίας, συγγραφέας: Alain de Botton, μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης, εκδόσεις Πατάκη, 2010, σελ. 362, τιμή: 15,64€. Ο τίτλος του βιβλίου θα μπορούσε να είναι και «πώς να λύσεις τα προβλήματα της καθημερινότητας με όχημα την πρακτική φιλοσοφία». Από την αντιδημοτικότητα μέχρι την ανικανότητα και από την απογοήτευση μέχρι την έλλειψη χρημάτων, ο Ελβετός φιλόσοφος αντλεί λύσεις μέσα από τη διδασκαλία και τις ρήσεις μεγάλων φιλοσόφων.
  • Ο φιλόσοφος και ο λύκος, συγγραφέας: Μark Rowlands, μετάφραση: Ελένη Βαχλιώτη, εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2010, σελ. 281, τιμή: 19,18€. Μέσα από την πλούσια, βιωματικού τύπου, αφήγηση του συγγραφέα και καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, ο αναγνώστης εξοικειώνεται με βασικές έννοιες της φιλοσοφίας, ειπωμένες με κατανοητό τρόπο, και έρχεται αναπόφευκτα αντιμέτωπος με τον κλονισμό της πεποίθησης περί υπεροχής του ανθρώπου απέναντι στα άλλα όντα του ζωικού βασιλείου.

  • Εγκώμιο για τον έρωτα, συγγραφέας: Alain Badiou, μετάφραση: Φώτης Σιατίτσας, εκδόσεις Πατάκη, 2013, σελ. 136, τιμή: 10,70€. Ένα ταξίδι στον κόσμο του έρωτα, από την πρώτη συνάντηση, το ρομαντισμό και τη θεολογική προσέγγισή του μέχρι τον μεταμοντέρνο εκφυλισμό του σε συμβόλαιο και εφήμερη περιπέτεια. Βασιζόμενος στο δίπολο φιλοσοφία – ψυχανάλυση, ο συγγραφέας δίνει αναπάντεχες απαντήσεις σε συνηθισμένα και ασυνήθιστα ερωτήματα.
  • Δικαιοσύνη – Τι Είναι το Σωστό;, συγγραφέας Michael Sandel, μετάφραση: Αλέξανδρος Κιουπκιολής, εκδόσεις Πόλις, 2011, σελ. 404, τιμή: 20€. Μια διεισδυτική, γλαφυρή διερεύνηση του νοήματος της δικαιοσύνης που καλεί τους αναγνώστες όλων των πολιτικών πεποιθήσεων να εξετάσουν παλιές διαμάχες για το δίκαιο και το σωστό με νέους και διαφωτιστικούς τρόπους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s