William Blake: Ο εκκεντρικός «Προφήτης» της αγγλικής ποίησης

Με αφορμή τα γενέθλια του μεγαλοφυούς Άγγλου ποιητή, William Blake, το BookSitting «θυμάται» βασικά γεγονότα της ζωής και του έργου του. 

Κάποιοι τον θεωρούσαν παράφρονα, λόγω των εκστατικών οραμάτων στα οποία, όπως ομολογεί ο ίδιος, βυθιζόταν από την παιδική του ηλικία. Κάποιοι «Προφήτη» της αγγλικής λογοτεχνίας και κάποιοι άλλοι, κυρίως μετά το θάνατό του, μια εκκεντρική μεγαλοφυΐα.

640px-William_Blake_by_Thomas_Phillips

Όπως και να επιλέξει να τον αποκαλέσει κανείς, δύσκολα μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο William Blake, που γεννήθηκε σαν σήμερα, 28 Νοεμβρίου, το 1757, στο Σόχο του Λονδίνου, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το πολύπλευρο ταλέντο του δεν περιορίστηκε μόνο στην ποίηση αλλά βρήκε δημιουργική έκφραση και στη ζωγραφική, τη χαρακτική και την εικονογραφία.

Οι γονείς του, ο έμπορος James Blake και η Catherine Hermitage, από νωρίς κατάλαβαν ότι ο μικρός William, το τρίτο από τα πέντε παιδιά τους, διέθετε έντονη καλλιτεχνική κλίση. Όχι μόνο δεν τους ενόχλησε αυτό αλλά αντιθέτως προσπάθησαν να τον βοηθήσουν να καλλιεργήσει ακόμα περισσότερο την έμφυτη αγάπη του προς την Τέχνη. Του επέτρεψαν μάλιστα να εγκαταλείψει το συμβατικό σχολείο σε ηλικία δέκα ετών, ώστε να αρχίσει να παρακολουθεί μαθήματα σε σχολή ζωγραφικού σχεδίου.

Τα πρώτα του ποιήματα τα έγραψε σε ηλικία μόλις δώδεκα ετών. Το 1782 γνώρισε τον John Flaxman, ο οποίος επρόκειτο να γίνει προστάτης του. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε την Catherine Boucher, ένα φτωχό και αναλφάβητο κορίτσι, όπως αναφέρουν οι βιογραφικές του πηγές, την οποία ο Blake εκπαίδευσε, όχι μόνο στη γραφή και την ανάγνωση, αλλά και στη χαρακτική τέχνη.

poetical sketches

Ένα χρόνο αργότερα, το 1783, δημοσίευσε την πρώτη ποιητική του συλλογή, με τον τίτλο Poetical Sketches (Ποιητικά Σχεδιάσματα), με τη χρηματική ενίσχυση του John Flaxman και του αιδεσιμότατου A. S. Mathew.

Ακολούθησαν πολλά άλλα αξιόλογα έργα, τα οποία αντιμετωπίζονταν από τους κριτικούς της εποχής με καχυποψία και χλευασμό, κάτι που συχνά απογοήτευε τον Blake. Αλλά δεν το έβαζε κάτω. Το 1809 διοργάνωσε μια ιδιωτική έκθεση των πινάκων του με σκοπό να δημοσιοποιήσει αλλά και να υπερασπιστεί το έργο του. Παρά τις προθέσεις του όμως, η έκθεση αυτή αντιμετωπίστηκε με εχθρική διάθεση.

Ενδεικτική είναι η δηκτική κριτική που έγραψε η εφημερίδα The Examiner:

«…ο William Blake, ένας δυστυχής παράφρων, ακίνδυνος κατά τα άλλα και γι’ αυτό έξω από το άσυλο, θα περνούσε εντελώς απαρατήρητος αν δεν διακήρυσσαν δημόσια τον θαυμασμό τους για αυτόν πολλοί διακεκριμένοι καθηγητές και ερασιτέχνες. Οι έπαινοι τους οποίους οι κύριοι αυτοί επεφύλαξαν πέρυσι στις εικονογραφήσεις του Τάφου (του Robert Blair) που φιλοτέχνησε ο δυστυχής, κατόρθωσαν να τον ωθήσουν να δημοσιοποιήσει την τρέλα του και έτσι να τον εκθέσουν και πάλι αν όχι στη χλεύη, στον οίκτο του κοινού.»

Newton-WilliamBlake

Απαντώντας σε παρόμοιες κριτικές, ο ίδιος είχε πει: «Το Υψηλό παραμένει κατ’ ανάγκη σκοτεινό για τους Αδύναμους ανθρώπους. Αυτό που μπορεί να είναι σαφές για έναν ηλίθιο δεν είναι άξιο της προσοχής μου.»

Περέμεινε ακμαίος και οξυδερκής μέχρι το τέλος της ζωής του. Λίγο πριν το θάνατό του προσπάθησε να μάθει ιταλικά με σκοπό να διαβάσει Δάντη, μια που σχεδίαζε να εικονογραφήσει τη Θεία Κωμωδία, έργο που ξεκίνησε περίπου το 1825 αλλά δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει, καθώς πέθανε δυο χρόνια αργότερα, στις 12 Αυγούστου του 1827.

Σήμερα αναγνωρίζεται από τους περισσότερους μελετητές του ως ο αυθεντικότερος και πιο εκλεκτός από τους ρομαντικούς ποιητές και θεωρείται μια από τις μείζονες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όχι μόνο για το ποιητικό του έργο, αλλά και για τη δημιουργία και απεικόνιση του εξαιρετικά περίπλοκου προσωπικού μυθολογικού συστήματος της σκέψης του.

Info: 

Κυκλοφορούν στα ελληνικά:

Πηγές: http://www.poets.org/poetsorg/poet/william-blake, http://www.blakearchive.org/blake/, http://www.poetryfoundation.org/bio/william-blake

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s