5 λογοτεχνικά βιβλία εμπνευσμένα απ’ τα Χριστούγεννα

Το BookSitting προτείνει πέντε διαχρονικά βιβλία με χριστουγεννιάτικες αφηγήσεις. 

Christmas-books booksitting

  • Χριστουγεννιάτικες ιστορίες, συγγραφέας: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, εκδόσεις Γράμματα, σελ. 177, τιμή: 7,70€

χριστουγεννιάτικες ιστορίες παπαδιαμάντης booksitting

 

Κλασική, απολαυστική συλλογή ιστοριών του Σκιαθιώτη «κοσμοκαλόγερου», Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, εμπνευσμένων από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

 

  • Άγιε Βασίλη, δεν είσαι εντάξει, συγγραφείς: Φεντερίκα Λαμπέρτι Ζανάρντι, Μπρουνέλα Σκίζα, μετάφραση: Τότα Τσάκου-Κονβερτίνο, εκδόσεις Γνώση, σελ. 109, τιμή: 5,50€.

άγιε βασίλη δεν είσαι εντάξει booksitting
Ο Αϊ-Βασίλης υπάρχει και δεν μένει σε μια καλύβα χωμένη στα χιόνια, αλλά σε δυο δωμάτια στη συνοικία EUR της Ρώμης. Εκεί, σ’ ένα μικρό γραφείο του Ταχυδρομείου, συγκεντρώνονται δεκάδες χιλιάδες γράμματα που στέλνουν τα παιδάκια της Ιταλίας.

Το εμπιστευτικό, σχεδόν συνωμοτικό ύφος των »επιστολών» κάνει τον Αϊ-Βασίλη κάτι πολύ περισσότερο από απλό αποδέκτη του αιτήματος για ένα δώρο. Τον προάγει σε μυστικό συνομιλητή των παιδιών, που πάντα θέλουν να διηγούνται χαμηλόφωνα τις δυσκολίες της μικρής τους ζωής.

ο ύμνος των χριστουγέννων booksitting
Όπως ο ίδιος ο συγγραφέας γράφει:
«Στο στοιχειωμένο αυτό βιβλιαράκι προσπάθησα να αναστήσω το Φάντασμα μιας Ιδέας, που δε θα κάνει τους αναγνώστες να δυσαρεστηθούν ούτε με τον εαυτό τους, ούτε με τους άλλους, ούτε με τις γιορτές, ούτε μαζί μου. Άμποτε να στοιχειώνει χαρμόσυνα τα σπιτικά τους, και κανείς να μη θέλει να το εξορκίσει.»

η καλεσμένη των χριστουγέννων booksittingΗ δεκαοκτάχρονη Ειρήνη ανακαλεί στη µνήµη της τα πιο ξεχωριστά, µέχρι τότε, Χριστούγεννα της ζωής της και µε έναν ζωηρό, γεµάτο αίσθηµα µονόλογο, παρόµοιο µε εξοµολόγηση, µας τα κάνει γνωστά. Ήταν µικρούλα και στην πόλη τους όλοι ετοιµάζονταν για τη µεγάλη γιορτή. Τα σπίτια γεµάτα ευωδιές, τα µαγαζιά γεµάτα, οι φούρνοι µοσχοµύριζαν και τα παιδιά, από πόρτα σε πόρτα, έλεγαν τα κάλαντα. Ευχές κι αγκαλιάσµατα, επιστροφή των ξενιτεµένων, επισκέψεις, κι ένας ήλιος σαν καλοκαιρινός.

 

ελληνικα χριστουγεννα

 

O Θωμάς Κοροβίνης επιλέγει και διαβάζει το «Θείον Όραμα» του Ανδρέα Καρκαβίτσα, τον «Γιάννη τον Βλογημένο» του Φώτη Κόντογλου και το «Άνθος του γιαλού» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, τρία αγαπημένα ελληνικά διηγήματα σε μια έκδοση εικονογραφημένη με παλιές χριστουγεννιάτικες κάρτες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s