Διαβάσαμε: «Κάν’ το κι ας φοβάσαι» της Dr. Susan Jeffers

Το BookSitting διάβασε το βιβλίο «Κάν’ το κι ας φοβάσαι» της Dr. Susan Jeffers, που επανεκδόθηκε το φθινόπωρο του 2014 από τις εκδόσεις Διόπτρα, και γράφει την άποψή του. 

Γράφει η Αλεξία Καλογεροπούλου

kanto ki as fovasaiΛόγω σπουδών αλλά και προσωπικού ενδιαφέροντος έχω διαβάσει ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων αυτοβοήθειας και αυτοβελτίωσης. Πολλά από αυτά θα τα χαρακτήριζα μέτρια. Τα διαβάζεις και αναρωτιέσαι τι τελικά αποκόμισες – αν αποκόμισες κάτι.

Όχι όμως και το «Κάν’ το κι ας φοβάσαι» της Dr. Susan Jeffers. Επανεκδόθηκε το 2014, από τις εκδόσεις Διόπτρα, δεκαπέντε χρόνια δηλαδή μετά την πρώτη του έκδοση, και έχει πουλήσει περισσότερα από 15.000.000 αντίτυπα σε 100 χώρες. Καθόλου τυχαία.

Γραμμένο με κατανοητό τρόπο, απαλλαγμένο από τον, κατά τη γνώμη μου, εκνευριστικά επιφανειακό και ανιαρό αμερικανικό τρόπο γραφής που συναντά κανείς σε πολλά βιβλία παρόμοιας θεματολογίας, το «Κάν’ το κι ας φοβάσαι» βοηθά τον αναγνώστη να συνειδητοποιήσει σημαντικές πλευρές του εαυτού του, να ανακαλύψει τι φοβάται και γιατί και, το σημαντικότερο, να αλλάξει βήμα – βήμα τη ζωή του, ώστε να μετακινηθεί από το σημείο της αδυναμίας και του φόβου στο σημείο της αυτογνωσίας, της ψυχικής ανθεκτικότητας και της δύναμης.

Δώδεκα κεφάλαια, που θα μπορούσαν να αντιστοιχούν σε δώδεκα μαθήματα ζωής, δομημένα με λογική σειρά, χωρίς αναίτια πισωγυρίσματα σε θέματα που αναλύθηκαν σε προηγούμενα κεφάλαια, τα οποία τελικά μπερδεύουν τον αναγνώστη και τον αφήνουν με αναπάντητα ερωτήματα.

Στις 240 σελίδες του βιβλίου, η συγγραφέας καταπιάνεται με ένα μεγάλο εύρος φόβων: από το φόβο της ομιλίας μπροστά σε κοινό και το φόβο μπροστά στην ανάγκη αλλαγής καριέρας, μέχρι υπαρξιακού τύπου φόβους, όπως αυτός των γηρατειών. Ξεκινώντας από την παραδοχή ότι ο φόβος είναι μια κατάσταση που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, καθώς όσο εξελισσόμαστε και εμπλεκόμαστε σε πρωτόγνωρες καταστάσεις είναι φυσικό να φοβόμαστε, η Dr. Jeffers δείχνει τον τρόπο και τις μεθόδους, δοκιμασμένες από την ίδια, που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για να αντιμετωπίσει άφοβα κάθε κατάσταση που του παρουσιάζεται στη ζωή.

«Στη ρίζα κάθε φόβου σου βρίσκεται ο φόβος ότι δεν θα τα καταφέρεις να αντιμετωπίσεις τις καταστάσεις που θα φέρει η ζωή στο δρόμο σου. Αν ήξερες ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε κατάσταση προκύψει στη ζωή σου, τότε τι θα φοβόσουν; Για να μειώσεις το φόβο σου πρέπει να καλλιεργήσεις την εμπιστοσύνη στην ικανότητά σου να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε κατάσταση φέρνει η ζωή στο δρόμο σου», γράφει η ίδια. Αυτό σημαίνει ότι για να εξαφανιστεί ο φόβος, πρέπει να προηγηθεί η δράση: η αλλαγή από έναν αρνητικό τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς σε έναν άλλο, που θα φέρει θετικά αποτελέσματα στη ζωή.

Το βιβλίο θα φανεί χρήσιμο τόσο σε κάποιον που βρίσκεται στα αρχικά στάδια αναζήτησης και βελτίωσης του εαυτού, όσο και στον πιο έμπειρο «αναζητητή» που θα βάλει σε τάξη και θα θυμηθεί πράγματα που μάλλον ήδη γνωρίζει αλλά μέσα στη ροή της καθημερινότητας πιθανόν να έχει ξεχάσει.

Ένα αισιόδοξο αλλά ρεαλιστικό βιβλίο που εμπνέει τον αναγνώστη και του δίνει τα εργαλεία που θα τον βοηθήσουν να μετατρέψει το φόβο σε δύναμη και να βρει νέο νόημα και πληρότητα στη ζωή του.

Info: Κάν΄το κι ας φοβάσαι, συγγραφέας: Dr. Susan Jeffers, μετάφραση: Λένα Καζιάνη, επιμέλεια: Τατιάνα Γαλάτουλα, εκδόσεις Διόπτρα, σελ. 240, τιμή: 16,60€.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s