Διαβάσαμε: «Οι ανησυχίες του γεωμέτρη» της Λίλας Κονομάρα

Το BookSitting διάβασε το νέο βιβλίο της Λίλας Κονομάρα, «Οι ανησυχίες του γεωμέτρη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, και γράφει την άποψή του. 

Γράφει η Αλεξία Καλογεροπούλου

Αρχικά, κέντρισε το ενδιαφέρον μου ο τίτλος: «Οι ανησυχίες του γεωμέτρη». Τι ανησυχίες θα μπορούσε να έχει άραγε ένας γεωμέτρης; Και πόσο ιδιαίτερες θα ήταν αυτές, ώστε να αποτελέσουν το θέμα ενός λογοτεχνικού κειμένου;

KONOMARA_final_72 (1)Οι απορίες μου λύθηκαν γρήγορα όταν άρχισα την ανάγνωση. Το νέο βιβλίο της Λίλας Κονομάρα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, με εξέπληξε ευχάριστα. Κάθε διήγημα, δώδεκα στο σύνολό τους, και ένας ολόκληρος κόσμος. Κοινό γνώρισμα όλων είναι η διαπλοκή του σύγχρονου με το παλαιό και του ονειρώδους με το πραγματικό.

Στην αρχή νόμιζα ότι διάβαζα Θουκυδίδη, ύστερα Μακρυγιάννη κι ύστερα τα απομνημόνευματα των εξόριστων κατά τη ζοφερή περίοδο του εμφυλίου. Έπειτα παμπάλαιες δοξασίες της ελληνικής παράδοσης ζωντάνεψαν εμπρός μου, και, κάπου στη μέση του βιβλίου, μια μαυροντυμένη γιαγιά, χρόνων αλλοτινών, μου έλεγε παραμύθια μπροστά στο τζάκι.

Η γλώσσα που μεταχειρίζεται η συγγραφέας εγείρει το πνεύμα και την περιέργεια του αναγνώστη. Το ύφος αλλάζει δεξιοτεχνικά σε κάθε διήγημα και μαζί με τις προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις φτιάχνουν ήρωες απτούς και ζωηρές εικόνες, έτσι που νομίζεις πως άλλοτε βρίσκεσαι στην Εκκλησία του Δήμου, άλλοτε μπαρουτοκαπνισμένος σε κάποιο βουνό ανάμεσα σε αρματωλούς και κλέφτες, άλλοτε μέσα σε ένα μύθο ή σε ένα παραμύθι.

Οι διάλογοι είναι ζωντανοί, αβίαστοι και οικείοι, τόσο που θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνονται στο διπλανό τραπέζι. Συχνά πυκνά η συγγραφέας αφήνει να φανούν οι στοχασμοί της που ταυτίζονται, τις περισσότερες φορές, με τα αιώνια ερωτήματα της φιλοσοφικής σκέψης που αγγίζουν θέματα κοινά σε όλους τους ανθρώπους και σε όλες τις εποχές, όπως ο έρωτας, η ζωή, ο θάνατος, η μοναξιά. Δεν παραλείπει βέβαια να κάνει σαφείς αναφορές και στη σύγχρονη, εικονική πραγματικότητα.

Η πένα της Λίλας Κονομάρα μοιάζει, κατά τη γνώμη μου, να κινείται λιτά αλλά επιδέξια στο χαρτί, μπαινοβγαίνοντας ελεύθερα σε εποχές και ιστορικά συμβάντα για να καταλήξει στο σήμερα. Στην Αθήνα του σήμερα και ό,τι αυτή και οι άνθρωποί της συμβολίζουν.

Με τρόπο γραφής που θυμίζει αγαπημένους και πάντα διαχρονικούς κλασικούς, η Λίλα Κονομάρα, κρατάει τον αναγνώστη δεμένο στο άρμα της αξιοθαύμαστης τέχνης και φαντασίας της, από την πρώτη σελίδα του βιβλίου της μέχρι την τελευταία.

Info: Οι ανησυχίες του γεωμέτρη, συγγραφέας: Λίλα Κονομάρα, επιμέλεια: Μαρία Γαργαρώνη, εκδόσεις Κέδρος, σελ.: 184, τιμή: 12,50€.

4 σκέψεις σχετικά με το “Διαβάσαμε: «Οι ανησυχίες του γεωμέτρη» της Λίλας Κονομάρα

  1. Η παρουσίαση του βιβλίου της Λίλας Κονομάρα «Οι ανησυχίες του γεωμέτρη», από το Booksitting είναι εξαιρετική. Κυριολεκτικά προκαλεί στον αναγνώστη την επιθυμία να βιαστεί να το διαβάσει και να περιπλανηθεί στις σελίδες του.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s