Ψυχολογία

Νέες κυκλοφορίες: «Η διάσωση του φυσιολογικού» του Allen Frances

Το δριμύ κατηγορώ του Αμερικανού καθηγητή ψυχιατρικής, Allen Frances, κατά του DSM- 5. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τραυλός. 

Μήπως η ιδιαίτερη, μοναδική συμπεριφορά των παιδιών μας δηλώνει ότι πάσχουν από κάποια ψυχική ασθένεια; Μήπως οι συνήθειές μας είναι συμπτώματα μιας νέας ψυχικής νόσου; Ή μήπως τελικά είμαστε απλώς φυσιολογικοί;

η διάσωση του φυσιολογικού τραυλόςΣε μια υγιή κοινωνία απαιτούνται όλοι οι τύποι του ανθρώπου, ενώ σε μια γεμάτη ζωή χρειάζεται ολόκληρη η παλέτα των συναισθημάτων. Ωστόσο, με βάση τα νέα κριτήρια της ψυχιατρικής διάγνωσης, σε λίγο δεν θα υπάρχει άνθρωπος που να μην θεωρείται ψυχικά ασθενής.

Πριν από μια δεκαετία, η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία ανέθεσε στον Allen Frances τη συγγραφή του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχιατρικής (DSM-4), τη γνωστή «Βίβλο» των ψυχιάτρων, τα κριτήρια της οποίας καθορίζουν, σε όλο τον κόσμο, ποιος είναι ψυχικά υγιής και ποιος χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή και ψυχική θεραπεία.

Πριν από μερικά χρόνια, ο Allen Frances αρνήθηκε να συγγράψει τη νέα, αναθεωρημένη έκδοση του ίδιου εγχειριδίου (DSM-5), που χαράζει τον κρίσιμο διαχωρισμό ανάμεσα στο φυσιολογικό και στην ψυχική ασθένεια. Ο λόγος; Η αγωνία του για τη διάσωση του φυσιολογικού και του ανθρωποκεντρικού μοντέλου προσέγγισης στην ψυχιατρική.

Αυτή η αγωνία άλλωστε τον οδήγησε στη συγγραφή του παρόντος- καταγγελτικού βιβλίου. Έχοντας εργαστεί επί είκοσι χρόνια στις αναθεωρημένες εκδόσεις του DSM, χωρίς να υποτιμά τον σημαντικό ρόλο των ψυχιάτρων και της ψυχιατρικής, τονίζει την ανάγκη να θυμούνται οι γιατροί την κληρονομιά του Ιπποκράτη, που απηχεί την ίδια αλήθεια σήμερα όσο και πριν από 2.500 χρόνια: να είσαι μετριόφρων, να γνωρίζεις τα όριά σου και, πάνω απ’ όλα, να μην βλάπτεις. «Το φυσιολογικό αξίζει πραγματικά να διασωθεί, το ίδιο και η ψυχιατρική», τονίζει ο συγγραφέας.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

allen francesΟ Allen Frances M.D., Kαθηγητής στο τμήμα Ψυχιατρικής και Επιστημών της Συμπεριφοράς, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ντιουκ, στο Ντούραμ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. Διετέλεσε πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής που συνέγραψε το DSM-3, την αναθεώρησή του και το DSM-4. Σήμερα, δημοσιοποιεί τα επικίνδυνα στοιχεία του DSM-5 και τους φόβους του για το μέλλον της ανθρωπότητας.


Info: Η διάσωση του φυσιολογικού, συγγραφέας: Allen Frances, μετάφραση: Νίκος Αποστολόπουλος, επιστημονική επιμέλεια: Χρύσανθος Μπουλάς, εκδόσεις Τραυλός, σελ. 480, τιμή: 20€.

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s