Συνεντεύξεις, Τέχνες

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Η Τάνυα Βασδάρη μιλά στο BookSitting για το «Μ’ ακούς»

Η χορογράφος και χορεύτρια, Τάνυα Βασδάρη, συζητά με την Αλεξία Καλογεροπούλου με αφορμή τη χοροθεατρική παράσταση «Μ’ ακούς» που, μετά την περσινή της επιτυχία, ανεβαίνει για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο ΠΚ. 

Συνέντευξη στην Αλεξία Καλογεροπούλου
alexia.kalogeropoulou@gmail.com

tanya-vasdari
Τάνυα Βασδάρη

Κερδίστε 5 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση της Παρασκευής, 11 Νοεμβρίου 2016. Δείτε πώς

Από πέρυσι ήθελα να δω το «Μ’ ακούς», αφού μόνο καλά λόγια άκουγα από φιλότεχνους φίλους που παρακολούθησαν τη χοροθεατρική παράσταση που επιμελείται σκηνοθετικά και χορογραφικά η Τάνυα Βασδάρη. Αλλά κάτι οι δουλειές κάτι ο περιορισμένος χρόνος δεν τα κατάφερα.

Φέτος λοιπόν που έμαθα ότι η παράσταση ανεβαίνει και πάλι, αυτή τη φορά στο Θέατρο ΠΚ, υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι δεν θα τη χάσω. Βασικός θεματικός άξονας του «Μ’ ακούς» είναι η βία όλων των ειδών, όπως τη βιώνουμε καθημερινά στην Ελλάδα της κρίσης. Η Τάνυα Βασδάρη μάς λέει περισσότερα.

Είναι η δεύτερη χρονιά που ανεβαίνει το «Μ’ ακούς», σωστά; Ποια είναι η εμπειρία σας από την περσινή παράσταση; 

Είναι η δεύτερη χρονιά που ανεβαίνει σε αυτή τη μορφή και με αυτούς τους συντελεστές. Ένα προσχέδιο, ας πούμε, και με άλλη σχεδόν μορφή είχε παρουσιαστεί και πριν δύο χρόνια στο Φεστιβάλ Χορογράφων στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Εκεί λοιπόν συναντήσαμε τη θερμή ανταπόκριση του κόσμου και αποφασίσαμε να το εξελίξουμε και να το παρουσιάσουμε πιο ολοκληρωμένο. Κι αυτό ακριβώς έγινε την προηγούμενη σεζόν. Αρχικά είχαν προγραμματιστεί τρεις παραστάσεις και λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης προστέθηκε τελευταία στιγμή και μία τέταρτη. Φέτος διορθώσαμε κάποια πράγματα, την επεκτείναμε, πάντα με  οδηγό την προηγούμενη παρουσίαση, αλλά και τα σχόλια όσων την παρακολούθησαν.  Παρουσιάζουμε μια πιο ανανεωμένη μορφή του.

Πείτε μας δυο λόγια για το έργο. Πώς προέκυψε η ιδέα, ποιο ήταν το έναυσμα και ο στόχος και γιατί επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος τίτλος και μάλιστα σε κατάφαση, χωρίς ερωτηματικό, όπως θα περίμενε ίσως ο μέσος θεατής;

Η ιδέα προέκυψε έτσι, από μία προσωπική παρατήρηση την ώρα που οδηγούσα στο δρόμο. Δεν έμεινε όμως εκεί, αλλά μέσα από συζητήσεις γεννήθηκε και εξελίχθηκε μια νέα ιδέα, πιο κοντά σε όσα βιώνουμε στην καθημερινότητά μας, σε όσα βλέπουμε να συμβαίνουν σε εμάς τους ίδιους ή στους γύρω μας. «Μ’ ακούς» ήταν ο τίτλος που ήρθε στο μυαλό της πρωταγωνίστριας στην πρώτη παράσταση, της stand up κωμικού Χρύσας Κατσαρίνη κι όταν ανέλαβε η Χριστίνα Μητροπούλου τη συγγραφή του έργου τον κράτησε, γιατί πραγματικά ταιριάζει στο τώρα. Πέρασε ο καιρός που αναρωτιόμασταν αν μας ακούει κάποιος, πέρασε κι ο καιρός που φωνάζαμε ότι κανείς δε μας ακούει, τώρα πρέπει να επιβάλλουμε να μας ακούσει, αλλιώς χαράζουμε άλλο δρόμο στη ζωή μας. Εξ ου κι η κατάφαση. Είναι όμως και λίγο διφορούμενο, αφήνουμε τον θεατή να βάλει το ερωτηματικό αν θέλει. Μέσα από την προσωπική ιστορία της «Χρύσας», της ηρωίδας, ο θεατής αναγκάζεται να αναρωτηθεί αν ακούει τους γύρω του και στο τέλος να υποχρεωθεί να τους ακούσει.

Βασικός θεματικός άξονας του «Μ’ ακούς» είναι η οικονομική κρίση και οι αλλαγές που έχει φέρει στην καθημερινότητα. Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που φωτίζει η κρίση; Υπήρχαν πάντα εκεί;

Η γνώμη μου είναι πως ναι, ήταν εκεί. Η κρίση δεν τα φώτισε ούτε τα μεγέθυνε ούτε αναδύθηκαν στην επιφάνεια. Απλά τώρα όλοι τα βιώνουμε, άρα αναγκαζόμαστε να τα παρατηρήσουμε και στους άλλους. Το πρόβλημα υπήρχε, ήταν και παραμένει, καθαρά κοινωνικό, αποδοχής της άλλης γνώμης, της διαφορετικότητας. Και βλέπεις, ότι η κρίση δεν το έλυσε, δεν το διόρθωσε, ίσα ίσα που το άφησε μετέωρο να υπάρχει και όλοι μας έχουμε φτάσει σε σημείο να παραδεχόμαστε ότι η κρίση φταίει που δημιουργήθηκε. Χωρίς αυτό βέβαια να ισχύει.

«(…) πέρασε κι ο καιρός που φωνάζαμε ότι κανείς δε μας ακούει, τώρα πρέπει να επιβάλλουμε να μας ακούσει, αλλιώς χαράζουμε άλλο δρόμο στη ζωή μας.»

Η οικονομική κρίση εμπεριέχει βία. Είναι κάτι που αναφέρεται και στην υπόθεση του έργου. Πώς βιώνει αυτή τη βία ο μέσος άνθρωπος σήμερα και πώς αντιδρά κατά τη γνώμη σας;

Πώς τη βιώνει; Με όλους τους τρόπους που μπορεί κανείς να φανταστεί. Η ανεργία είναι βία, οι χαμηλοί μισθοί, όταν υπάρχουν, είναι βία. Οι περικοπές είναι βία, η απόλυση είναι βία. Και το σοκ είναι πολύ μεγάλο για να αντιδράσεις. Κι όταν σοκάρεται μια ολόκληρη κοινωνία, και τελικά απογοητεύεται από τις λανθασμένες επιλογές, είναι δύσκολο να αντιδράσει. Όχι ότι δεν μπορεί, αλλά θέλει χρόνο.

Πώς μπορεί να ξεπεράσει ή να μετριάσει κανείς τις επιπτώσεις της κρίσης σε προσωπικό επίπεδο; Η τέχνη είναι μια λύση; Ποιες άλλες λύσεις υπάρχουν;

Η τέχνη λειτουργεί περισσότερο ως ψυχοθεραπεία. Ας πούμε λοιπόν ότι σε ηρεμεί ή σε ξυπνά. Δεν μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις της κρίσης. Οι επιπτώσεις της κρίσης αφήνουν άλλο ίχνος. Στο ψυχολογικό πεδίο μπορεί να κάνει πολλά η τέχνη κι είμαι σίγουρη ότι κάνει, στα υπόλοιπα δεν μπορεί. Και κακά τα ψέματα, όσο μειωμένα κι αν είναι τα εισιτήρια, ένας άνεργος δε θα σκεφτεί να πάει θέατρο, όταν προσπαθεί να καλύψει τα τσιγάρα του.

Πώς νιώθει ένα παιδί στο μέσο της κρίσης; 

Δε νομίζω πως τη βιώνει όπως ένας ενήλικας. Κι αυτό γιατί υπάρχουμε και οι γονείς που θα τα προστατέψουμε μέχρι ένα σημείο. Άλλωστε, είμαστε στο τέλος του 6ου ή 7ου χρόνου της κρίσης και κάποιες αλλαγές ίσως να μην έχουν γίνει ακόμα αντιληπτές από τα παιδιά. Νιώθουν περισσότερο τον απόηχο και λιγότερο το αίτιο.

«Η τέχνη λειτουργεί περισσότερο ως ψυχοθεραπεία. Ας πούμε λοιπόν ότι σε ηρεμεί ή σε ξυπνά. Δεν μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις της κρίσης.»

Είστε αισιόδοξη για το μέλλον; Πρόκειται να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο; Και πώς;

Υπάρχει σε όλους μας μια εσωτερική καλά κρυμμένη δύναμη. Όταν οι περισσότεροι από εμάς την ανακαλύψουν και εξωτερικευτεί, τότε θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις για να βγούμε από το οικονομικό αδιέξοδο. Για αυτό λοιπόν παραμένω αισιόδοξη, αλλιώς δε θα έκανα μια παράσταση τέτοιου είδους στη μέση της κρίσης.

Γιατί θα προτείνατε σε κάποιον να έρθει να δει το «Μ’ ακούς»; 

Γιατί όσο απαισιόδοξο κι αν φαίνεται το τώρα, το μέλλον μπορεί να είναι πολύ καλύτερο. Κι αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα της παράστασής μας.

«Υπάρχει σε όλους μας μια εσωτερική καλά κρυμμένη δύναμη. Όταν οι περισσότεροι από εμάς την ανακαλύψουν και εξωτερικευτεί, τότε θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις για να βγούμε από το οικονομικό αδιέξοδο.»

 


Λίγα λόγια για την Τάνυα Βασδάρη 

Γεννήθηκε στις 30/9/84 στην Αθήνα.  Ξεκίνησε με ρυθμική στα 5 και από 10 ετών συνέχισε σε σχολή χορού. Είναι απόφοιτος της επαγγελματικής σχολής χορού Ραλλού Μάνου, κατέχει πτυχίο στο ISTD (modern theater), μοντάζ από το εργαστήρι του  ΑΝΤ1 και το 2016 ξεκίνησε τις σπουδές της στη χοροθεραπεία.

Το 2004 συμμετείχε ως εθελόντρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Τελετή Λήξης και ως βασική χορεύτρια στους Παραολυμπιακούς  Αγώνες στην Τελετή Έναρξης.

Έχει συμμετάσχει, από το 2005 και έπειτα, σε πολλά Φεστιβάλ σύγχρονου χορού με τις ομάδες Χορευτές, Α-ΚΙΝ, Global Arts, ΙΑΣΙΣ, Footsteps και Νεφελόπετρα. Επίσης το 2016 έγινε μέλος της ομάδας Urban dance society.

Από το 2006 είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας DiZgravityη οποία έχει κάνει πολλές εμφανίσεις σε Φεστιβάλ Χορού -και όχι μόνο-  στην Ελλάδα.

dizgravity

Το έργο «Μ’ ακούς» παρουσιάστηκε το 2016 στο El Convento del Arte και την ίδια χρονιά  συμμετείχε στο 15ο φεστιβάλ χορογράφων. Τις Παρασκευές του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου θα ανέβει στο Θέατρο ΠΚ.

Συντελεστές

Ερμηνεύουν: Μαρία Βασιλειάδη, Βαλεντίνη-Ελένη Βεκκίνι, Φλώρα Καραβελατζή, Βλοτίνα Νουλέλλη, Αρετή Σταμπόγλη, Μεταξία Ταμπούρλου, Δημήτρης Τσικούρας, Πωλίνα Χαλά
Θεατρικό έργο: Χριστίνα Μητροπούλου

Σκηνοθεσία: Τάνυα Βασδάρη

Χορογραφίες: Τάνυα Βασδάρη, Τania Economo

Trailer – Φωτογραφία αφίσας:  cGc films – http://www.cgcfilms.com/

Σχεδιασμός φωτισμού: Απόστολος Τσιτσώνης

Φωτογραφίες: Ευάγγελος  Καραλής

Ενδυματολόγος: Γιάννης Περίδης

Εκτέλεση Παραγωγής: Κατερίνα Αλεξανδράκη, Steve Bart

https://www.facebook.com/DiZgravity

Trailer: https://youtu.be/3VQc7GO9Yss

Info

Από την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου 2016, στις 9:45 το βράδυ.

Εισιτήρια: 10 € κανονικό, 7 € μειωμένο (ΣΕΗ, ΣΕΧΩΧΟ, ΣΕΧ, άνεργοι)
Ειδικές τιμές για γκρουπ άνω των 12 ατόμων
Προπώληση: 8 €

Θέατρο ΠΚ (Κασομούλη 30, μετρό Νέος Κόσμος, Τηλ. 210 9011677)

Advertisements

2 σκέψεις σχετικά με το “ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Η Τάνυα Βασδάρη μιλά στο BookSitting για το «Μ’ ακούς»”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s