Συνεντεύξεις, Τέχνες, θέατρο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ο Γιάννης Τσούκας και η Βάσια Βασιλείου μιλούν για το «Γύρισα σπίτι»

Ο Γιάννης Τσούκας και η Βάσια Βασιλείου συζητούν με την Αλεξία Καλογεροπούλου με αφορμή το έργο «Γύρισα σπίτι» των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε, που κάνει πρεμιέρα στις 6 Νοεμβρίου 2016, στο Θέατρο ΠΚ.

Συνέντευξη στην Αλεξία Καλογεροπούλου
alexia.kalogeropoulou@gmail.com

2
Γιάννης Τσούκας – Βάσια Βασιλείου

Κερδίστε 5 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση της Κυριακής, 13 Νοεμβρίου 2016. Δείτε πώς 

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς ποιες παραστάσεις να δει ανάμεσα σε τόσες επιλογές που -ευτυχώς- «ανεβαίνουν» κάθε χρόνο στις θεατρικές σκηνές. Μια από αυτές που ξεχώρισα φέτος είναι το «Γύρισα σπίτι» των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε. Όχι μόνο επειδή αγαπώ τον Ντάριο Φο που αποχαιρέτησε τα εγκόσμια πριν λίγο καιρό, αλλά και γιατί η ιστορία της Κατερίνας Μαριάνι, που ερμηνεύει η Βάσια Βασιλείου κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Τσούκα, με προκαλεί να το δω.

Πώς αποφασίσατε να γίνετε ηθοποιός;

Β.Β.: Φυσικά και δε γνωρίζω. Δε νομίζω ότι υπάρχει αληθής και συγκεκριμένη απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση.

Γ.Τ.: Δεν το αποφάσισα ποτέ. Είναι ένα «μικρόβιο» που κόλλησα κάποια στιγμή στην παιδική μου ηλικία ανακατεμένος σε μια ερασιτεχνική ομάδα και συνεχίζω να νοσώ μέχρι και σήμερα χωρίς την αναζήτηση γιατρειάς.

Είναι η πρώτη σας σκηνοθετική δουλειά;  

Γ.Τ.: Όχι. Η πορεία μου στη σκηνοθετική ματιά ξεκίνησε το 2010 όταν σκηνοθέτησα πρώτη φορά την πρώτη μου ολοκληρωμένη συγγραφική δουλειά με τίτλο «Παρά τρίχα», μια μαύρη κωμωδία. Στη συνέχεια ακολούθησαν επιθεωρήσεις όπως το «Γυμνή Αλήθεια» και «Τολμώ», ένα κοινωνικό έργο για τις κακοποιημένες γυναίκες με τίτλο «Γυναίκες στα πρόθυρα οικονομικής κρίσης» και τέλος έναν μονόλογο το «Σαν ψέμα» που ανέβηκε στη θεατρική Αθήνα τη σεζόν ’14-’15 στο Θέατρο 104. Πρώτη φορά με το «Γύρισα Σπίτι« καταπιάνομαι σκηνοθετικά με έργο που δεν είναι δικό μου και για μένα ήταν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ως τώρα.

Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο έργο του Ντάριο Φο και της Φράνκα Ράμε; Τι σας προσέλκυσε σε αυτό;

Β.Β.: Έτσι αυθόρμητα είπαμε να το κάνουμε! Είναι απλά υπέροχο και απ’όσο γνωρίζω το ελληνικό κοινό δεν το πολυγνωρίζει και αυτό πρέπει να διορθωθεί! Από την άλλη είναι ένας μονόλογος πρόκληση για κάθε γυναίκα ηθοποιό οπότε είναι από τις περιπτώσεις που δεν έπαιρνε δεύτερη σκέψη.

Γ.Τ.: Είναι από τα έργα εκείνα που είναι σαν τα νομίσματα. Έχουν δύο όψεις. Στην ίδια ιστορία συναντάμε μία γυναίκα ήρωα ενός comic και μία γυναίκα που η ζωή την έχει τσακίσει. Δεν είναι διπολική. Εξαρτάται η όψη που θα δεις το κείμενο. Εγώ επέλεξα την κωμική της πλευρά. Μια γυναίκα που ζει τα λάθη της με αφέλεια, που σατιρίζει ακόμα και η ίδια τον εαυτό της και που στο σύνολο γεμίζουμε τη σκηνή με δράση, χρώμα, μουσικές και αμεσότητα.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της ηρωίδας του «Γύρισα σπίτι»;

Β.Β.: Κοιτάξτε δε θέλω να τη βάλω σε καλούπι και ούτε να την κατηγοριοποιήσω. Οι ήρωες του Ντάριο Φο και της Φράνκα Ράμε είναι σαρωτικοί, έντονοι, σαρκαστικοί… Αφηγούνται τις ιστορίες τους οι οποίες είναι φαινομενικά απλοϊκές με απρόβλεπτες προοπτικές εξέλιξης. Όπως και ο Φο, είναι και ολίγον τι γελωτοποιοί και διασκεδαστές… Στην ίδια μοίρα λοιπόν και η Κατερίνα Μαριάνι στο «Γύρισα Σπίτι». Είναι όλα αυτά και άλλα τόσα…

Γ.Τ.: Βασικό χαρακτηριστικό της Κατερίνας Μαριάνι είναι η γυναικεία της φύση. Αυτό από μόνο του φέρνει στο μυαλό χιλιάδες εικόνες. Είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα. Και στη σκηνή τις βλέπουμε όλες. Δεν μπορώ να μιλήσω για την συγκεκριμένη προσωπικότητα με λίγες λέξεις. Είναι τόσο πολυδιάστατη ύπαρξη που σου είναι οικεία από το πρώτο λεπτό αλλά σίγουρα θα σκεφτόσουν και δεύτερη φορά για το αν τη θέλεις για φίλη σου ή όχι. Είναι μια έκρηξη συναισθημάτων αυτή η γυναίκα. Αξίζει να τη γνωρίσεις και χαίρομαι που τη συνάντησα και την έζησα μέσω της Βάσιας τους δύο μήνες που κράτησαν οι πρόβες και τώρα έχω τη χαρά να την παραδίδω στο κοινό.

3.jpg

Τι κάνει την ηρωίδα να επιστρέφει πάντα στα δεδομένα της παρά τις προσπάθειές της να κάνει μια νέα αρχή; Και τι κάνει γενικώς συνήθως τους ανθρώπους να επιστρέφουν στα γνωστά, αν και ανεπιθύμητα;

Β.Β.: Επιστρέφει γιατί ποτέ δεν ήθελε πραγματικά να φύγει. Δεν είναι από τις γυναίκες που θα άντεχε χωρίς την οικογένειά της, όποια και αν είναι η οικογένειά της. Της αρέσει να γκρινιάζει και σχεδόν εθίστηκε στη νοοτροπία του θύματος και αυτό είναι μεγάλη παγίδα. Ίσως μάλιστα θυματοποιείται πια και για τους λάθος λόγους. Αγαπάει περισσότερο την ιδέα του φευγιού της παρά το φευγιό. Στην πραγματικότητα, αν τη δει κανείς με το μικροσκόπιο μπορεί να είναι και θύτης. Τώρα όσον αφορά το τι κάνει συνήθως τους ανθρώπους να επιστρέφουν, ίσως να είναι η λάθος εντύπωση που έχουν για τον εαυτό τους. Ίσως θεωρούν ότι φεύγοντας θα σπάσουν τις αλυσίδες τους και τελικά τις αλυσίδες τις κουβαλάνε οι ίδιοι. Ή μπορεί να υποτιμά κανείς τη ρουτίνα ή την καθημερινότητά του και όταν τη στερείται να αποδιοργανώνεται ψυχή και σώματι. Αυτό που συμβαίνει σίγουρα είναι η άγνοια της βαθύτερης επιθυμίας της διαδρομής μας…

Γ.Τ.: Μπορεί οι λέξεις ρουτίνα, σιγουριά και ασφάλεια ώρες ώρες να μοιάζουν απειλητικές. Μα μην ξεχνάτε ότι για πολλούς είναι μια ολόκληρη ζωή. Η λέξη ρίσκο δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο πολλών. Και ειδικά σε μία γυναίκα. Η λέξη λαχτάρα όμως είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση. Αλλά η λαχτάρα για να ολοκληρωθεί θέλει ρίσκο. Και κάπου εκεί χαλάει η συνταγή και δεν έχουμε αποτέλεσμα. Όσο και αν η ηρωίδα μας έχει πείσει τον εαυτό της πως είναι σίγουρη για τις επιλογές της, η λογική της ξυπνά την καρδιά από το λήθαργο και την επαναφέρει στην πραγματικότητα. Η Κατερίνα Μαριάνι θεωρώ πως ζει την ιστορία, που ο κόσμος βλέπει μία φορά στην παράσταση, ξανά και ξανά για χρόνια ολόκληρα. Κάθε φορά όμως κάνει και ένα βήμα παραπάνω. Ίσως μια μέρα τα καταφέρει. Ίσως μια μέρα φτάσει σε ένα σημείο και παραμείνει στάσιμη. Και ίσως πάλι μια μέρα να τα χάσει όλα.

Ποια είναι τα κεντρικά θέματα που θίγει το έργο;

Γ.Τ.: Αν σας έλεγα πως κάποια από τα θέματα της παράστασης είναι ο χωρισμός, η μηδενική σεξουαλική ικανοποίηση, ο έρωτας, η λαχτάρα, η νοσταλγία και η επιστροφή στη μουντή καθημερινότητα και πως η παράστασή μας είναι κωμωδία θα με περνούσατε για τρελό. Μα δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο και πιο αστείο για μια γυναίκα από το να ταυτιστεί με την ηρωίδα και να σατιρίσει μαζί της πράγματα δεδομένα και για έναν άντρα να αναγνωρίσει τον τύπο της Κατερίνας σε μια φίλη, ερωμένη, σύζυγο ή απλή γνωστή του και να σατιρίσει μαζί της την καθημερινότητα και τον ψυχισμό μιας γυναίκας.

Είναι ένα έργο που θα εκτιμήσουν μόνο οι γυναίκες;

Β.Β.: Το γυναικείο κοινό θα ταυτίζεται κάθε στιγμή και την ίδια στιγμή θα αυτοσαρκάζεται και την επόμενη στιγμή θα αυτοαναιρείται. Το ανδρικό κοινό επιβάλλεται να το δει με την έννοια του να ξανασυστηθεί με τη πολυπλοκότητα της γυναικείας φύσης. Σίγουρα θα το διασκεδάσουν άπαντες με bonus τροφή για συζήτηση (που είναι ζητούμενο του θεάτρου).

Γ.Τ: Φυσικά και όχι για τους λόγους που εξήγησα και πιο πάνω. Είναι ένα έργο που αφορά άντρες και γυναίκες και ηλικίες από 25+ μέχρι το όσο νιώθουμε ακόμα ζωντανοί!

Γιατί θα προτείνατε σε κάποιον να δει το «Γύρισα σπίτι»;  

Β.Β.: Το θέατρο οφείλει να είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Το «Γύρισα Σπίτι» είναι και ελπίζουμε ότι το κοινό να τολμήσει να το προτιμήσει!

Γ.Τ.: Για τους ίδιους ακριβώς λόγους που θα του πρότεινα να διαβάσει ένα comic ή να δει μια παιδική ταινία στο σινεμά. Είναι η πρώτη φορά που νιώθω πως η παράσταση αυτή προσφέρει σε όλους την ίδια ικανοποίηση στο τέλος. Είτε τη διάβαζες σε ένα εικονογραφημένο βιβλίο είτε την έβλεπες σε μια καλογυρισμένη ταινία και είτε την βλέπεις να ζωντανεύει μπροστά σου στη θεατρική σκηνή. Θα ξεφύγεις, θα διασκεδάσεις, θα σκουντήξεις τον διπλανό σου με νόημα για κάτι που ειπώθηκε, θα δεις χρώμα, δράση και θα ακούσεις μελωδίες γνωστές και μη μα σίγουρα παραμυθένιες. Είναι ένα ταξίδι στο όνειρο, την αφέλεια και την ξεγνοιασιά των παιδικών χρόνων. Σίγουρα είναι μία παράσταση που, όπως είπε και η Βάσια, «δίνει τροφή για συζητήσεις»!


Info

Διαβάστε εδώ περισσότερα για την υπόθεση του έργου 

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Γιάννης Τσούκας
Ερμηνεία: Βάσια Βασιλείου
Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη
Μακιγιάζ: Ελισάβετ Πέτρου
Φωτογραφίες: Τάκης Χρυσικός
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Τσούκας
Βοηθός ενδυματολόγου: Χριστίνα Ευσταθίου

Πρεμιέρα: 6 Νοεμβρίου 2016
Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 21.15 (έως τις 18/12/2016)
Διάρκεια: 70 λεπτά
Εισιτήρια: 10 € κανονικό, 5 € μειωμένο (φοιτητικές, άνεργοι)
Προπώληση: 8 €
Ειδικές τιμές για γκρουπ άνω των 10 ατόμων
Θέατρο ΠΚ (Κασομούλη 30, μετρό Νέος Κόσμος), τηλ. 210 9011677
Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ο Γιάννης Τσούκας και η Βάσια Βασιλείου μιλούν για το «Γύρισα σπίτι»”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s