ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Η Νικόλ Μαντζικοπούλου στο Σαλόνι του BookSitting

Η συγγραφέας Νικόλ Μαντζικοπούλου μίλησε στο BookSitting με αφορμή το βιβλίο της «Γιατί δεν μου το είπε κανείς;» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. 

Συνέντευξη στην Αλεξία Καλογεροπούλου
alexia.kalogeropoulou@gmail.com

ATH_7590.jpg
Η συγγραφέας Νικόλ Μαντζικοπούλου

Αν και υπήρξα για πολύ καιρό από εκείνους που αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τους νόμους του σύμπαντος που διέπουν τη ζωή μας, το βιβλίο της συμβούλου προσωπικής ανάπτυξης, Νικόλ Μαντζικοπούλου, «Γιατί δεν μου το είπε κανείς;» με έκανε να το ξανασκεφτώ και τελικά, μετά τη δεύτερη ανάγνωση, να αλλάξω γνώμη. Γιατί όσα αναφέρει η συγγραφέας δεν αφορούν «μαγικές» λύσεις και «μαγικά» ραβδιά, αλλά στηρίζονται στην αυτογνωσία, τη στοχοθεσία, την αισιόδοξη στάση ζωής  και την αλάνθαστη προτροπή «Συν Αθηνά και χείρα κίνει». 

Πώς μπήκαν στη ζωή σας οι κανόνες ζωής που περιγράφετε στο βιβλίο σας;

Οι κανόνες αυτοί είναι το αποτέλεσμα προσωπικής δεκαπενταετούς αναζήτησης της αλήθειας σχετικά με το ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη ζωή μας, πώς μπορούμε να απαλλαγούμε απ’ ό,τι δεν μας βοηθά και πώς να ενισχύσουμε τις συμπεριφορές που οδηγούν στην εξέλιξή μας σε κάθε τομέα. Η οργάνωση των νόμων και η επεξήγησή τους, όπως δίνεται στο βιβλίο, είναι δική μου κατανόηση και συνδυασμός αυτών των πληροφοριών που ήρθαν στην αντίληψή μου.  Είναι ένα πλαίσιο σκέψης που μας πάει αδιαμφισβήτητα προς την επιτυχία και την ευτυχία.

Έχετε διαπιστώσει αλλαγές στη ζωή σας;

Όπως προανέφερα, όλα ξεκίνησαν από δική μου ανάγκη να βρω το επόμενο βήμα μου ως άνθρωπος. Να εξελιχθώ και να διευρυνθώ. Πρόκειται λοιπόν για ένα πάρα πολύ προσωπικό ταξίδι, όπου το σημείο εκκίνησης ήταν πολύ επιβαρυμένο. Ό,τι μάθαινα, άρχισα να το εφαρμόζω και είδα τις σκέψεις μου βήμα βήμα να αλλάζουν. Τα αποτελέσματα ήταν τόσο εντυπωσιακά! Οι αλλαγές που έφεραν σε εμένα και στο περιβάλλον μου ήταν τόσο άμεσες και βαθιές, που αισθάνθηκα μια έντονη επιθυμία, ίσως και υποχρέωση, να μοιραστώ και με άλλους αυτά που είχα ανακαλύψει. Ήθελα να είμαστε πολλοί εκείνοι που θα ατενίζουμε τη ζωή με αυτόν τον τρόπο και θα χαρίζουμε στον εαυτό μας ό,τι μας αξίζει.

«Ό,τι μάθαινα, άρχισα να το εφαρμόζω και είδα τις σκέψεις μου βήμα βήμα να αλλάζουν.»

Ποιον κανόνα θεωρείτε πιο σημαντικό από όλους;

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση διότι γνωρίζω ότι όλοι οι κανόνες δουλεύουν μαζί. Για να φέρουν στη ζωή μας ισορροπία, καταξίωση, χαρά, αγάπη και ό,τι άλλο μπορεί να επιθυμεί ο καθένας,  πρέπει να τους εφαρμόζουμε όλους. Εκείνο όμως που με βοήθησε εμένα περισσότερο είναι η βαθιά κατανόηση ότι «όλα είναι δυνατά». Μεγάλωσα με πολλά «πρέπει» και «μη» και με την πεποίθηση ότι κάποια πράγματα δεν θα μπορούσα να τα έχω ποτέ. Η νέα γνώση μού δίδαξε ότι αυτό δεν ισχύει, αλλά είναι βαθιά παραπλανητικό. Έχοντας κατανοήσει αυτή την αλήθεια, ήμουν ανοιχτή να αναζητήσω και τους τρόπους που θα μπορούσα να πετύχω συστηματικά την όποια επιδίωξή μου.

Πιστεύετε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν όπως θα ήθελαν; Και γιατί δεν τα καταφέρνουν όλοι όσοι προσπαθούν να αλλάξουν τη ζωή τους;

Κρίνοντας από τον εαυτό μου και τους διεθνείς κύκλους στους οποίους κινούμαι, πιστεύω ότι λίγοι είναι οι άνθρωποι που ζουν όπως θα ήθελαν. Στην καλύτερη περίπτωση έχουν κατακτήσει ένα ή δύο πεδία, ενώ το υπόλοιπο της ζωής τους είναι πιο συμβατικό.Αυτό γίνεται όχι γιατί δεν μπορούν να έχουν πληρότητα και ολοκλήρωση, αλλά διότι δεν φαντάζονται ότι μπορούν. Δεν φαντάζονται ότι τα πράγματα μπορούν να είναι  κατ’ουσίαν διαφορετικά για τους ίδιους. Βέβαια, είναι και το περιβάλλον που δεν τους βοηθάει, δεν τους ενθαρρύνει να κάνουν σημαντικές αλλαγές, να δοκιμάσουν καινούργια πράγματα…  Αντίθετα τους διαποτίζει με τον φόβο ότι κάτι θα «χαθεί»εάν αυτοί βελτιώσουν τη ζωή  τους.

Πιστεύω ότι ο μόνος λόγος για να μην καταφέρει κάποιος να αλλάξει τη ζωή του είναι να μην μπορεί να είναι συνεπής με τις νέες σκέψεις και γνώση. Η συνήθεια και το οικείο έχουν πολύ μεγάλη δύναμη και μπορεί να μας κρατήσουν προσκολλημένους σε καταστάσεις που δεν μας εξυπηρετούν πια, αλλά τις οποίες έχουμε συνηθίσει.

Ο μόνος τρόπος να καταφέρουμε να διατηρήσουμε σε βάθος χρόνου όποιες αλλαγές αποφασίζουμε να κάνουμε, είναι η καθημερινή εξάσκηση σε νέες σκέψεις και γνώσεις, η πίστη για το πού μπορούμε να φτάσουμε και η συνέπεια σε αυτή την προσπάθεια. Πράγματα που δεν είναι όλοι έτοιμοι να εφαρμόσουν σε βάθος χρόνου.

«Η συνήθεια και το οικείο έχουν πολύ μεγάλη δύναμη και μπορεί να μας κρατήσουν προσκολλημένους σε καταστάσεις που δεν μας εξυπηρετούν πια, αλλά τις οποίες έχουμε συνηθίσει.»

Συνήθως τι ζητούν οι άνθρωποι που αναζητούν τις συμβουλές σας; Τι είναι αυτό που τους λείπει;

Οι άνθρωποι που έρχονται σ’εμένα έχουν μια βαθιά ανάγκη για κάτι περισσότερο στη ζωή τους – συνολικά ή σε κάποιον τομέα – και έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορούν να το πετύχουν μόνοι τους αλλά χρειάζονται τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Οι ίδιοι υποψιάζονται ή γνωρίζουν τον τρόπο που μπλοκάρουν τον εαυτό τους και θέλουν να πάψουν να έχουν αυτές τις αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές και να τις ανταλλάξουν με πιο παραγωγικές γι’αυτούς καταστάσεις. Άλλοι αναζητούν επιτυχία, άλλοι υγεία, άλλοι γαλήνη, άλλοι το επόμενο βήμα τους. Όλοι θέλουν να μετακινηθούν από εκεί που είναι, προς ένα επιθυμητό σημείο κι εγώ τους μαθαίνω πώς να κάνουν αυτή τη διαδρομή αποτελεσματικά και εποικοδομητικά.

Ποιον θεωρείτε τον μεγαλύτερο σύμμαχο στην επιτυχία;

Πιστεύω ότι ο μεγαλύτερός μας σύμμαχος στην επιτυχία είναι η αδιάκοπη, συνεχής, συντονισμένη και εστιασμένη στο αποτέλεσμα που ζητάμε, δράση. Χωρίς τη δράση, όλα παραμένουν σε ένα θεωρητικό επίπεδο, γίνονται δυνητικές πιθανότητες.  Με τη δράση αρχίζουμε να μαθαίνουμε τι είναι για μας δυνατόν, τι μας ταιριάζει και τι όχι,  και μπορούμε να κατακτήσουμε ό,τι χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε στις επιδιώξεις μας.

Ποιο, κατά τη γνώμη σας, είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επιτυχία και πώς θα μπορούσαμε να το ξεπεράσουμε;

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επιτυχία είναι συνήθως οι παρελθοντικές μας εμπειρίες και σκέψεις,οι καταστάσεις και τα γεγονότα που έχουν ερμηνευθεί με τρόπο μη παραγωγικό για μας. Σε αυτή την περίπτωση είναι σαν να έχουμε επιβαρύνει τον εαυτό μας με 500 κιλά στα χέρια, στα πόδια και στην καρδιά και να προσπαθούμε να κάνουμε γρήγορα μια μακρινή διαδρομή. Κουβαλάμε πάρα πολύ αρνητικό φορτίο, το οποίο δεν μας βοηθάει και δεν το χρειαζόμαστε. Κι αυτό δεν είναι προνόμιο ενός ανθρώπου – όλοι βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Όλοι κρατάνε μέσα τους κάποια γεγονότα που τους βαραίνουν. Μόλις μάθουν πώς να απελευθερώνουν τον εαυτό τους από ό,τι τους εμποδίζει, αποκτούν διαύγεια για το ποιοι είναι στ’ αλήθεια και τι θέλουν να κάνουν και μπορούν με αυτόν τον τρόπο να οδηγήσουν τον εαυτό τους να ζήσει πιο γεμάτες και ποιοτικές ζωές.

«Χωρίς τη δράση, όλα παραμένουν σε ένα θεωρητικό επίπεδο, γίνονται δυνητικές πιθανότητες.  Με την δράση αρχίζουμε να μαθαίνουμε τι είναι για μας δυνατόν, τι μας ταιριάζει και τι όχι,  και μπορούμε να κατακτήσουμε ό,τι χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε στις επιδιώξεις μας.»

Τι θα λέγατε σε όσους αμφισβητούν την ύπαρξη των νόμων του σύμπαντος;

Η αντίσταση στους νόμους του σύμπαντος, εφόσον υπάρχουν τόσες πλέον επιστημονικές ενδείξεις ότι ισχύουν, δεν είναι πάρα μια προσπάθεια να παραμείνουμε στα ίδια, να μην μπούμε στον κόπο να δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο, διαφορετικό, που θα μας έκανε να αλλάξουμε την ζωή μας και τον εαυτό μας. Και αυτό είναι αποδεκτό διότι μόνο ο καθένας ξέρει ποια είναι η διαδρομή του σε αυτή τη γη.

Θα έλεγα λοιπόν ότι η αμφιβολία και η αμφισβήτηση είναι μια αναμενόμενη αντίδραση και βέβαια είναι βιολογικής φύσης. Ο εγκέφαλος προσπαθεί να συντηρήσει το υπάρχον καθεστώς πάση θυσία, δεν θέλει αλλαγές, εκτός κι αν εμείς του δώσουμε τέτοια εντολή. Άρα οτιδήποτε μπορεί να σημάνει ένα βήμα προς το άγνωστο, θα του αντισταθεί.  Εν τούτοις,  όπως έλεγε και ο Αϊνστάιν, «δεν είναι δυνατόν να λύσουμε τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αν παραμείνουμε στο ίδιο επίπεδο σκέψης στο οποίο βρισκόμασταν τη στιγμή που τα δημιουργήσαμε». Εάν πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε κάτι στη ζωή μας, θα πρέπει να αμφισβητήσουμε την ίδια μας την αμφιβολία, να την βάλουμε στο πλάι και να τολμήσουμε να δεχτούμε με ανοιχτό μυαλό κάτι καινούργιο.

Εγώ συστήνω ανεπιφύλακτα να μην απορρίπτουμε κάτι που δεν γνωρίζουμε. Αντίθετα να αφεθούμε στη νέα παγκόσμια γνώση. Κάποτε πίστευαν ότι η γη είναι επίπεδη, όμως κανείς δεν το πιστεύει πια. Βάλτε την αμφιβολία σας στο πλάι λοιπόν και δοκιμάστε κάτι καινούργιο. Το παλιό το γνωρίζετε και γνωρίζετε και μέχρι πού μπορεί να σας πάει. Εάν επιθυμείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να βιώσει περισσότερη επιτυχία κι ευτυχία, αξίζει να προσπαθήσετε κάτι νέο για εσάς. Πολύ σύντομα θα έχετε δικά σας αποτελέσματα που θα σας γεμίσουν δύναμη και διάθεση για ακόμα περισσότερα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που το έκαναν και έχουν να παραθέσουν τις προσωπικές τους νίκες ως αποτέλεσμα εφαρμογής των διδαχών του βιβλίου και των νόμων του σύμπαντος.

«Εάν πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε κάτι στη ζωή μας, θα πρέπει να αμφισβητήσουμε την ίδια μας την αμφιβολία, να την βάλουμε στο πλάι και να τολμήσουμε να δεχτούμε με ανοιχτό μυαλό κάτι καινούργιο.»

Έχουμε κατά συνέπεια δύο επιλογές: να καταρρίψουμε την πληροφορία και να μείνουμε στα ίδια ή να την αγκαλιάσουμε με ειλικρινή στόχο να οδηγήσουμε τον εαυτό μας έξω από τις σημερινές μας καταστάσεις. Η επιλογή και η ευθύνη είναι στον καθένα.


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα 

Η Νικόλ Μαντζικοπούλου γεννήθηκε στο Καράκας της Βενεζουέλας όπου έζησε τα παιδικά και πρώτα εφηβικά της χρόνια. Σε ηλικία 14 ετών μετακινήθηκε στην Αθήνα. Στα πρώτα 25 χρόνια της καριέρας της υπήρξε σημαντικό στέλεχος της ευρωπαϊκής και ελληνικής αγοράς, σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, όπως τις International Distillers & Vintners,  Allied Domecq, The Coca-Cola Company και Frigoglass SAIC, όπου κατείχε υψηλόβαθμες θέσεις παγκόσμιας εμβέλειας και ευθύνης στους τομείς Μάρκετιγκ και Πωλήσεων. Έχει αναγνωριστεί και επιβραβευτεί επανειλημμένα για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό και την εφαρμογή στρατηγικών εξυγίανσης και ανάπτυξης.

Το 2012 αποφασίζει να θέσει την εμπειρία της, τη γνώση και τα ταλέντα της στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, στην υπηρεσία εκείνων που θέλουν να ηγηθούν της ζωής τους, και ιδρύει την εταιρεία True-Me, Βreakthrough Coaching με όραμα να συνεισφέρει στην ενδυνάμωση και την πληρότητα των ατόμων. Ειδικεύεται σε θέματα ηγεσίας, δουλεύοντας με υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων αλλά και με εφήβους και νέους ενήλικες που αναζητούν να ανακαλύψουν και να ενεργοποιήσουν το σύνολο των δυνατοτήτων τους. Σήμερα εργάζεται ως Σύμβουλος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (Βusiness & Executive Coach) και  Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης (Life Coach). Δραστηριοποιείται ακόμα ως συγγραφέας, ομιλήτρια και εισηγήτρια σε θέματα παρακίνησης και προσωπικής ανάπτυξης.


987.jpgInfo: Γιατί δεν μου το είπε κανείς; συγγραφέας: Νικόλ Μαντζικοπούλου, εκδόσεις Διόπτρα, σελ: 280, τιμή: 13,30€. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s