Νέες Κυκλοφορίες, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | «Οικονομικά σε ένα μάθημα» του Henry Hazlitt

Το διαχρονικό βιβλίο του Henry Hazlitt, που «διδάσκει» τις βασικές αλήθειες των οικονομικών, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ (1).jpgΤο «Οικονομικά σε ένα μάθημα» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1946 και αποτελεί μια απλή, κλασική εισαγωγή στις βασικές έννοιες της οικονομικής θεωρίας. Ο ίδιος ο συγγραφέας σημειώνει στον πρόλογο της πρώτης έκδοσης του βιβλίου: «Προσπάθησα να γράψω το παρόν βιβλίο όσο πιο απλά μπορούσα και με όσο λιγότερες τεχνικές λεπτομέρειες επιτρέπει η εύλογη ακρίβεια, ώστε να μπορεί να γίνει κατανοητό και από τον αναγνώστη που δεν έχει προηγούμενη εξοικείωση με τα οικονομικά».

Αν και το βιβλίο γράφτηκε ως ένα ενιαίο σύνολο, τρία κεφάλαια έχουν γραφτεί ως ξεχωριστά άρθρα και δημοσιεύτηκαν αρχικά στους The New York Times, την The American Scholar και την The New Leader. Έχει μεταφραστεί σε δέκα γλώσσες και έγινε ένα μπεστ σέλερ εκατομμυρίων αντιτύπων που επέδρασε ριζικά στον σύγχρονο φιλελευθερισμό. Ο συγγραφέας υπερασπίζεται τον καπιταλισμό και την ελεύθερη αγορά και καταρρίπτει οικονομικούς μύθους που επιμένουν ακόμα και σήμερα.

Συνοπτικό, περιεκτικό και διδακτικό, το έργο αυτό εντυπωσιάζει με τη δύναμη των επιχειρημάτων του και με το εύρος που επιδεικνύει ο συγγραφέας στην προσπάθειά του να διαλύσει οικονομικές πλάνες που ακόμα κυριαρχούν, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, ώστε έχουν φτάσει να αποτελούν τη νέα ορθοδοξία.

Όταν ο Henry Hazlitt έγραψε το «Οικονομικά σε ένα μάθημα» κατάφερε κάτι που λίγοι συγγραφείς έχουν επιτύχει. Μας έδωσε ένα σύντομο κείμενο που είναι ίσως η καλύτερη εισαγωγή στα οικονομικά. Το εν λόγω βιβλίο καθιστά τα οικονομικά εύκολα στην κατανόηση χωρίς να παρουσιάζει πολύπλοκες θεωρίες, δίνοντάς μας απλώς το «κλειδί» αποκρυσταλλωμένο σε «Ένα Μάθημα», με το οποίο μπορούμε πλέον να εμπεδώσουμε σωστά τις οικονομικές πολιτικές. Έτσι, ο αρχάριος έχει στα χέρια του ένα βιβλίο γραμμένο ειδικά γι’ αυτόν, το οποίο θεωρείται κλασικό στο είδος του.

Από τον πρόλογο του βιβλίου

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

hazlitt-photoΟ Henry Hazlitt (1894-1993) οποίος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους στοχαστές και οικονομικούς αναλυτές της «Αυστριακής Σχολής» ανάμεσα στον Carl Menger, τον Ludwig von Mises, τον Friedrich (F.A.) Hayek και άλλους, ήταν φιλελεύθερος φιλόσοφος, οικονομολόγος και δημοσιογράφος. Ιδρυτής και αντιπρόεδρος του Foundation for Economic Education (Ίδρυμα Οικονομικής Εκπαίδευσης) ίδρυσε επίσης και αρθρογράφησε επί χρόνια στο περιοδικό The Freeman, ένα φιλελεύθερο έντυπο που άσκησε μεγάλη επίδραση από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 και εντεύθεν.

Εργάστηκε επίσης σε κορυφαία έντυπα όπως The Nation, The New York Times και Newsweek. Ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής διότι έγραψε με τρόπο κατανοητό για το ευρύ κοινό χιλιάδες άρθρα καθώς και περισσότερα από 15 βιβλία.


Info: Οικονομικά σε ένα μάθημα, συγγραφέας: Henry Hazlitt, μετάφραση: Νίκος Ρώμπαπας, εκδόσεις Παπαδόπουλος, σελίδες: 200, τιμή: 14,99 €

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s