Μάθε δημιουργική γραφή κι άσ’ τηνε!

Είτε ονειρεύεστε να γίνετε συγγραφέας είτε απλώς να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας, το BookSitting έψαξε και βρήκε επτά σεμινάρια δημιουργικής γραφής για να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο. 

typewriter-801921_960_720.jpg


Γράφοντας βιβλία με τον Βασίλη Βασιλικό, στην Ανοιχτή Τέχνη

Βασίλης Βασιλικός.jpgΗ δημιουργική γραφή είναι συνήθως αυτοδίδακτη. Υπήρχαν βέβαια μερικές εξαιρέσεις του κανόνα, όπως η περίπτωση του Μίλαν Κούντερα που διδάχτηκε στο Γυμνάσιο της πατρίδας του (της τότε Τσεχοσλοβακίας) την αρχιτεκτονική κλασσικών μυθιστορημάτων (του Τολστόι, του Τσέχωφ, του Τουργκένιεφ).

Ξεκινάμε από την βασική αρχή της διαφοράς παραλογοτεχνίας και λογοτεχνίας. Και προχωρούμε στην ασθένεια του μπεστ-σελερισμού, για να φτάσουμε στην πηγή της αληθινής δημιουργίας που είναι η έκφραση για ό,τι βαθύτερο έχουμε μέσα μας και θέλουμε να ξεφύγει από το αυτούσιο “προσωπικό βίωμα” για να γίνει και βίωμα του αναγνώστη.

Info

Έναρξη: Δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου

Συχνότητα: Κάθε Δευτέρα 17:30 – 20:00 ή κάθε Σάββατο 12:00 – 14:30

Διάρκεια: 11 εβδομάδες


Μαθήματα δημιουργικής γραφής με την Έλενα Μαρούτσου, στον Ευριπίδη στην Κηφισιά

Έλενα ΜαρούτσουΟ πρώτος κύκλος μαθημάτων απευθύνεται σε αρχαρίους, σε ανθρώπους που επιθυμούν να βρεθούν για πρώτη φορά από τη θέση του αναγνώστη στη θέση του συγγραφέα.

Στη διάρκεια των δέκα μαθημάτων του πρώτου κύκλου μαθητείας, τα μέλη της ομάδας θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με εμβληματικά κείμενα της ξένης κι ελληνικής λογοτεχνίας και να πειραματιστούν με διάφορα λογοτεχνικά είδη που κυμαίνονται από τον ποιητικό μέχρι τον καθαρά πεζογραφικό λόγο.

Τα μαθήματα θα έχουν διάρκεια δυόμιση ώρες, στη διάρκεια των οποίων θα λαμβάνουν χώρα: ανάγνωση ποικίλων κειμένων, ανάλυση και εφαρμογή διαφόρων αφηγηματικών τεχνικών, σύντομες γραπτές ασκήσεις, και μία πρώτη απόπειρα κριτικής αποτίμησης, καθώς τα μέλη της ομάδας θα εξοικειώνονται με βασικές αρχές της θεωρίας της λογοτεχνίας και θα οξύνεται το αισθητικό και λογοτεχνικό τους κριτήριο.

Info

Συνάντηση γνωριμίας: Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017 στις 18:00

Συχνότητα: Κάθε Τρίτη, 18.00-20.30

Διάρκεια: 10 εβδομάδες

Κόστος συμμετοχής: 275€


Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής με τον Βαγγέλη Μπέκα, στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον

Βαγγέλης Μπέκας.jpgΤο εργαστήρι πραγματεύεται τις τεχνικές της συγγραφής, κυρίως σε επίπεδο γλώσσας, χαρακτήρων και πλοκής, που θεωρείται το μαγικό τρίγωνο της πεζογραφίας. Πέρα όμως από τη γνώση και την αφομοίωση των τεχνικών της συγγραφικής τέχνης, είναι απαραίτητο να τροφοδοτήσουμε και τη φλόγα που έχουμε μέσα μας με καύσιμη ύλη: ιδέες, αλήθεια, ψυχή και όραμα, αυτό που μας ταιριάζει.

Χρησιμοποιώντας τον δημιουργικό διάλογο, τη θεωρία, την άσκηση στη γραφή και την ανάγνωση, ο συντονιστής του εργαστηρίου θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να βελτιώσουν τα γραπτά τους ή να γράψουν για πρώτη φορά (διήγημα, νουβέλα ή μυθιστόρημα). Το εργαστήρι απαρτίζεται από τρία μέρη: δημιουργική ανάγνωση, δημιουργική γραφή και δημιουργική διόρθωση. Τα μυστικά του εκδοτικού τοπίου και η πορεία προς την έκδοση θα μας απασχολήσουν επίσης.

Για να κατανοήσουμε όλα αυτά θα μελετήσουμε διάφορες τεχνικές, παρατηρώντας κείμενα σημαντικών λογοτεχνών, αναζητώντας τα μυστικά τους. Οι συμμετέχοντες θα δοκιμάσουν επίσης τις δυνάμεις τους με ασκήσεις δημιουργικότητας (ύφους, γλώσσας, αφηγηματικής τεχνικής κ.ά.) με απώτερο στόχο, όπως προείπαμε, να εξελίξουν τα δικά τους έργα.

Info

Συνάντηση γνωριμίας: Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 στις 19:00

Συχνότητα: Κάθε Τετάρτη, 19:00-21:00

Διάρκεια: 12 εβδομάδες

Κόστος συμμετοχής: 45€ κάθε μήνα


Εργαστήρι Ποίησης και Πεζογραφίας με τον Κώστα Γ. Παπαγεωργίου, στις εκδόσεις Γκοβόστη

Κώστας ΠαπαγεωργίουΣτις έξι συνολικά συναντήσεις θα επιχειρηθεί η προσέγγιση λογοτεχνικών / ποιητικών γενιών και ρευμάτων, θα ανιχνευθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, θα εντοπιστούν ομοιότητες, αναλογίες και διαφορές μεταξύ πρόζας και ποίησης, παρέχοντας πάντοτε στους συμμετέχοντες την ελευθερία να θέσουν τα θέματα που άπτονται των λογοτεχνικών ενδιαφερόντων τους και να παρουσιάσουν τα δικά τους δείγματα γραφής.

Αιτήσεις δεκτές για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων έως την Τρίτη, 10 Οκτωβρίου.

Info

Έναρξη: Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017

Συχνότητα: Κάθε δεύτερη Δευτέρα, 18:00-20:30

Διάρκεια: 6 συναντήσεις

Κόστος συμμετοχής: 40€ κάθε μήνα (120€ για έξι συνολικά συναντήσεις)


Εργαστήρι ποιητικής τέχνης με την Ευτυχία Παναγιώτου, στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον

Ευτυχία ΠαναγιώτουΤο Εργαστήρι Ποιητικής Τέχνης απευθύνεται σε όσους/ες είναι ανοιχτοί/ές στην ποιητική λειτουργία και επιθυμούν: α. να αποκτήσουν αναγνωστικές δεξιότητες β. να δοκιμαστούν στην ποιητική γραφή γ. να βελτιώσουν τον ποιητικό τους λόγο. Το εργαστήρι εστιάζει στη δημιουργική ανάγνωση, τη δημιουργική γραφή και τη δημιουργική διόρθωση. Σκοπός του είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες αισθητικές εμπειρίες και κριτήρια, που θα βελτιώσουν μακροπρόθεσμα ποιοτικά και τη ζωή τους.

Το εργαστήρι δεν διδάσκει στους συμμετέχοντες πώς «πρέπει» να γράφουν, πριμοδοτώντας δηλαδή μια συγκεκριμένη σχολή ή τάση. Τους ενεργοποιεί και τους ενθαρρύνει προς τη συγκρότηση μιας φρέσκιας ποιητικής γραφής ή/και ποιητικής που θα λαμβάνει υπόψη της, πέρα από τα ατομικά βιώματα, και τις γλωσσικές συμβάσεις, τα ιστορικά/πολιτισμικά δεδομένα, τις (δια)κειμενικές πρακτικές, που συνδιαμορφώνουν τις εκάστοτε αντιλήψεις μας για την «ποιητική τέχνη».

Πέρα από τα ποιήματα που θα γράψουν ή θα επιμεληθούν οι συμμετέχοντες, το εργαστήρι περιλαμβάνει ποιητικές ασκήσεις, το είδος και το εύρος των οποίων εξαρτάται από το επίπεδο και τη δυναμική της ομάδας. Οι συμμετέχοντες θα έχουν σε κάθε συνάντηση μία άσκηση επιλογής για το σπίτι.

Υλικά που θα χρειαστείτε: ντοσιέ, τετράδιο, μολύβι ή στιλό, χιούμορ

Info

Συνάντηση γνωριμίας: Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017 στις 19:00

Συχνότητα: Κάθε Πέμπτη, 19:00-21:00

Διάρκεια: 12 εβδομάδες

Κόστος συμμετοχής: 45€ κάθε μήνα


Συγγραφικό εργαστήρι με τον Αλέξη Σταμάτη, στο Κολλέγιο Αθηνών (Ψυχικό)

Αλέξης Σταμάτης.jpgΤο Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής με τον συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη απευθύνεται σε όσους θέλουν να μπουν στα ενδότερα της συγγραφής, αυτής της «Μάγισσας Τέχνης» και να αναπτύξουν την αποκλειστικά δική τους συγγραφική «φωνή».

Τα μαθήματα αναπτύσσονται σε μια ατμόσφαιρα διάδρασης και λογοτεχνικότητας, μέσα από θεωρία αλλά και ασκήσεις. Μαζί ανιχνεύουμε τι σημαίνει αυτός ο «άλλος τρόπος να βλέπεις τα πράγματα» στον οποίο βασίζεται η λογοτεχνία. Μπαίνουμε στην «κουζίνα» του πεζογράφου, και βλέπουμε πώς δουλεύει με τα διάφορα «υλικά». Κι όλα αυτά με την καθοδήγηση ενός έμπειρου συγγραφέα, ο οποίος, εκτός από τη μεγάλη και επιτυχημένη προσωπική συγγραφική διαδρομή και τη θεωρητική του κατάρτιση, διαθέτει και μια μελετημένη μέθοδο προσέγγισης της Λογοτεχνίας.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.haef.gr/AdultPrograms/Courses/Lesson?les=23

Info

Έναρξη σεμιναρίου: Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου 2017 στις 17:30

Συχνότητα: Κάθε Δευτέρα, 17:30-19:30

Διάρκεια: 10 εβδομάδες


Δημιουργική γραφή παραμυθιού με την Εύα Πετροπούλου – Λιανού, στο IST College

Εύα-Πετροπούλου-Λιανού.jpgΤο σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, νηπιαγωγούς, βρεφονηπιαγωγούς, επαγγελματίες και ειδικούς από το χώρο της ειδικής αγωγής, φοιτητές ειδικής αγωγής, λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, παιδαγωγικών, κτλ.), φοιτητές που μετεκπαιδεύονται σε αυτό το θεματικό πεδίο, κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να αποκτήσει γνώσεις πάνω στη συγγραφή παραμυθιού.

 

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να γράψουν το δικό τους παραμύθι, να ανακαλύψουν και να συμφιλιωθούν με τους φόβους τους, να ανακαλύψουν μέσω της δημιουργίας μια ιστορίας τη θεραπευτική δύναμη του παραμυθιού, να ανακαλύψουν το μαγικό κόσμο του παραμυθιού, να διασκεδάσουν, να χρησιμοποιήσουν τα παραμύθια μέσα στη σχολική τάξη.

Η παρακολούθηση μπορεί να γίνει και διαδικτυακά.

Info

Έναρξη σεμιναρίου: Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017

Συχνότητα: Κυρ. 15 Οκτωβρίου 2017, Κυρ. 22 Οκτωβρίου 2017, Σάβ. 4 Νοεμβρίου 2017, Σάβ. 11 Νοεμβρίου 2017, Σάβ. 18 Νοεμβρίου 2017, Σάβ. 25 Νοεμβρίου 2017, 12:00-14:30

Διάρκεια: 6 συναντήσεις

Κόστος σεμιναρίου: 150€ (σε δύο δόσεις)

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s