Ψυχολογία

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ | Δύσκολες μητέρες | Terri Apter

Η ψυχολόγος Terri Apter εξηγεί γιατί η μητέρα έχει τόση δύναμη επάνω μας, ακόμα και μετά τη χειραφέτησή μας, ποιες είναι οι δύσκολες μητέρες και πώς θα κατανοήσουμε και θα ξεπεράσουμε την επίδρασή τους στη ζωή μας. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

Apter-diskoles Miteres.jpgΗ μητρική αγάπη συχνά θεωρείται ιερή, αλλά πολλά παιδιά την βιώνουν σαν οδυνηρή σύγκρουση. Με τη βοήθεια της νεώτερης έρευνας πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, η Τerri Αpter αποκαλύπτει τα μυστικά αυτού του περίπλοκου δεσμού, όταν κυριαρχεί μια δύσκολη μητέρα και συγκεκριμένα

  • η θυμωμένη μητέρα,
  • η εξουσιαστική μητέρα,
  • η ναρκισσιστική μητέρα,
  • η μητέρα που φθονεί,
  • η συναισθηματικά μη διαθέσιμη μητέρα

και εξηγεί τους τύπους συμπεριφοράς της καθεμιάς τους.

Η συγγραφέας εξερευνά το δίλημμα που βρίσκεται στην καρδιά μιας δύσκολης σχέσης με τη μητέρα: Γιατί η μητέρα έχει τόση δύναμη επάνω μας και γιατί οι αντιδράσεις της συνεχίζουν να μας απασχολούν πολύ καιρό μετά τη χειραφέτησή μας; Μας δείχνει πώς να ασκούμε συναισθηματικό έλεγχο στον εαυτό μας για να ξεπερνάμε την επίδραση που έχουν πάνω μας τα συναισθήματα που μας δημιουργεί μια δύσκολη μητέρα.

Τέλος, η Apter συγχαίρει για τη μεγάλη ανθεκτικότητα που επιδεικνύουν στη ζωή τους οι γιοι και οι κόρες των δύσκολων μητέρων, χωρίς να παραγνωρίζει πόσο ειδικές είναι οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν. Ένα βιβλίο ουσίας για αναγνώστες που ψάχνουν για ευαίσθητη καθοδήγηση στις ισχυρές σχέσεις ανάμεσα στις μητέρες και στους γιους ή στις κόρες τους.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα 

terri apterΗ Terri Apter, ψυχολόγος και συγγραφέας, είναι ομότιμη καθηγήτρια του Cambridge. Για περισσότερα από τριάντα χρόνια ασχολείται ερευνητικά με τα δυναμικά της οικογένειας, διεξάγοντας τις έρευνές της στη Μ.Βρετανία και στις ΗΠΑ. Στο επίκεντρο της μελέτης της βρίσκονται οι σχέσεις γονέων και παιδιών σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, οι σχέσεις ανάμεσα στα αδέλφια και οι σχέσεις ανάμεσα στους συζύγους και στις οικογένειες καταγωγής τους. Το βιβλίο της AlteredLoves: Mothersanddaughtersinadolescence θεωρήθηκε από τους NewYorkTimes ένα από τα πιο αξιοσημείωτα βιβλία του 1990. Άλλα έργα της είναι The confident child: Raising children to believe in themselves (Διεθνές βραβείο Delta Kappa Gamma Society International Educator’s 1998), The myth of maturity: What teenagers need fromparents to become adults, You don’t really know me: Learning to get along with inlaws και The Sister Knot.

Συνεργάζεται με το ψηφιακό περιοδικό Psychology Today σε προσωπική στήλη-blog με τίτλο Domestic Intelligence, όπου αρθρογραφεί για τα θέματα που τη συναρπάζουν προσωπικά και επαγγελματικά: συναισθηματική νοημοσύνη, επικοινωνία και σχέσεις μέσα στην οικογένεια και μεταξύ οικογενειών.


Info: Δύσκολες μητέρες, συγγραφέας: Terri Apton, εκδόσεις Αρμός, σελίδες 408, τιμή: 18,00€. 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s