Αστυνομική λογοτεχνία

Ιστορία της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας | Φίλιππος Φιλίππου

Από «Το Έγκλημα του Ψυχικού» του Παύλου Νιρβάνα, μέχρι τον Γιάννη Μαρή και τη σημερινή εποχή, όπου το αστυνομικό μυθιστόρημα γνωρίζει νέα άνθιση. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. 

Η ιστορία της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας.jpgΤο πρώτο ελληνικό μυθιστόρημα με αστυνομική πλοκή ήταν Το Έγκλημα του Ψυχικού (1927) του Παύλου Νιρβάνα, που όμως αποτελούσε παρωδία του είδους. Ο Νιρβάνας προσπάθησε ν’ αναλύσει την κοινωνία του καιρού του, χρησιμοποιώντας ως ήρωες αστούς και ανθρώπους του λαού.

Το 1938, η Ελένη Βλάχου δημοσίευσε στην Καθημερινή το μυθιστόρημα Το μυστικό της ζωής του Πέτρου Βερίνη, με θέμα τα μυστικά μιας αστικής οικογένειας στο Ψυχικό. Το 1952, ο Χρήστος Χαιρόπουλος δημοσίευσε στο Εμπρός τα Καλλιστεία του θανάτου, όπου καθρεφτιζόταν η αθηναϊκή κοινωνία της εποχής.

Το καλοκαίρι του 1953, ο Γιάννης Μαρής δημοσίευσε στο περιοδικό Οικογένεια το  Έγκλημα στο Κολωνάκι. Ήρωας ήταν ο αστυνόμος Μπέκας, όνομα που έγινε θρυλικό στην αστυνομική λογοτεχνία. Ήταν η αρχή ενός λογοτεχνικού και ραδιοφωνικού ρεύματος που διήρκεσε είκοσι χρόνια, μέχρι την πτώση της δικτατορίας.

Η επιτυχία των αστυνομικών μυθιστορημάτων του Μαρή προκάλεσε την εμφάνιση κι άλλων συγγραφέων στο είδος. Πριν και μετά από τον θάνατό του (1979), παρατηρήθηκε μια κάμψη στη συγγραφή αστυνομικών έργων, αλλά στη συνέχεια νέοι άνθρωποι καλλιέργησαν το είδος, εμπνεόμενοι από τα λογοτεχνικά ρεύματα της Ευρώπης. Έτσι, η αστυνομική λογοτεχνία άρχισε να γίνεται πάλι επίκαιρη.

Σήμερα, στις αρχές του 21ου αιώνα, όλο και περισσότεροι συγγραφείς μπαίνουν στον χορό, γράφοντας αστυνομικά μυθιστορήματα. Οι συνθήκες στην Ελλάδα της παγκοσμιοποίησης και της διαπλοκής πολιτικών και επιχειρηματιών είναι ευνοϊκές όσο ποτέ, αφού στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις βρίσκεται σε έξαρση το οργανωμένο έγκλημα.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Φίλιππος Φιλίππου γεννήθηκε στην Κέρκυρα τον ∆εκέµβριο του 1948. Από το 1968 ως το 1982, µε µικρά ή µεγάλα διαλείµµατα, ταξίδεψε ως µηχανικός σε ποντοπόρα πλοία. Έχει εκδώσει µαρτυρίες, µελέτες, βιογραφίες και µυθιστορήµατα.

Τα βιβλία του Οι εραστές της θάλασσας ή Το βιβλίο του άγνωστου ναύτη και Ο πολιτικός Νίκος Καββαδίας σχετίζονται µε τη ζωή των ανθρώπων της θάλασσας. Μερικά από τα βιβλία του είναι αστυνοµικά, µε ήρωα τον δηµοσιογράφο Τηλέµαχο Λεοντάρη, και το Κωνσταντίνος Θεοτόκης, σκλάβος του πάθους βιογραφία.

Τρία από τα µυθιστορήµατά του, Οι τελευταίες ηµέρες του Κωνσταντίνου Καβάφη, Ο θάνατος του Ζορµπά και Ο ερωτευµένος Ελύτης, έχουν ως κεντρικούς και δευτερεύοντες ήρωες πραγµατικά πρόσωπα. To Ζωή και θάνατος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου είναι µυθιστορηµατικό χρονικό. Το βιβλίο του Οι τελευταίες ηµέρες του Κωνσταντίνου Καβάφη µεταφράστηκε στα καταλανικά και στα ρουµανικά, ενώ διηγήµατά του έχουν περιληφθεί σε γερµανικές ανθολογίες.

Είναι ιδρυτικό µέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνοµικής Λογοτεχνίας. Από το 1997 παρουσιάζει βιβλία στην εφηµερίδα Το Βήµα. ∆ιηγήµατα, δοκίµια και άρθρα του έχουν δηµοσιευτεί σε περιοδικά κι εφηµερίδες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, της Λευκωσίας και της Κωνσταντινούπολης. To 2014 εκδόθηκε το παιδικό του βιβλίο Οι περιπέτειες της Ελεάννας στη θάλασσα, το οποίο πήρε το βραβείο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Ζει στην Αθήνα.


Info: Ιστορία της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας, συγγραφέας: Φίλιππος Φιλίππου, εκδόσεις Πατάκη, σελίδες: 440, τιμή: 17,70€.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s