Δοκίμια

Ελλάς οδηγίες χρήσης | Πέτρος Χαριτάτος

«Οδηγίες χρήσης» του Πέτρου Χαριτάτου για να αγαπήσουμε την Ελλάδα της «αντοχής και της επιβίωσης» από την αρχή. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περισπωμένη. 

Ελλάς Οδηγίες Χρήσης.jpgΑντί  για την ιδανική μητέρα -Ελλάδα που περίμενε να βρει ερχόμενος στην Αθήνα από την Αλεξάνδρεια, τη δεκαετία του ’50, ο συγγραφέας του βιβλίου βρήκε μια χώρα που δυσφορούσε με τον εαυτό της.

Για κάποιο διάστημα προσπάθησε να παρακολουθήσει τις φωνές της καταγγελίας που ήθελαν να διορθωθεί το «στραβό ρωμέικο» -όχι τόσο διαφορετικές από αυτές που σήμερα θέλουν να αποδώσουν τα τρέχοντα προβλήματά μας στα ελαττώματα κάποιου «εθνικού χαρακτήρα».

Χρόνια παρατήρησης όμως (τα τελευταία από το προνομιακό παρατηρητήριο των Σπετσών) τού έμαθαν πως η αυτο-μαστίγωση είναι απλώς η άλλη όψη μιας κίβδηλης μνημοδότησης. Ξέρει πια ότι, ανάλογα με τις συνθήκες, κάποιες κοινωνίες οργανώθηκαν καλύτερα για ανάπτυξη και επέκταση, ενώ άλλες για επιβίωση και αντοχή: Ότι η Ελλάδα ανήκει στις τελευταίες δεν είναι ντροπή – είναι απλώς προϋπόθεση για να την καταλάβουμε. Κι όταν την καταλάβουμε, θα δούμε ότι διαφυλάσσει μια τέχνη του βίου από την οποία έχει πολλά να μάθει ο παράλογα επεκτατικός μας κόσμος. Θα μπορέσουμε τότε να την αγαπήσουμε από την αρχή. Αυτό που μας λείπει είναι οι οδηγίες χρήσης…

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Τὸ ὅτι ὑπάρχει κάτι στραβό, τὸ ξέρουμε. Ἀλλὰ δὲν πρόκειται γιὰ ὀργανικὴ βλάβη τῆς κοινωνίας, διότι αὐτὴ διαθέτει σημαντικὲς λειτουργικότητες καὶ ἀρετές, ὅπως εἴδαμε στὰ προηγούμενα κεφάλαια. Ἡ συμπεριφορά της, ποὺ ἐπικρίνουν, δὲν ἀποτελεῖ παρὰ τὴ λογικὴ προσαρμογή – τὸ πρέπον ρεπερτόριο – στὶς συνθῆκες ποὺ δημιουργεῖ τὸ πολιτικὸ σύστημα, στὴν ἀνωτέρα βία ποὺ ἀσκεῖ.» 


Info: Ελλάς οδηγίες χρήσης, συγγραφέας: Πέτρος Χαριτάτος, εκδόσεις Περισπωμένη, σελίδες: 160, τιμή: 15,00€. 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s