Για παιδιά

Θεογονία – Η αρχή των μύθων ΜΕΡΟΣ Ι: Κοσμογονία | Ελευθερία Παντοπούλου

Ένα γοητευτικό ρυθμικό παραμύθι για παιδιά και ενήλικες, που έχει στόχο να συνδέσει τη σημερινή εικόνα μας για τον Κόσμο με την αρχαία παράδοση, διασώζοντας την ποιητική διάσταση της Ησιόδειας Θεογονίας και μοτίβα της αρχαιοελληνικής τέχνης σε μια εκπληκτική εικονογράφηση! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος. 

Θεογονία.jpg

Το βιβλίο της Ελευθερίας Παντοπούλου στηρίζεται στη Θεογονία του Ησίοδου και συγκεκριμένα στα αποσπάσματα του αρχαίου ποιήματος που μιλούν για την κοσμογονία. Στις σελίδες του θίγονται οι έννοιες του Χάους, της Γαίας και του Έρωτα, των πρώτων δυνάμεων δηλαδή, από τις οποίες δημιουργήθηκε το σύμπαν σύμφωνα με την αρχαιοελληνική αντίληψη.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού (ιδανική τάξη η Γ’ δημοτικού, καθώς ο μύθος αποτελεί διδακτέα ύλη στο μάθημα της Ιστορίας) και έχει πολλαπλούς παιδαγωγικούς στόχους:

  • εξοικείωση με τον Ησίοδο και το έργο του, που βρίσκεται στη σκιά του Ομήρου στη συνείδηση των Ελλήνων αναγνωστών
  • αποτύπωση της αρχαιοελληνικής αντίληψης για τη γέννηση του κόσμου, με μια σύγχρονη αισθητική προσέγγιση των μυθολογικών θεμάτων
  • επαφή των παιδιών μ’ ένα βιβλίο άριστης παραγωγής που διαθέτει πρόλογο, λεξιλόγιο και δραστηριότητες σχετικές με τον μύθο και κείμενα που φιλοδοξούν να διασώσουν την ποιητική διάσταση του αρχαίου κειμένου
  • μπορεί να αξιοποιηθεί στη διδασκαλία από εκπαιδευτικούς (τόσο φιλόλογους όσο και εικαστικούς και ειδικούς της θεατρικής αγωγής)

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκδοση αυτή ο μύθος έχει εμπλουτιστεί και διασκευαστεί ώστε να απευθύνεται τόσο σε μικρότερες όσο και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

pantopoulouΗ Ελευθερία Παντοπούλου γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα όπου και ζει. Έχει σπουδάσει κλασική φιλολογία και τεχνολογία τροφίμων. Εργάζεται στην ανώτατη εκπαίδευση. Παράλληλα ασχολείται με μεταφράσεις και επιμέλειες κειμένων και γράφει σύντομες ιστορίες. Έχει εκδώσει διηγήματα για μεγάλους και παραμύθια για παιδιά. Της αρέσει να μελετά αρχαία κείμενα και αρχαίες γλώσσες, να διδάσκει πού και πού γραφή και λόγο σε παιδιά και να σκαρφίζεται μύθους παρέα με τον μικρό της γιο. Αυτό το βιβλίο προέκυψε έπειτα από ένα μακροβούτι μέσα στη σπείρα του αρχαίου χρόνου μαζί με την Εμμανουέλα Κακαβιά.

Λίγα λόγια για την εικονογράφο

kakavia_emmanuelaΗ Εμμανουέλα Κακαβιά έχει ολοκληρώσει τρεις εργαστηριακές σχολές βυζαντινής τέχνης (εργαστήρια: Θ. Πέτρου, Δ. Χατζηαποστόλου και Ι. Κόρδη), καθώς και μαθήματα ελεύθερου σχεδίου. Έχει κρατικό πτυχίο Σκηνοθεσίας Τηλεόρασης, καθώς και πτυχίο της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Κύπρου στον Ελληνικό Πολιτισμό με κατεύθυνση Ιστορία – Αρχαιολογία – Τέχνη. Έχει εργασθεί για την ΕΡΤ. Φιλοτεχνεί εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας για ιδιώτες και εικονογραφεί παραμύθια για παιδιά και μεγάλους, πολλά από τα οποία έχουν ήδη εκδοθεί. H Εμμανουέλα είναι μητέρα δύο παιδιών και ζει στην Αθήνα με την οικογένειά της.


Info: Θεογονία – Η αρχή των μύθων Μέρος Ι: Κοσμογονία, συγγραφέας: Ελευθερία Παντοπούλου, εικονογράφος: Εμμανουέλα Κακαβιά, εκδόσεις Οσελότος, σελίδες: 56, τιμή: 20€. 
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s