ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ | Κάποτε ήσουν καλό παιδί! του Ζαν Ανούιγ: Από το διακείμενο στην αισθητική του μετα-μοντέρνου

Το BookSitting διάβασε το βιβλίο «Κάποτε ήσουν καλό παιδί! του Ζαν Ανούιγ: Από το διακείμενο στην αισθητική του μετα-μοντέρνου» του Νεκτάριου – Γεώργιου Κωνσταντινίδη και γράφει την άποψή του. 

Από την Αλεξία Καλογεροπούλου*
alexia.kalogeropoulou@gmail.com


Info: Νεκτάριος – Γεώργιος Κωνσταντινίδης, Κάποτε ήσουν καλό παιδί! του Ζαν Ανούιγ: Από το διακείμενο στην αισθητική του μετα-μοντέρνου, εκδόσεις Σοκόλη, 2017. 


Κάποτε ήσουν καλό παιδί

Το έργο Κάποτε ήσουν καλό παιδί! του Γάλλου συγγραφέα Ζαν Ανούιγ μελετά ο κριτικός θεάτρου και μεταφραστής Νεκτάριος – Γεώργιος Κωνσταντινίδης, στο ομότιτλο βιβλίο του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σοκόλη. Πρόκειται για ένα από τα «Απόκρυφα» θεατρικά έργα του Ανούιγ που γράφτηκε το 1972 και μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά από τον ίδιο τον μελετητή.

Με αφορμή το συγκεκριμένο έργο, ο Νεκτάριος – Γεώργιος Κωνσταντινίδης συγγράφει μια ενδιαφέρουσα μελέτη στην οποία αναλύει τις έννοιες του διακειμένου και της αισθητικής του μεταμοντέρνου και τη μεταξύ τους σχέση, εφαρμόζοντας ως μέθοδο τη σημειολογία του θεάτρου, προσαρμοσμένη σε σύγχρονους και παλαιότερους προβληματισμούς.

Η μελέτη του Νεκτάριου – Γεώργιου Κωνσταντινίδη περιλαμβάνει μια ιδιαίτερα κατατοπιστική εισαγωγή στην οποία αφενός μεν συστήνει στον αναγνώστη τον Ζαν Ανούιγ και τον κόσμο του και αφετέρου παρουσιάζει σημαντικές, βασικές έννοιες της σημειολογίας του θεάτρου. Ακολουθούν δύο κεφάλαια: στο πρώτο, που τιτλοφορείται «Η πρόταση του διακειμένου», αναλύεται, όπως επισημαίνει ο ίδιος (σ. 14), η δηλωτική, συν-δηλωτική, υπο-δηλωτική και συν-υπο-δηλωτική δυναμική του πρώτου κειμένου, του κειμένου δηλαδή που προϋπάρχει και εμπεριέχεται στο έργο του Ανούιγ, που δεν είναι άλλο από τον μύθο του Ορέστη όπως παρουσιάζεται στις Χοηφόρους του Αισχύλου, την τραγωδία που αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας Ορέστεια.  Στο δεύτερο κεφάλαιο, που φέρει τον τίτλο «Η πρόταση του μετα-μοντέρνου»,  ο Νεκτάριος – Γεώργιος Κωνσταντινίδης μελετά το αισθητικό αποτέλεσμα που προκύπτει από την εκδοχή του Ανούιγ στον μύθο του Ορέστη, που εντάσσεται σε αυτό που αποκαλούμε «μεταμοντέρνα αντίληψη της τέχνης και της αισθητικής», όπου η διάκριση ανάμεσα στο υψηλό και στο τετριμμένο, στο αισθητικό και στο μη αισθητικό καταργείται και δίνει τη θέση της στην παρωδία, την ειρωνεία και το χιούμορ.  Το βιβλίο ολοκληρώνεται με την εξαιρετική μετάφραση του έργου Κάποτε ήσουν καλό παιδί! από τον ίδιο τον Νεκτάριο – Γεώργιο Κωνσταντινίδη, που μας έχει συνηθίσει άλλωστε στις ποιοτικές και άρτιες μεταφράσεις.

Η γλώσσα που μεταχειρίζεται ο συγγραφέας της μελέτης είναι επιστημονική μεν αλλά κατανοητή, γεγονός που καθιστά το βιβλίο του χρήσιμο και ελκυστικό τόσο στο εξειδικευμένο αναγνωστικό κοινό όσο και στον μη εξειδικευμένο αναγνώστη που θέλει να διαβάσει το έργο του Ανούιγ μεταφρασμένο στα ελληνικά, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να διαβάσει και τη θεωρητική του ανάλυση από έναν έμπειρο και άριστα καταρτισμένο επιστήμονα.

Συνοψίζοντας, το βιβλίο του Νεκτάριου – Γεώργιου Κωνσταντινίδη για το έργο Κάποτε ήσουν καλό παιδί! του Ζαν Ανούιγ, είναι, κατά τη γνώμη μου, μια πολύ ενδιαφέρουσα, επιστημονικώς άρτια και καλά τεκμηριωμένη μελέτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για περαιτέρω ερευνητική εργασία, αλλά και για μελλοντική συζήτηση από το ευρύ και μη κοινό, τόσο γύρω από το έργο του Ανούιγ όσο και γύρω από την έννοια του διακειμένου σε συνάρτηση με την αισθητική του μεταμοντέρνου.


 

*Η Αλεξία Καλογεροπούλου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό αντικείμενο την ανθρώπινη συμπεριφορά στο διαδίκτυο. Σπούδασε Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στις Πολιτισμικές Σπουδές και την Ανθρώπινη Επικοινωνία. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και στην τηλεόραση. Έχει εκδώσει το βιβλίο «Είσαι το Κάρμα μου» (Εμπειρία Εκδοτική, 2010) και έχει συμμετάσχει με κείμενά της σε συλλογικά έργα και ποιητικές συλλογές. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s