Μαμά μπαμπά πόσο Εγώ μού έχτισες; | Μιχάλης Χαντάς

Ένας οδηγός για το τι να κάνει, αλλά και για το τι να μην κάνει ο γονιός προκειμένου να θωρακίσει το παιδί του από ψυχικές ταλαιπωρίες και ανασφάλειες και να το βοηθήσει να γίνει ένα άτομο γεμάτο αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, ανεξαρτησία και προσωπική επάρκεια. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός. 

ΜαμάΜπαμπά 2η εκδοση.jpg«Το ΕγώΕνισχυτικό Μοντέλο Ανατροφής (ΕΓ.ΕΝΙ.Μ.Α.) έχει εφαρμοστεί στην πράξη πάρα πολλές φορές με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Είναι το προϊόν 35 χρόνων κλινικής  παρατήρησης και θεραπείας εκατοντάδων ανθρώπων που αντιμετώπιζαν όλη την γκάμα της ψυχοπαθολογίας, από την πιο ήπια διαταραχή έως την πιο σοβαρή αποδιοργάνωση της προσωπικότητας.

Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων άρχισα να αντιλαμβάνομαι την ύπαρξη συγκεκριμένων μοτίβων ανατροφής και διαπαιδαγώγησης, τα  οποία καθορίζουν, πέρα από την κληρονομικότητα, σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα των παιδιών.

Ουσιαστικά το ΕΓ.ΕΝΙ.Μ.Α. είναι ένας οδηγός όχι μόνο για το τι να κάνει, αλλά και για το τι να μην κάνει ο γονιός προκειμένου να θωρακίσει το παιδί του από ψυχικές ταλαιπωρίες και ανασφάλειες, επικίνδυνους πειρασμούς (χρήση ουσιών), bullying και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις.
Τα παιδιά που οι γονείς τους τα σέβονται και το δείχνουν, που τα βοηθούν να αποκτήσουν ένα ισχυρό ΕΓΩ, γίνονται άτομα γεμάτα αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, ανεξαρτησία και προσωπική επάρκεια.

Το ΕΓ.ΕΝΙ.Μ.Α. αποσκοπεί στο να βοηθήσει τον γονιό να μην καταδικάσει το παιδί του σε μια ζωή γεμάτη φόβο, ανασφάλεια και δυσλειτουργικότητα. Για να το πετύχει αυτό ο γονιός, δεν φτάνει να διαβάσει την όποια «σοφία» τού λέει ο όποιος ψυχολόγος. Για να εφαρμόσει επαρκώς αυτά που πρέπει να κάνει για να γίνει καλός γονιός, πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΉΤΩΣ να κοιτάξει μέσα του. Nα δει τα δικά του θέματα, όπως και τα θέματα που υπάρχουν στον/στη σύντροφό του και φυσικά στη σχέση τους.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί την υλοποίηση μιας υπόσχεσης που πριν από πολλά χρόνια είχα δώσει στον εαυτό μου. Ήταν μια υπόσχεση που άρχισε να γίνεται επιτακτική ανάγκη. Κάθε φορά που συναντούσα στη θεραπεία έναν ακόμα «ενήλικα» με λειτουργικά και ψυχολογικά επίπεδα όχι απλώς παιδιού αλλά βρέφους. Ήταν φανερό ότι τα άτομα τα οποία υπέφεραν περισσότερο είχαν κοινό ότι οι γονείς τους είχαν «καταφέρει» να τα  κρατήσουν σε αυτό το επίπεδο. Μέρα με τη μέρα, το κοινό γονεϊκό μοτίβο «ανατροφής» γινόταν όλο και πιο ξεκάθαρο, όπως και το είδος της σχέσης των ίδιων των γονέων μεταξύ τους. Η ανάγκη για το γράψιμο ενός βιβλίου για γονείς έγινε, όπως είπα και πριν, επιτακτική, όσο διαπίστωνα ότι αυτά τα άτομα ήταν εκείνα που είχαν τη μέγιστη δυσκολία –στην πλειονότητά τους– να βοηθηθούν αποτελεσματικά.»  – Μιχάλης Χαντάς

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

xantas2Ο Δρ. Μιχάλης Χαντάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Έκανε τις σπουδές του εξ ολοκλήρου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής λαμβάνοντας το πτυχίο ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, στη Φιλαδέλφια (U.Of. PA). Στη συνέχεια έλαβε το διδακτορικό του στην κλινική ψυχολογία από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης εξειδικευμένος στο μετατραυματικό στρες και στη χρήση ουσιών στο Veterans Hospital της Νέας Υόρκης. Έχει διδάξει σε Αμερικανικά κολέγια και έχει δημοσιεύσεις σε έγκριτα Αμερικανικά επιστημονικά περιοδικά. Στην Ελλάδα μεταξύ άλλων έχει διατελέσει διευθυντής της πρώτης SOS γραμμής ενώ ήταν από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του πρώτου συμβουλευτικού κέντρου για φοιτητές. Από το 1984 μέχρι και σήμερα εργάζεται ιδιωτικά κάνοντας ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία καθώς και σεμινάρια αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης.


Info: Μαμά μπαμπά πόσο Εγώ μού έχτισες; συγγραφέας: Μιχάλης Χαντάς, εκδόσεις Αρμός, σελίδες: 224, τιμή: 14,00€.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s