Τα κατά Α.Γ. πάθη | Κλαρίσε Λισπέκτορ

Οι υπαρξιακές (και άλλες) αναζητήσεις της μυστηριώδους κυρίας Α.Γ., με αφορμή όσα έζησε στο λιτό δωμάτιο υπηρεσίας της οικείας της. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αντίποδες σε μετάφραση του Μάριου Χατζηπροκοπίου.

ΤΑ ΚΑΤΑ Α.Γ. ΠΑΘΗΗ Α.Γ., μια ευκατάστατη κυρία του Ρίο ντε Τζανέιρο, που ασχολείται ερασιτεχνικά με τη γλυπτική, αποφασίζει να τακτοποιήσει το διαμέρισμά της, ξεκινώντας από το δωμάτιο της πρώην υπηρέτριάς της.

Από την ντουλάπα ξεπροβάλλει μια κατσαρίδα και η Α.Γ. τρομαγμένη κλείνει την πόρτα τσακίζοντας το κέλυφός της. Και τότε, εκεί που κανείς δεν το περιμένει, μια μέρα τόσο ηλιόλουστη όσο αυτές οι μέρες στο απόγειο του καλοκαιριού, ενώ δουλεύουν οι άντρες και καπνίζουν οι κουζίνες και αλέθει τις πέτρες το τρυπάνι και γελάνε τα παιδιά – τότε, χωρίς προειδοποίηση, ακούγεται ο κρότος ενός στερεού πράγματος που αίφνης θρυμματίζεται συντετριμμένο.

Είναι η στιγμή που τα πάντα γίνονται ένα τώρα, που η Α.Γ. θα πρέπει να μιλήσει για το γεγονός πως έχει ζήσει.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Κλαρίσε Λισπέκτορ γεννήθηκε στο Τσετσέλνικ της Ουκρανίας το 1920, από Εβραίους γονείς. Η οικογένειά της μετανάστευσε το 1922 στη Βραζιλία. Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς της πορτογαλικής γλώσσας και το έργο της είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τους αντίποδες κυκλοφορεί επίσης η Ώρα του αστεριού (μτφρ. Μάριος Χατζηπροκοπίου, 2016).

Λίγα λόγια για τον μεταφραστή

Ο Μάριος Χατζηπροκοπίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1981. Σπούδασε ιστορία και θέατρο στη Θεσσαλονίκη και εικαστικά στο Παρίσι, και έκανε τη διδακτορική του διατριβή στον τομέα των σπουδών επιτέλεσης. Ποιήματα και μεταφράσεις του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί στους συλλογικούς τόμους Futures: Poetry of the Greek Crisis (2015), NICE! (2016) και Fonés (2016).


Info: Τα κατά Α.Γ. πάθη, συγγραφέας: Κλαρίσε Λισπέκτορ, μετάφραση: Μάριος Χατζηπροκοπίου, εκδόσεις Αντίποδες, σελίδες: 210, τιμή: 13,80€. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s