Η Ειρήνη Τσαλέρα στο Σαλόνι του BookSitting

H Ειρήνη Τσαλέρα μίλησε στο BookSitting με αφορμή την παράσταση  «Περί Δαιμονίων του Έρωτος» που σκηνοθετεί στο Θέατρο ΠΚ. 

Συνέντευξη στην Αλεξία Καλογεροπούλου
alexia.kalogeropoulou@gmail.com

received_1069394436548414

Τι είναι για σας ο έρωτας; Τι σας ώθησε να τον επιλέξετε ως βασικό άξονα της παράστασής σας;

Ο έρωτας είναι η κινητήρια δύναμη στη ζωή μας. Είναι ο ενθουσιασμός και η ελπίδα που χρειαζόμαστε για να ζούμε με στόχο και όραμα. Όλα τα θέματα στο θέατρο αφορούν στον έρωτα και στο θάνατο. Αυτοί νομίζω ότι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι του ανθρώπου. Ο έρωτας είναι αυτός που οδηγεί χωρίς συμβιβασμούς στην ένωση με τον άλλον άνθρωπο με συντονισμό της εξιδανίκευσης, του  πόνου και της απόλυτης έκθεσης στο άγνωστο. Όμως μόνο αυτή η έκθεση μπορεί να νικήσει το φόβο του θανάτου, γιατί σου δίνει την ψευδαίσθηση της αιωνιότητας. Επομένως, επέλεξα αυτό το θέμα ως βασικό άξονα που καθόρισε και τη σκηνοθεσία καθώς η «ανάγνωση των κειμένων» στηρίχτηκε σε αυτούς τους δύο πόλους.

Η παράσταση που σκηνοθετείτε βασίζεται σε θεατρικά κείμενα πασίγνωστων έργων της παγκόσμιας και της ελληνικής δραματουργίας. Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή τους;

Η ομάδα αυτή αποτελείται από νεαρά άτομα, απόφοιτους δραματικής σχολής. Όπως όλοι έχουμε αντιληφθεί, ο έρωτας σε αυτές τις ηλικίες περνάει μέσα από το διαδίκτυο. Οι νέοι άνθρωποι γνωρίζονται, φλερτάρουν και κάνουν σχέση μέσα από το κινητό. Πολλές φορές αισθάνομαι ότι δεν είναι εσωτερική ανάγκη να αγαπήσει κάποιος και να αγαπηθεί αλλά διεκπεραίωση τεχνολογικού επιτεύγματος. Το άγγιγμα είναι διαδικτυακό, το βλέμμα μέσω του υπολογιστή το συναίσθημα εκφράζεται με φατσούλες… Επομένως θεώρησα μεγάλη πρόκληση να σκηνοθετήσω με νέους ανθρώπους κλασσικές σκηνές του διεθνούς ρεπερτορίου με βασικό θέμα τον έρωτα. Αυτό που είναι αδιαπραγμάτευτο στον τρόπο που δουλεύω είναι η σωματική ενέργεια των ηθοποιών, η επικοινωνία μέσω του σώματος και ο έντονος ερωτισμός στη σκηνή. Όταν λέω ερωτισμός δεν εννοώ ερωτικές σκηνές, αλλά αυτό που μαγνητίζει το θεατή και δεν μπορεί να πάρει τα μάτια του από τον ηθοποιό καθώς νιώθει να τον διαπερνά η ενέργειά του.

Στην απόφασή μου αυτή έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι οι νέοι άνθρωποι πιστεύω ότι πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα κλασσικά κείμενα για να μπορέσουν αργότερα να παίξουν κάτι διαφορετικό πρωτοποριακό και ίσως να αποδομήσουν το λόγο.

«Ο έρωτας είναι η κινητήρια δύναμη στη ζωή μας. Είναι ο ενθουσιασμός και η ελπίδα που χρειαζόμαστε για να ζούμε με στόχο και όραμα.»

Ο έρωτας έχει πολλά πρόσωπα; Κι αν ναι, είναι όλα αληθινά;

Ο έρωτας εκφράζεται με διαφορετικά πρόσωπα, ανάλογα με την προσωπική φάση που βρίσκεται ο καθένας και η οποία είναι πάντα αληθινή. Αυτό που αλλάζει, είναι ο τρόπος που εκφράζεται και  αντιλαμβάνεται ο ένας τον άλλον ως ερωτικό σύντροφο. Πολλές φορές ο έρωτας γίνεται εξαρτητικός, εξουσιαστικός, αλλά επίσης είναι και πλατωνικός, αθώος. Η αίσθηση της παντοδυναμίας όταν κάποιος είναι ερωτευμένος οδηγεί και στις συναισθηματικές διαστρεβλώσεις.

Υπάρχουν ιδανικές συνθήκες για να ανθίσει ο έρωτας; Και ποιες είναι αυτές;

Ιδανικές συνθήκες για να ανθίσει ο έρωτας δεν υπάρχουν γιατί η ζωή μας δεν είναι ιδανική. Ακριβώς γι΄αυτό το λόγο υπάρχει ο έρωτας για να λειτουργήσει ως αντίβαρο στη δύσκολη καθημερινότητα, στη ρουτίνα του προγράμματος και των ευθυνών μας αλλά και στην ανάγκη μας να νιώσουμε σημαντικοί και αθάνατοι!

Στην παράστασή σας ο έρωτας εκφράζεται διαρκώς με «ένα θέλω» αλλά και με την ερώτηση «μ’ αγαπάς;». Γιατί, κατά τη γνώμη σας, έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη να αγαπηθούμε και γιατί αμφιβάλλουμε τόσο αν μας αγαπούν;

Η τροφή και το βάρος ενός ανθρώπου μπορεί να μετρηθεί και να αποδειχθεί με συγκεκριμένο τρόπο. Η επαγγελματική απόδοση στηρίζεται σε άξονες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του εργαζόμενου, η εγκυμοσύνη φαίνεται… Η αγάπη δεν έχει σταθερούς τρόπους να εκφραστεί. Μπορεί να είναι μια αγκαλιά όπως επιλέγει κανείς να αγκαλιάσει, ένα βλέμμα από διαφορετικό σχήμα και χρώμα ματιών, ένα μήνυμα στο χαρτί με διαφορετικό γραφικό χαρακτήρα, ένας αυτοσχέδιος χορός, μία θολή φωτογραφία… Στον έρωτα δεν υπάρχει συνταγή, δεν υπάρχουν οδηγίες  χρήσης, δεν υπάρχει τίποτα αυταπόδεικτο. Μόνο η στιγμή που εκφράζεται και επειδή αυτό ποθούν, όλοι γι’αυτό αγωνιούν!

«Στον έρωτα δεν υπάρχει συνταγή, δεν υπάρχουν οδηγίες  χρήσης, δεν υπάρχει τίποτα αυταπόδεικτο. Μόνο η στιγμή που εκφράζεται και επειδή αυτό ποθούν, όλοι γι’αυτό αγωνιούν!»

Πείτε μας τρεις λόγους για να δει κανείς την παράστασή σας. 

Για τη νεανική ορμή και τον ενθουσιασμό, τη σύνδεση των σκηνών με την ενσωμάτωση κειμένων που παραπέμπουν σε διαφορετική «ανάγνωση» των έργων και για τη μουσική επένδυση!

 

INFO        

Παραστάσεις: Σάββατο 13 & 20 Οκτωβρίου στις 21:00 | Κυριακή 14 & 21 Οκτωβρίου στις 20:00
Εισιτήρια:  5€ γενική είσοδος | Online ticketing: www.pktheater.gr
Θέατρο ΠΚ | Κασομούλη 30 & Ρενέ Πυώ 2, Νέος Κόσμος | Τ.  210 9011677

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s