Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Πού να πάτε και τι να δείτε στην Αθήνα από την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου μέχρι και την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018.

Ο ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ.jpg
«Ο Βυσσινόκηπος» του Αντόν Τσέχωφ στο Θέατρο Δημήτρης Χορν.

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Βιβλίο / Συζήτηση | «Το ΝΑΙ του Πλαστήρα και το ΟΧΙ του Μεταξά» | Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος

Οι Εκδόσεις Πατάκη και το Βιβλιοπωλείο Πατάκη σας καλούν στον χώρο του βιβλιοπωλείου σε μια συζήτηση με τον καθηγητή Γιώργο Θ. Μαυρογορδάτο με θέμα «Το ΝΑΙ του Πλαστήρα και το ΟΧΙ του Μεταξά».

Τι θα είχε κάνει ο Νικόλαος Πλαστήρας αν είχε βρεθεί στη θέση του Ιωάννη Μεταξά στις 28 Οκτωβρίου 1940; Γιατί είπε το ΟΧΙ ο Μεταξάς; Γιατί είχε προετοιμάσει τη χώρα μόνο στρατιωτικά και όχι πολιτικά για τον πόλεμο και την εχθρική κατοχή που ο ίδιος προέβλεπε;

ΙNFO
Ώρα: 19:00
Βιβλιοπωλείο Πατάκη | Ακαδημίας 65, Αθήνα

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας | Abandoned Buildings

Ένα από τα πιο αγαπημένα θέματα των φωτογράφων είναι η φωτογράφιση παλιών, εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Όλοι έχουν φωτογραφίσει ένα παλιό, ακατοίκητο κτίριο που είδαν τυχαία κάποια στιγμή. Αυτά τα κτίρια ασκούν σε όλους μία γοητεία, ίσως επειδή φέρουν κάποια κατάλοιπα του παρελθόντος που όλοι θα θέλαμε να είχαμε δει. Υπάρχει διάχυτη μία ατμόσφαιρα μελαγχολίας και ίχνη της ανθρώπινης παρουσίας που πια δε βρίσκεται εκεί για να δώσει ζωή στο άψυχο κτίριο. Γεγονότα σημαντικά ή ασήμαντα, όμορφες ή δυσάρεστες στιγμές που εκτυλίχθηκαν σε αυτούς τους χώρους έχουν αφήσει το στίγμα τους παρόλο που οι άνθρωποι δε βρίσκονται πια εκεί. Χώροι που κάποτε έσφυζαν από ζωή τώρα στέκονται έρημοι και μελαγχολικοί να μας θυμίζουν ότι η ζωή εξελίσσεται και όλα αλλάζουν.

ΙNFO
Διάρκεια έκθεσης: 26 Οκτωβρίου – 7 Νοεμβρίου
Blank Wall GalleryΦωκίωνος Νέγρη 55, Αθήνα

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Μουσική Παράσταση / Παρουσίαση CD | Κ.Π. Καβάφης –Απ’ έξω και Τραγουδιστά | Μπάμπης Κουλούρας

Παρουσίαση του δίσκου του Μπάμπτη Κουλούρα με 16 μελοποιήσεις και 14 «απέξω» απαγγελίες του ιδίου, που αποτελεί μια  έκφραση λατρείας του προς τον Αλεξανδρινό, την έμπνευση και το επιστέγασμα μίας δωδεκαετούς πορείας της Ομάδας Καβάφης στην Ελλάδα και σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο. Παρουσιάζεται στον IANO με παρόντες τον ίδιο, τους συντελεστές του δίσκου και τα μέλη της Ομάδας, οι οποίοι θα παίξουν και θα τραγουδήσουν, ενώ γνωστοί άνθρωποι της τέχνης και του πνεύματος θα μιλήσουν για εκείνον και την πρώτη παρουσία του στη δισκογραφία.

INFO         
Ώρα: 21:30
Είσοδος (με κρασί ή μπύρα): 10€
IANOS | Σταδίου 24, Αθήνα | Τ. 210 3217810

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Δωρεάν είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία

Ελεύθερη θα είναι η είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, λόγω της εθνικής εορτής.

Παράλληλα, όπως υπενθυμίζει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, από την 1η Νοεμβρίου έως και την 31η Μαρτίου 2019, η είσοδος σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία θα γίνεται με μειωμένη τιμή για όλους τους επισκέπτες, ενώ η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα θα είναι ημέρα ελεύθερης εισόδου.

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Έκθεση Φωτογραφίας | Light on the Move  | Muhammed Muheisen

Η ελληνική αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης IOM Greece με την ευγενική χορηγία της εταιρίας ΔΕΛΤΑ διοργανώνει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνηςτη φωτογραφική έκθεση «Light on the move» με φωτογραφίες του διεθνούς φήμης φωτογράφου και κατόχου δύο βραβείων Pulitzer, Muhammed Muheisen.
Είναι η πρώτη φορά που ο Muhammed Muheisen εκθέτει φωτογραφίες του στην Ελλάδα, δωρίζοντάς τες στην ελληνική αποστολή του ΔΟΜ, που αποτελεί έναν από τους βασικούς φορείς στο πεδίο της μετανάστευσης.

Πορτρέτα ανδρών, γυναικών, παιδιών από τη Συρία μέχρι την Ελλάδα, από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν μέχρι την Ολλανδία, μας θυμίζουν ότι η ανθρώπινη φύση δεν γνωρίζει σύνορα και ότι ο άνθρωπος είναι παντού παρών, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, ηλικίας ή φύλου. Είναι άνθρωποι που μετακινούνται συνεχώς, μεταφέροντας και μοιράζοντας το δικό τους φως.

ΙNFO
Είσοδος ελεύθερη
Διάρκεια Έκθεσης:  26 – 31 Οκτωβρίου
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο 10:00 – 17:00 | Κυριακή: 11:00 – 17:00 | Τρίτη: Κλειστά
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης | Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Βιβλίο / Ανάγνωση | Γράμμα στον Ρίλκε

Η Μαρία Τοπάλη θα διαβάσει την «Ανοιχτή επιστολή» της προς τον Rainer Maria Rilke (που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Edition Romiosini», Βερολίνο), ενώ ο Ορφέας Απέργης και ο Παναγιώτης Ιωαννίδης θα διαβάσουν αποσπάσματα από το έργο του καθώς και σχετικά κείμενα άλλων.

ΙNFO
Ώρα: 19:30
Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου GoetheΟμήρου 14-16, Αθήνα

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Θέατρο | «Ο Βυσσινόκηπος» του Αντόν Τσέχωφ

«Ο Βυσσινόκηπος» αφηγείται την ιστορία ενός κόσμου που χάνεται ανεπιστρεπτί. Είναι ένας αποχαιρετισμός σε μια εποχή που τελειώνει και δίνει τη θέση της σε μια καινούργια. Η ζωή αλλάζει, χωρίς να υπολογίζει τους ανθρώπους που βιώνουν την απώλεια. Κι εκείνοι με τη σειρά τους, αρνούνται να αποδεχτούν την αλλαγή, ζούνε με τις μνήμες του παρελθόντος, κλείνοντας τα μάτια στο μέλλον που έρχεται ταχύτατα κατά πάνω τους.

Κι έτσι, «ο Βυσσινόκηπος» παραμένει ένα έργο σύγχρονο και απολύτως σημερινό. Γιατί είναι γνώρισμα των ανθρώπων σε κάθε εποχή -το ζούμε και στη δική μας- να θέλουμε να μείνουν όλα όπως τα μάθαμε και τα αγαπήσαμε, δεδομένα κι οριστικά. Κι εκείνα να αλλάζουν γύρω μας και να μας παρασέρνουν σ’ ένα μέλλον για το οποίο θα είμαστε πάντα απροετοίμαστοι κι ανέτοιμοι.

Ο συγγραφέας θεωρούσε τον Βυσσινόκηπο κωμωδία. Γιατί είναι πράγματι κωμικό το πόσο μικροί αποδεικνύονται οι άνθρωποι αυτοί, με τα πάθη, τις ανασφάλειες, τα συμπλέγματά τους, απέναντι στη ζωή που τους οδηγεί σ’ ένα μέλλον που δεν μπορούν ούτε να φανταστούν, ούτε να αποφύγουν.

Πρωταγωνιστούν
Θέμις Μπαζάκα, Δημήτρης Λιγνάδης, Κόρα Καρβούνη, Αθηνά Μαξίμου, Γιάννης Κότσιφας, Σίσσυ Τουμάση, Γιώργος Μπινιάρης, Γιάννης Στόλλας, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιάννης Γιαννούλης, Τάσος Δημητρόπουλος, Γεωργιάννα Νταλάρα.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Μετάφραση: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου
Απόδοση: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης – Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου
Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλενα Σκουλά
Βοηθός Σκηνογράφου: Αλεξάνδρα Καψή
Φωτογραφίες Παράστασης : Ελίνα Γιουνανλή 
 Παραγωγή: ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΘΕΑΤΡΑ

ΙNFO
Παραστάσεις: Τετάρτη : 20:00 | Πέμπτη και Παρασκευή: 21:00 | Σάββατο : 18:00, 21:00 | Κυριακή: 20:00
Εισιτήρια: Από 25€ ως 16€ (αναλόγως την ημέρα και τη ζώνη)
Διάρκεια: 2 ώρες
Θέατρο Δημήτρης Χορν | Αμερικής 10, Αθήνα | Τ. 210 361 2500

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s