Γεννημένοι ρευστοί | Zygmunt Bauman & Τhomas Leoncini

Ο µεγάλος Πολωνός στοχαστής στο τελευταίο του κείµενο µιλάει για το πώς η Γενιά Υ σχετίζεται µε το σώµα της, µε τα κοινωνικά δίκτυα και µε τις µεταµορφώσεις της δηµόσιας σφαίρας. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση της Σώτης Τριανταφύλλου.

ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΙ ΡΕΥΣΤΟΙ.jpgΟ Ζύγκµουντ Μπάουµαν, συνοµιλώντας µε τον Ιταλό δηµοσιογράφο Τόµας Λεοντσίνι, περιγράφει όψεις του τρόπου ζωής των Millennials, των ανθρώπων που γεννήθηκαν µετά το 1980, και που συχνά ονοµάζονται «Γενιά Υ». Ο µεγάλος Πολωνός στοχαστής στο τελευταίο του κείµενο µιλάει για το πώς η Γενιά Υ σχετίζεται µε το σώµα της, µε τα κοινωνικά δίκτυα και µε τις µεταµορφώσεις της δηµόσιας σφαίρας. Ο Μπάουµαν επισηµαίνει και σχολιάζει µερικά φαινόµενα της δεύτερης ή «ρευστής» νεωτερικότητας, όπου τίποτα δεν είναι µόνιµο, σταθερό και συνεχές και όπου οι ανθρώπινες σχέσεις στηρίζονται στο «δίκτυο» – και εξάλλου περιγράφονται ως «δικτύωση». Το Γεννηµένοι ρευστοί είναι κατά κάποιο τρόπο και µια µικρή εισαγωγή στο έργο του Μπάουµαν περί καταναλωτικής κοινωνίας –ως µηχανισµού κατασκευής απορριµµάτων (τόσο αντικειµένων όσο και ανθρώπων)–, περί διαδικτύου –ως µηχανισµού ψευδών σχέσεων– καθώς και γενικότερα περί σύγχρονου κράτους και παγκοσµιοποίησης.

Λίγα λόγια για τον Τhomas Leoncini

Ο Τhomas Leoncini γεννήθηκε το 1985 στη Λα Σπέτσια της Βόρειας Ιταλίας. Είναι δηµοσιογράφος που συνεργάζεται µε διάφορες εφηµερίδες και περιοδικά και έχει πάρει συνεντεύξεις από εµβληµατικές προσωπικότητες της οικονοµίας, της διεθνούς πολιτικής και του θεάµατος. Έχει µελετήσει τα καινούρια ψυχολογικά και κοινωνικά µοντέλα της µετανεωτερικότητας και προπάντων τον µεγαλύτερο θεωρητικό τους, τον Ζύγκµουντ Μπάουµαν.

Λίγα λόγια για τον Zygmunt Bauman

Ο κοινωνιολόγος Zygmunt Bauman γεννήθηκε τo 1925 στο Πόζναν της Πολωνίας και πέθανε το 2017. Σε ηλικία δεκαοχτώ ετών πολέµησε εναντίον των Γερµανών στις γραµµές του Κόκκινου Στρατού. Σπούδασε κοινωνικές επιστήµες και το 1954 έγινε λέκτορας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστηµών του Πανεπιστηµίου της Βαρσοβίας. Το 1968, µετά την εισβολή των Σοβιετικών στην Τσεχοσλοβακία, εγκατέλειψε την Πολωνία. Πήγε αρχικά στο Τελ Αβίβ και στη συνέχεια στην Αγγλία, όπου έγινε καθηγητής και πρόεδρος του Tµήµατος Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήµιο του Λιντς. Ο Bauman έχει επηρεαστεί, µεταξύ άλλων, από τον Καρλ Μαρξ, τον Μαξ Βέµπερ, τον Τεοντόρ Αντόρνο, τον Κορνήλιο Καστοριάδη και τον Εµµανουέλ Λεβινάς.

Στα ελληνικά έχουν εκδοθεί, µεταξύ άλλων, τα έργα του Ρευστοί καιροί (Μεταίχµιο, 2017), Πλούτος και ανισότητα (Οκτώ, 2013), Παράπλευρες απώλειες (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2012), Ζωή για κατα­νάλωση (Πολύτροπον, 2008), Ρευστός φόβος (Πολύτροπον, 2007), Ρευστή αγάπη (Βιβλιοπω­­­­­λείον της Εστίας, 2006), Σπαταληµένες ζωές (Κατάρτι, 2005), Η µετανεωτερικότητα και τα δεινά της (Ψυχογιός, 2002) και Ο πολιτισµός ως πράξη (Εκδόσεις Πατάκη, 1994).


Info: Γεννημένοι ρευστοί, συγγραφείς: Zygmunt Bauman & Τhomas Leoncini, μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου, εκδόσεις Πατάκη, σελίδες: 128, τιμή: 7,50€. 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s