Ιστορίες που διώχνουν τον φόβο | Marta Sala

Μια πρωτότυπη πρόταση και ένα χρήσιμο εργαλείο για τους γονείς που θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναμετρηθούν με τους φόβους τους, να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους και να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΦΟΒΟ.jpgΗ αφήγηση ιστοριών με την καθησυχαστική φωνή ενός αγαπημένου προσώπου είναι από μόνη της μια αληθινή απόλαυση για το παιδί. Χάρη στις ιστορίες αφήνει τη φαντασία του να περιπλανηθεί, εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του, βελτιώνει τις δυνατότητες έκφρασής του.

Επίσης, από καταβολής κόσμου τα παραμύθια και οι ιστορίες μεταφέρουν βαθιά συμβολικά μηνύματα και μπορούν να κατευνάσουν τις ανησυχίες και τις αγωνίες του παιδιού, βοηθώντας το να τις επεξεργαστεί, να τις ξορκίσει και γιατί όχι να τις ξεπεράσει. Αυτός είναι ο σκοπός των «θεραπευτικών» ιστοριών που υπάρχουν σε τούτο το βιβλίο: ιστορίες που επιδιώκουν να καλλιεργήσουν την ικανότητα των παιδιών να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα και τους φόβους τους, να τους δώσουν τα εργαλεία για να τους αντιμετωπίσουν, και να τα ενδυναμώσουν έτσι ώστε να αυξήσουν την αυτοεκτίμηση, την πρωτοβουλία και την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Μέσα από την ταύτιση με τους χαρακτήρες, το παιδί αντιμετωπίζει τις καταστάσεις που τόσο το τρομάζουν και κατακτά την τόσο απαραίτητη κατάσταση ηρεμίας και ισορροπίας. Στο τέλος κάθε ιστορίας υπάρχουν μερικές σημαντικές ερωτήσεις που επιτρέπουν στους μεγάλους να κάνουν έναν αποκαλυπτικό διάλογο με τα παιδιά και να επικοινωνήσουν πιο ουσιαστικά μαζί τους.

Πίσω από κάθε ιστορία υπάρχει ένας συγκεκριμένος «φόβος»: ο φόβος της
εγκατάλειψης και της μοναξιάς, ο φόβος του αποχωρισμού από την οικογένεια, ο φόβος της διακινδύνευσης, η διαρκής έλλειψη ικανοποίησης, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, ο φόβος για το σκοτάδι, ο φόβος των αλλαγών, ο φόβος του θανάτου και άλλοι.

Στην αρχή κάθε ιστορίας γίνεται μια σύντομη εισαγωγή, ενώ στο τέλος υπάρχουν ορισμένες σημαντικές ερωτήσεις, που επιτρέπουν στους μεγάλους να κάνουν έναν αποκαλυπτικό διάλογο με τα παιδιά και να επικοινωνήσουν πιο ουσιαστικά μαζί τους.

Οι «Ιστορίες που διώχνουν τον φόβο», με εμπνευσμένη και καλαίσθητη εικονογράφηση, αποτελούν, όπως αναφέρει η συγγραφέας, «μια αποθήκη με εφόδια, τα οποία με το πέρασμα του χρόνου αποθηκεύονται στα κυκλώματα της μνήμης και μπορούν να ανασυρθούν σε διαφορετικές στιγμές και πλαίσια».

Το βιβλίο είναι μια πρωτότυπη πρόταση και ένα χρήσιμο εργαλείο για τους
γονείς που θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναμετρηθούν με τους
φόβους τους, να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους και να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους.

«Οι ιστορίες που περιγράφονται εδώ έχουν μέσα τους ένα θετικό μήνυμα,
το οποίο, όταν ακούγεται ή διαβάζεται, δημιουργεί ένα καθησυχαστικό “προηγούμενο”. Όταν το παιδί ζήσει κάποια στιγμή φόβου, αγωνίας ή αδιεξόδου στην πραγματική ζωή, αυτό το “προηγούμενο”… θα λειτουργήσει ασυνείδητα ως διασύνδεση. Αυτή τη διασύνδεση το παιδί θα μπορέσει να την ανακαλέσει έπειτα στο συνειδητό του με φυσικό τρόπο…»
Μάρτα Σάλα

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Μάρτα Σάλα, ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, έχει ειδικευτεί στην ψυχοθεραπεία μέσω ύπνωσης στον Ιταλικό Ιατρικό Οργανισμό για τη Μελέτη της Ύπνωσης (AMISI). Στο γραφείο της στο Κονκορέτσο (ΜΒ) δέχεται ασθενείς κάθε ηλικίας, με στόχο να τους βοηθήσει να ξαναβρούν την προσωπική τους ισορροπία. Είναι επισκέπτρια καθηγήτρια
στο Πανεπιστήμιο Μπικότα του Μιλάνου και παράλληλα διδάσκει σε πολυάριθμα μεταπτυχιακά προγράμματα του Συλλόγου Ψυχολόγων της Λομβαρδίας (APL). Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, είναι μητέρα δύο φανταστικών παιδιών, που έχουν το χάρισμα να της γεμίζουν τη ζωή. Τα παιδιά της μάλιστα ήταν που της ενέπνευσαν όλες τις λέξεις
αυτού του βιβλίου.


Info: Ιστορίες που διώχνουν τον φόβο, συγγραφέας: Marta Sala, εικονογράφηση: Marcella Grassi, μετάφραση: Μαρία Οικονομίδου, εκδόσεις Πεδίο, σελίδες: 112, τιμή: 8,99€.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s