«Σύγχρονοι Μυκονιάτες Ζωγράφοι και ψηφοθέτες» | Ομαδική έκθεση ζωγραφικής

Το Chicago Athenaeum: museum for Architecture and Design σε συνεργασία με το European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Σύγχρονοι Μυκονιάτες Ζωγράφοι και Ψηφοθέτες».

1

Το Chicago Athenaeum: museum for Architecture and Design σε συνεργασία με το European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Σύγχρονοι Μυκονιάτες Ζωγράφοι και Ψηφοθέτες» και σας προσκαλούν στα εγκαίνια την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019, στις 19:00 στο The European Centre.

Οι δεκαεννέα ζωγράφοι και δύο ψηφοθέτες από τη Μύκονο που θα παρουσιάσουν τα έργα τους αλφαβητικά είναι: Αρμακόλα Τζωρτζίνα, Βερώνης Πέτρος, Γαλάτης Γιάννης, Γουέλς Καρολίνα, Γρυπάρη Ευγενία, Δέρπαπας Μιχάλης,  Δέρπαπα Μόνικα, Ελευθερίου Άννα, Ζουγανέλης Γιάννης, Καβουρίδης Βασίλης, Μανάλη Ελένη, Μάντζαρη Νικολάκη Ελένη,   Μονογιού Ειρήνη,  Bogdan Kopec,  Μπρούσαλης  Πάνος, Μωράκης Μάκης, James North, Πετρή Μαρίνα, Συριανού Ειρήνη, Χειμωνά  Άντζελα,  Χειμωνά Ιωάννα.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την πρόσφατη έκθεσή τους στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου με τίτλο «Σύγχρονοι Ζωγράφοι Μυκόνου» υπό την αιγίδα του συλλόγου «Ανεμόμυλοι- Πολιτιστικός Παραδοσιακός Χορευτικός Σύλλογος Μυκόνου».
Οι εκθέτες παρουσιάζουν ένα ποικίλο ύφους και μέσων της έκφρασής τους  όπως: Ο  Βερώνης Πέτρος , ο Γαλάτης Γιάννης, η Άννα Ελευθερίου, η Ειρήνη Μονογιού, Ελένη Μάντζαρη- Νικολάκη με έντονο ιμπρεσιονισμό. Ο Δέρπαπας Μιχάλης, Γιάννης Ζουγανέλης και Bogdan Kopec  με νεορεαλισμό. Ο Βασίλης Καβουρίδης, η Ευγενία Γρυπάρη και ο Μάκης Μωράκης με εξπρεσιονισμό. Η Ελένη  Μανάλη και Άντζελα Χειμωνά με αφαιρετικό εξπρεσιονισμό, ο James North και Μαρίνα με Πετρή Ποπ Αρτ. Η Καρολίνα Γουέλς και η Ιωάννα Χειμωνά με ναΐφ εξπρεσιονισμό, ο δεκαπεντάχρονος Πάνος Μπρούσαλης με αγιογραφία  και από τον χώρο του ψηφιδωτού, που η τέχνη του ξεκινά από τα αρχαία χρόνια στη Δήλο, οι ψηφοθέτες  Μόνικα Δέρπαπα με σύγχρονα βιομηχανικά υλικά  και η Ειρήνη Συριανού με τις κλασικές ψηφίδες φυσικών πετρωμάτων. Ο ρεαλισμός και υπερρεαλισμός συναντά το συμβολισμό και το λυρικό στοιχείο στο σύνολο των έργων.

Οι καλλιτέχνες ζουν ή κατάγονται από τη Μύκονο και εκτός από τις σημαντικές σπουδές τους, έχουν ένα πλούσιο βιογραφικό στην Ελλάδα και το εξωτερικό με έντονη την παρουσία τους στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου και σοβαρές διακρίσεις, που αποδεικνύουν τον πολιτιστικό δυναμισμό του τόπου.

Για πρώτη φορά ιστορικά συναντιούνται οι σημαντικότεροι εν ζωή Μυκονιάτες Ζωγράφοι με ιδέα και την αιγίδα του «Πολιτιστικού Παραδοσιακού Χορευτικού Συλλόγου -Ανεμόμυλοι», ο οποίος ξεκίνησε δυναμικά το 2016, με σκοπό την διάσωση και διάδοση των λαϊκών μας χορών αλλά και την στήριξη και προβολή του σύγχρονου Ελληνικού πολιτισμού στον κόσμο. Στην σύντομη πορεία του έχει πρεσβεύσει τη χώρα μας στις σημαντικότερες χώρες της Ευρώπης και της Ανατολής.

Η ιδέα για τη δημιουργία ενός ημερολόγιου με έργα ζωγραφικής των καλλιτεχνών ξεκίνησε από τον Παναγιώτη Γαλάτη και θεωρήθηκε σημαντικό να συνοδευτεί και από μια έκθεση συνάντησής τους. Οι εργασίες για την έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου ξεκίνησαν από τις αρχές Άνοιξης του 2019, με τη συνδρομή και αρωγή των μελών του συλλόγου. Η επιμέλεια του ημερολόγιου έγινε  από τις «Εκδόσεις Μυκόνιο Φως», η οργάνωση των εκθέσεων έγινε από την  Μαρίνα Πετρή, και η επιμέλεια των κειμένων της ζωγράφου Εύας Γρυπάρη. Την έκθεση (στην Αθήνα) χορηγεί το Φλώρα- Μάρκετ Μυκόνου.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την  Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2019  με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες για τους καλλιτέχνες και τα έργα τους απευθυνθείτε στην κυρία Mαρίνα Πετρή, email: marina.petrimarina@gmail.com

INFO 

Εγκαίνια: Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019, 19:00-22:00
Διάρκεια έκθεσης: 15/11/2019 – 1/12/2019
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Κυριακή, 14:00 – 21:00
The European Centre | Μητροπόλεως 74, Αθήνα | Τ. 210 3428511

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s