ΕΚΘΕΣΗ | «6 Νύχτες κάτω από την Ακρόπολη. Σημειώσεις για τα ορατά και τα αθέατα αθηναϊκά του Γιώργου Σεφέρη» στον Ιανό

Η IANOS Αίθουσα Τέχνης παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση «6 Νύχτες κάτω από την Ακρόπολη. Σημειώσεις για τα ορατά και τα αθέατα αθηναϊκά του Γιώργου Σεφέρη». Ένα εικαστικό αφιέρωμα στον ποιητή, με επίκεντρο το αθηναϊκό βλέμμα του.

IANOS_ΣΕΦΕΡΗΣ

Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου στις 20:30 η IANOS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ εγκαινιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση «6 Νύχτες κάτω από την Ακρόπολη. Σημειώσεις για τα ορατά και τα αθέατα αθηναϊκά του Γιώργου Σεφέρη». Ένα εικαστικό αφιέρωμα στον ποιητή, με επίκεντρο το αθηναϊκό βλέμμα του.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για την έκθεση

Η IANOS Αίθουσα Τέχνης συνεχίζοντας το εκθεσιακό πρόγραμμά της με τους συμπαγείς πνευματικούς και αθηνοκεντρικούς θεματικούς άξονες τους οποίους με συνέπεια ακολουθεί και υποστηρίζει, διοργανώνει ένα εικαστικό αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη, με επίκεντρο το αθηναϊκό βλέμμα του. Ο τίτλος του αφιερώματος αποτελεί προφανή αναφορά στον τίτλο του μοναδικού μυθιστορήματος του ποιητή «Έξι νύχτες στην Ακρόπολη».

Στο μυθιστόρημα του Σεφέρη, αφουγκραζόμαστε τη μνήμη μια παρέας επτά νέων (κεντρικό πρόσωπο ο νεαρός επίδοξος ποιητής Στράτης – alter ego του ίδιου του Σεφέρη), που στα χρόνια

1926-1928, επισκέπτεται επί έξι διαδοχικές νύχτες την Ακρόπολη με πανσέληνο, αναζητώντας -κάτω από το φως του φεγγαριού- τρόπο επικοινωνίας στην αθηναϊκή νυχτερινή αχλύ. Στο ποίημα «Ένας λόγος για το καλοκαίρι» διασχίζουμε μαζί του τη θαμπή αύρα της Λεωφόρου Συγγρού, ένα φθινόπωρο του 1936. Και σε τόσες ακόμη διαφορετικές ποιητικές στίξεις του, ανασύρουμε τόσα άλλα μικρά και μεγάλα της πόλης, τα περισσότερα από τα οποία γνωρίζουμε αλλά ενδεχομένως ξεχνάμε να διακρίνουμε. Με αφορμή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, την πολυσχιδή συναρπαστική εικονοποιητική δυνητική και ο αξεπέραστος ψυχισμός των στίχων του ποιητή τις παραπάνω σημειώσεις, οι συμμετέχοντες εικαστικοί εισχωρούν στα ενδιάμεσα των στίχων του,  συνομιλώντας νοερά μαζί του. Το εικαστικό αφιέρωμα διοργανώνεται παράλληλα με ένα ειδικό αφιέρωμα του ΙΑΝΟΥ στον συγγραφέα στις 14 Ιανουαρίου.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Νεκτάριος Αποσπόρης, Άννα Αχιλλέως, Νίκος Βατόπουλος, Ειρήνη Βογιατζή, Βασίλης Γαρυφαλλάκης, Δημήτρης Γιαννέλος, Παναγιώτης Γκρίτζος, Δικαία Δεσποτάκη, Γιάννης Ευθυμιάδης, Αποστόλης Ιτσκούδης, Εβίτα Κανέλλου, Νίκος Κιτμερίδης, Ένη Κούκουλα, Ελένη Κυριαζοπούλου, Βασίλης Λιαούρης, Γεύσω Παπαδάκη, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Μαριέττα Πεπελάση, Δημήτρης Πετρολέκας, Βαγγέλης Πουλής, Μαρίνα Στελλάτου, Λένα Ταταρίδα, Κλαίρη Τσαλουχίδου-Χατζημηνά, Γιώργος Φλωράκης, Αθηνά Χατζή, Νίκος Χιωτίνης, Νίκος Χριστοφοράκης, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος.

Λίγα λόγια για την IANOS Αίθουσα Τέχνης

Η IANOS Αίθουσα Τέχνης διανύει τον έβδομο χρόνο λειτουργίας της υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Άρκτου και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, εστιάζοντας στην παρουσίαση θεματικών αφιερωμάτων και ατομικών εκθέσεων με κυρίαρχη αφετηρία την άμεση ή έμμεση αναφορά στο πολυσχιδές, συναρπαστικό σύμπαν της λογοτεχνίας και της ποίησης, αλλά και τη σχέση ενός χώρου αφιερωμένου στον κόσμο του βιβλίου με την πόλη που τον περικλείει.


INFO
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μικρή Άρκτος
Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού
Εγκαίνια: Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019 | Ώρα: 20:30
Διάρκεια: Έως 8 Φεβρουαρίου 2020
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 – 22:00 | Κυριακή κλειστά
IANOS Αίθουσα Τέχνης | Σταδίου 24, Αθήνα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s