Δημήτρης Σωτάκης: «Όλοι είμαστε εν δυνάμει μεγάλοι υπηρέτες»

Ο συγγραφέας Δημήτρης Σωτάκης, με αφορμή το νέο μυθιστόρημά του «Ο μεγάλος υπηρέτης» (εκδόσεις Κέδρος), συζητά με την Αλεξία Καλογεροπούλου στο Σαλόνι του BookSitting.

Συνέντευξη στην Αλεξία Καλογεροπούλου
alexia.kalogeropoulou@gmail.com

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ.jpg

Ποιον υπηρετεί ο μεγάλος υπηρέτης;

Όλοι είμαστε εν δυνάμει μεγάλοι υπηρέτες. Υπηρετούμε την αχόρταγη επιθυμία μας για ευτυχία, για ηδονή, για την πληρότητα που φαντασιωνόμαστε ότι έχουμε ανάγκη. Ο σύγχρονος άνθρωπος πασχίζει να αποδείξει ότι τα έχει καταφέρει, και αυτή του την τάση υπηρετεί συνεχώς.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ήρωά σας; Τι είναι αυτό που του προκαλεί τόσα εμπόδια και τον ακινητοποιεί;

Η επιθυμία. Η επιθυμία, ενώ μπορεί να  αποτελέσει τον κινητήριο άξονα για την επίτευξη των στόχων μας, άλλο τόσο μπορεί να μας αδρανήσει, να μας ακινητοποιήσει στο ίδιο σημείο. Ο ήρωας μου δεν ζει, απλώς φαντάζεται ότι θέλει να το κάνει, αυτή είναι και η εκκίνηση της ιστορίας, η λαχτάρα του να ζήσει.

«Ο σύγχρονος άνθρωπος πασχίζει να αποδείξει ότι τα έχει καταφέρει, και αυτή του την τάση υπηρετεί συνεχώς.»

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣΚαταστάσεις σαν αυτές που περιγράφετε στο βιβλίο σας είναι πιο συχνές στην εποχή μας; Και γιατί; 

Γιατί η εποχή μας κουβαλάει έντονα έναν αυτισμό σε συμπεριφορές και στον τρόπο που διαχειριζόμαστε την προσωπική μας ζωή. Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει κλειστεί σε ένα καβούκι και δεν ξέρει προς τα πού πηγαίνει, ζει με κανονισμούς και οδηγίες, εγκλωβισμένος ακόμα και στην ιδέα μιας επίπλαστης ευτυχίας.

Πού οφείλεται αυτή η ιδιότυπη αδράνεια που συναντάμε γύρω μας; 

Έχω την εντύπωση ότι η αδράνεια έχει να κάνει με την αντανάκλαση του εαυτού μας πάνω στους άλλους. Κοπιάρουμε νοοτροπίες, κινούμαστε σε ίδιους χώρος, όπου το κύριο μέλημα είναι η διάκριση, η αγωνία να υπάρχουμε ως νικητές και αυτή η όλο και αυξανόμενη ανάγκη οδηγεί στην αδράνεια.

«(…) η εποχή μας κουβαλάει έντονα έναν αυτισμό σε συμπεριφορές και στον τρόπο που διαχειριζόμαστε την προσωπική μας ζωή.»

Πιστεύετε ότι ζούμε αληθινές ζωές; Πώς μπορούμε να ξεφύγουμε από τους ρόλους που υπηρετούμε από νωρίς; Πώς μπορεί κανείς να ανακαλύψει ποιος είναι αληθινά;

Κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι αληθινά. Κουβαλάμε τόσες ιδιότητες, τόσους ρόλους, ακόμα πριν τη γέννησή μας. Ποτέ δεν ζούμε σε πλήρη ελευθερία. Απ’ την άλλη, όλο αυτό μοιάζει με μια σχεδόν φυσική διαδικασία, άρα στο τέλος είμαστε αυτοί που είμαστε. Το να θέτουμε ερωτηματικά και να αμφισβητούμε το ορατό είναι μια υγιής στάση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ 1.jpg«Γύρισα το βλέμμα μου πίσω και τα είδα όλα. Είχα ξεχάσει να ζήσω, δεν ξέρω πόσο μεγάλη ήταν αυτή η αμαρτία προς τον ίδιο μου τον εαυτό», σκέφτεται ο ήρωάς σας. Τι σημαίνει ζω τη ζωή μου

Δεν είμαι βέβαιος. Ίσως ζω με όλες τις αισθήσεις μου ζωντανές, ικανοποιώ τις επιθυμίες μου χωρίς πολύπλοκες εγκεφαλικές διαδικασίες. Το να ζει κανείς τη ζωή του όπως τη θέλει προϋποθέτει βέβαια και τις κατάλληλες συνθήκες, καταρχάς την απόλυτη ελευθερία, κάτι όχι πάντα αυτονόητο.

Αφήνετε να περάσει καιρός από το ένα βιβλίο σας στο άλλο; 

Δεν γίνεται τελείως συνειδητά. Έχω έναν φυσικό ρυθμό, μια εσωτερική ταχύτητα στο γράψιμο. Και αυτή η ταχύτητα δεν έχει να κάνει με τη συχνότητα που εκδίδω, αυτή είναι μια ξεχωριστή παράμετρος.

«Το να θέτουμε ερωτηματικά και να αμφισβητούμε το ορατό είναι μια υγιής στάση.»

Ποια είναι τα βασικότερα θέματα που σας προβληματίζουν και σας εμπνέουν;

Το βασικό θέμα πάντα είναι τι κάνουμε με τη ζωή μας. Ποιους ελιγμούς, ποιες κινήσεις, τι είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε για να κερδίσουμε όσα έχουμε ονειρευτεί. Αλλά ο συμβολισμός στην λογοτεχνία δεν αρκεί, πρέπει να υπάρχει από πίσω και μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτόν τον καιρό; 

Διαβάζω «Το ημερολόγιο μιας μεγαλοφυΐας», του Σαλβαδόρ Νταλί.

Ετοιμάζετε ήδη κάτι νέο; 

Αυτή την περίοδο ολοκληρώνω ένα θεατρικό έργο, με τίτλο «Αιώνιο Τραίνο», είναι νωρίς ακόμα για καινούριο μυθιστόρημα.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s