ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ | «Στα παπούτσια των άλλων» της Μαρίας Κανελλάκη

Tο BookSitting διάβασε το βιβλίο «Στα παπούτσια των άλλων» της Μαρίας Κανελλάκη (εκδόσεις 24γράμματα) και γράφει την άποψή του. 

Από την Αλεξία Καλογεροπούλου*
alexia.kalogeropoulou@gmail.com

«Στα παπούτσια των άλλων» είναι ο τίτλος του τρίτου βιβλίου της Μαρίας Κανελλάκη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24γράμματα. Μια προσεγμένη έκδοση, σε ποιοτικό χαρτί, και ένα εξώφυλλο που σίγουρα θα προσελκύσει την προσοχή του αναγνώστη.

ΣΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝΠρόκειται για σαράντα τρία διηγήματα, άλλα συντομότερα και άλλα εκτενέστερα, που περιγράφουν στιγμιότυπα από τη ζωή ανθρώπων της διπλανής πόρτας, με ομοιότητες και διαφορές, που συνθέτουν ένα μέρος της ανθρωπογεωγραφίας της σύγχρονης Ελλάδας.

Άνθρωποι που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, υπάλληλοι σε πληκτικές εταιρείες, μετανάστες που προσπαθούν να εγκατασταθούν σε μια νέα πατρίδα, απατεώνες που προσπαθούν να κερδίσουν σε βάρος των άλλων, νέοι που αναζητούν τον εαυτό και τον δρόμο τους, μητέρες που αγωνίζονται να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, στιγμές από τη ζωή στους δρόμους της Αθήνας: από τη λαϊκή αγορά ως την Ερμού.

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί η συγγραφέας είναι λιτή και καθημερινή και συνάδει πλήρως, ως προς το ύφος και το λεξιλόγιο, με τα πρόσωπα κάθε ιστορίας. Τα κείμενά της έχουν ροή, συνθέτουν πλούσιες εικόνες και κρατούν διαρκώς ζωντανό το αναγνωστικό ενδιαφέρον.  

Οι ιστορίες της Μαρίας Κανελλάκη προβληματίζουν τον αναγνώστη και τον βάζουν «στα παπούτσια των άλλων» με σκοπό να τον στρέψουν στον διπλανό του και να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση, που είναι αναγκαία για να κατανοήσουμε καλύτερα τον Άλλον και μέσα από αυτόν τον εαυτό μας.

Info: Μαρία Κανελλάκη, «Στα παπούτσια των άλλων», εκδόσεις 24γράμματα, 2019.


*Η Αλεξία Καλογεροπούλου σπούδασε Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και συνέχισε με άριστα τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στις Πολιτισμικές Σπουδές και την Ανθρώπινη Επικοινωνία. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και στην τηλεόραση. Έχει εκδώσει το βιβλίο «Είσαι το Κάρμα μου» (Εμπειρία Εκδοτική, 2010) και την ποιητική συλλογή «Λέξεις στην άμμο» (Εκδόσεις 24γράμματα, 2019). Κείμενα και ποιήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικά έργα. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s