«Πορτρέτα εγκλεισμού» | Ευγενία Γραμμένου

Η  εικαστικός και περφόρμερ Ευγενία Γραμμένου μιλά στο BookSitting για το project της «Πορτρέτα εγκλεισμού», που βρίσκεται σε εξέλιξη από την πρώτη μέρα της ανακοίνωσης του κατ’ οίκον περιορισμού ως μέτρου πρόληψης της πανδημίας του covid-19.

Συνέντευξη στην Αλεξία Καλογεροπούλου
alexia.kalogeropoulou@gmail.com

IMG_1218 (1)

Πώς προέκυψε το project «Πορτρέτα Εγκλεισμού»; 

Από τις 12 Μαρτίου ξεκίνησα, ή μάλλον συνέχισα, πάνω σ’ αυτό στο οποίο συχνά επανέρχομαι, ενδιάμεσα από τις performances, το videoart και τα installations: το πορτρέτο. Στην αρχή απλώς έγινε, χωρίς στόχο, σαν μια καθημερινή κίνηση παρηγοριάς στην οποία επανέρχομαι συνεχώς όταν το έχω ανάγκη, σαν προσωπικό μάντρα, σαν προσωπική επίκληση, απλά ζωγραφίζω με κυρίαρχο θέμα τον άνθρωπο. Κεντρικά στη ζωγραφική και στα σχεδιάσματά μου πάντα υπάρχει ο άνθρωπος.

IMG_1202

Καθώς οι μέρες κυλούσαν και το ένα μετά το άλλο τα πορτρέτα με κοιτούσαν αμείλικτα κολλημένα στον τοίχο, άρχισα να συνειδητοποιώ πως είναι το προσωπικό μου σκάψιμο, η ανάγκη μου να βρω πώς επιδρά, πώς αντιδρά, τι φέρει μέσα μου αυτή η κατάσταση, αυτές οι παράξενες ημέρες που ζούμε. Μέσα από τα πορτρέτα των «άλλων» αναζητώ εμένα, γιατί μέσα σε κάθε ένα από αυτά υπάρχει ένα μικρό ή μεγάλο κομμάτι μου.

Τι περιλαμβάνει το project σας, μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό. 

Σκάψιμο εσωτερικό ή παρηγορία με ακρυλικά και πρόσωπα γνωστά ή άγνωστα μα τόσο οικεία κάποιες μέρες ή τόσο ανοίκεια και σκληρά κάποιες άλλες. Και πάντα εκεί εγώ και «ο άλλος/ το άλλο» σε έναν καθημερινό διάλογο που μπορεί να περιέχει λέξεις, στίχους, σιωπές.

Κάποια από τα πορτρέτα σας έχουν χρώμα και κάποια άλλα όχι. Υπάρχει κάποιος συμβολισμός πίσω από αυτή τη διαφοροποίηση;

Τα ακρυλικά λιώνουν στην πίεση του νερού. Προσπαθούν να αποτυπώσουν μύτες, αυτιά μάγουλα, τρίχες, μάτια. Το βλέμμα, η απαρχή κάθε πορτρέτου, η απαρχή του κόσμου, του δικού μου κόσμου τουλάχιστον.

Σκέφτεστε να εκθέσετε το project σας μετά την ολοκλήρωσή του;

Η πορεία στην τέχνη είναι ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά, άρα το πού θα οδηγήσει αυτό μού είναι άγνωστο, συνεχίζω να προσπαθώ να συλλάβω ένα βλέμμα, ένα βλέμμα στον κόσμο, ένα βλέμμα μέσα μου κάθε ημέρα που περνά .

Πώς βιώνετε τον εγκλεισμό και τι κάνετε για να αντιμετωπίσετε τυχόν δυσάρεστες σκέψεις ή συναισθήματα;

IMG_1204 (2)Το βλέμμα
Η ύπαρξη της ύπαρξης
Η κατάλυση του θανάτου
Και ο θάνατος δεν θα χει εξουσία*
Στο βλέμμα σου
νικήσαμε και θα νικάμε
με ακρυλικά
με λέξεις
με επιθυμίες
με ανασφάλειες
μα κυρίως με το βλέμμα
αυτή είναι η ματιά μας προς τον κόσμο
δεν έχουμε πολλά να δώσουμε
δεν έμειναν και πολλά πια
κλεισμένοι, εγκλωβισμένοι
φοβισμένοι
μα ένδοξοι τελικά υπερασπιστές της ζωής
… και της αλήθειας
… και της τρυφερότητας
…και του έρωτα
…και της αγάπης
…και της ανάγκης
…και της γενναιότητας
μα και της δειλίας
Με μοναδικό όπλο
Το βλέμμα

*Ντιλαν Τομας

Στοιχεία του project «Πορτρέτα εγκλεισμού»

Ένα πορτρέτο κάθε μέρα, από τις 12 Μαρτίου, ημέρα που ξεκίνησε ο κατ’ οίκον περιορισμός. Ένα πορτρέτο για κάθε παράξενη μέρα. Το κάθε ένα μπορεί να συνυπάρχει με μια φράση, ένα στίχο ή μια σιωπή. To project θα εξελιχθεί έως την τελευταία ημέρα που θα αρθούν τα μέτρα περιορισμού.

Δυο λόγια για την Ευγενία Γραμμένου

ΕΥΓΕΝΙΑ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥΗ Ευγενία Γραμμένου αποφοίτησε από το Εικαστικό Τμήμα της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ (2003). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων ΕΑΠ με έμφαση στον κοινωνικό ρόλο του μουσείου (2017). Είναι υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. (2019).

Έχει παρουσιάσει την εικαστική της δουλειά σε τρεις ατομικές και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Την απασχολούν ζητήματα ανθρώπινης κατάστασης και εσωτερικών αντιφάσεων, θέματα απεικόνισης, χρόνου και μνήμης, που τα ερευνά με ζωγραφική αλλά και άλλα εκφραστικά μέσα όπως performance, video και εγκαταστάσεις.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο email: egrammenou@gmail.com

Περισσότερα για τη δουλειά της: https://www.topikap.gr/community, https://www.instagram.com/evgenia_grammenou, https://www.facebook.com/eugenia.grammenou

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s