Μελλοντική ελευθερία (52+52 ποιήματα) | Κωνσταντίνος Μπούρας, Βαγγέλης Χρόνης

Δύο ποιητές του καιρού μας αξιοποιούν τον «κατ’ οίκον περιορισμό» δημιουργικά, συζητούν και φιλοσοφούν με ποιητικό τρόπο για τα ανθρωπιστικά θέματα ελευθερίας που έθεσε η πρόσφατη καραντίνα λόγω κορωνοϊού. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη με σχέδια του Αλέκου Φασιανού και επίμετρο του Θανάση Νιάρχου. 

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚάθε εγκλεισμός έχει και την θετική του πλευρά. Σαν τους φυλακισμένους που δημιουργούν, σαν τους εξόριστους που σπουδάζουν, σαν τους ομήρους που μορφώνονται ενόσω οραματίζονται την «μελλοντική ελευθερία» που τους περιμένει και προετοιμάζονται να την αδράξουν.

Η πανδημία ενεργοποιεί ανακλαστικά και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης ωθεί τους ποιητές να μιλήσουν σαν να συντάσσουν την πνευματική διαθήκη τους. Όμως δεν πρόκειται για ημερολόγιο ούτε για κατά συνθήκην ανταλλαγή επινοήσεων. Πρόκειται για μια γνήσια φιλοσοφική συνομιλία για τα προβλήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο στη μεταβατική εποχή μας. Η μάσκα ως μέσο προφύλαξης του κορωνοϊού γίνεται και σύμβολο φίμωσης. Η ελεύθερη διάδοση των ιδεών όχι μόνον δεν περιορίστηκε με τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα αλλά χάρη στην τεχνολογία άνθισε ένας γόνιμος προβληματισμός για το μέλλον του ανθρώπου στο πλαίσια μιας κοινωνίας που μεταμορφώνεται τάχιστα.

Συναισθήματα και εικόνες, παραλειπόμενα της καραντίνας, ζωντανές απεικονίσεις των ανεπανάληπτων εκείνων στιγμών, πορτραίτα «εκ του φυσικού» περαστικών ανθρώπων… Ποιητικοί διάλογοι δεν συνηθίζονται, γιατί η ποίηση έχει καταστεί πλέον μια τέχνη ιδιωτική. Όμως ο Βαγγέλης Χρόνης και ο Κωνσταντίνος Μπούρας της ξαναδίνουν την ελεγειακή, την κοινωνική που είχε και θα πρέπει να έχει στο μέλλον. Όπως η πανδημία είναι παγκόσμια έτσι και η ποιητική αντιμετώπιση και φιλοσοφική της διαχείριση πρέπει να αφορά όλους τους ανθρώπους απανταχού της γης. Η Ελλάδα διαχειρίστηκε με απόλυτη επιτυχία και αυτή τη θεομηνία και προσφέρει πάντα τα φώτα του πολιτισμού σε όλες τις εποχές, σε όλα τα χωροχρονικά συμφραζόμενα…

Λίγα λόγια για τους ποιητές

Ο Κωνσταντίνος Μπούρας γεννήθηκε το 1962 στην Καλαμάτα κι από το 1977 ζει στην Αθήνα. Συγγραφέας 37 εκδοθέντων βιβλίων, κριτικός θεάτρου και βιβλιοκριτικός. Είναι διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός τού Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1985), αριστούχος τού Τμήματος Θεατρικών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Αθηνών (1994) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος θεατρολογίας τού γαλλικού Πανεπιστημίου Paris III – La nouvelle Sorbonne (D.E.A. Etudes Théâtrales, 1998). Αριστούχος διδάκτωρ του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα (2019). Θεατρικά του έργα με αρχαιοελληνικά θέματα έχουν παρασταθεί σε θέατρα τής Ελλάδας και του εξωτερικού. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Συμμετέχει σε τηλεοπτικές εκπομπές για το βιβλίο και το θέατρο. Εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Το δραματικό στοιχείο της σύγχρονης ελληνικής ποίησης στα χρόνια της Κρίσης (2008-2018)».

Ο Bαγγέλης Χρόνης γεννήθηκε το 1947 στην Σταυρούπολη Ξάνθης. Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα στο Oxford School of English και Ναυτιλιακά στο City of London Polytechnic. Υψηλό στέλεχος του Ομίλου Λάτση από το 1971 και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Λάτση. Άρχων Μαΐστωρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, τιμηθείς για την κοινωφελή του δράση. Το 2016 τιμήθηκε με το Α΄ βραβείο Odysseus Awards, στον διεθνή διαγωνισμό ποίησης στα πλαίσια του 9ου ετήσιου London Greek Film Festival. Ποιήματα και κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, εκδόσεις και τον ημερήσιο τύπο.

Info

Μελλοντική ελευθερία
Κωνσταντίνος Μπούρας, Βαγγέλης Χρόνης,
Σχέδια: Αλέκος Φασιανός
Επίμετρο: Θανάσης Νιάρχος
Εκδόσεις Καστανιώτη
Σελίδες: 128

2 σκέψεις σχετικά με το “Μελλοντική ελευθερία (52+52 ποιήματα) | Κωνσταντίνος Μπούρας, Βαγγέλης Χρόνης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s