Ποιητικοί οραματισμοί σε ζωγραφικές απεικονίσεις | Σοφία Σκλείδα

Νέα ποιητική συλλογή της Σοφίας Σκλείδα με χαϊκού, εμπνευσμένα από τα ζωγραφικά έργα της Elena Pitari Maioletti. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελίκρανον.

«Οι παρακάτω  ποιητικές ιχνηλασίες σε φόρμα χαϊκού αποτελούν προϊόν έμπνευσης  από τα ακτινοβόλα, διαισθητικά και εκλεπτυσμένα ζωγραφικά έργα της  αυθεντικής και πολυσχιδούς προσωπικότητας της κυρίας Elena Pitari Maioletti.

Την ευχαριστώ από βάθους καρδιάς για την τιμή να μου εμπιστευτεί τα έργα της και πιστεύω να φανώ αντάξια των προσδοκιών της.«

Σοφία Σκλείδα

«Τα χαϊκού της Σοφίας Σκλείδα φέρουν μια απαλή, λυρική και ευαίσθητη ποιότητα. Εμπεριέχουν την αποδελτίωση της πεμπτουσίας των έργων της ζωγράφου. Με φροντίδα και προσοχή οι λέξεις της ακουμπούν στους πίνακες και γαλήνια τους κατοικούν. Δεν περιγράφουν, δεν είναι κυριολεκτικοί οι στίχοι της. Είναι το καταστάλαγμα της βιωματικής εμπειρίας των αισθήσεων της με τα έργα. Οι λέξεις της είναι επιλεγμένες μια μια και το αποτέλεσμα είναι σαν προσευχή. Μικρές προσευχές που αφήνονται σαν προσφορά μπροστά από εικόνες που θεραπεύουν την ψυχή και το βλέμμα. Αντανακλάσεις φωτός, ιλαρού φωτός που δημιουργεί εικόνες μέσα στις εικόνες. Μαρτυρίες αγαπητικής σχέσης του λόγου με το χρώμα.  

Η ποιήτρια συλλαμβάνει τη στιγμή της έκρηξης του συναισθήματος και τη διατηρεί στην αιωνιότητα. Ο λόγος της Σκλείδα είναι ιαματικός, εισχωρεί μέσα μας και μας ευφραίνει».

Δρ Μαρία Αθανασέκου, Ιστορικός Τέχνης, Διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Frederick

Επιλεγμένα αποσπάσματα του έργου

Το βλέμμα του Θεού

1. Άγια χώματα

Μουντή  διαλεκτική

του μαυρόασπρου

Αψιδωτά παράθυρα

2. Κυοφορούνται

βυζαντινές θύμησες

φυλλορροώντας

Πανδαισία εδεσμάτων

3. Άρρητες  λάμψεις

μεσογειακού φωτός

αντανακλάσεις

Βραχοεκκλησιές

4. Ταπεινές όψεις,

παννυχίδες των ύμνων

με λόγια Αγίων

Arlecchino

5. Ο Λουμινισμός

της λαϊκής  ευσέβειας

δονεί τις  μορφές

Αρχής γενομένης…

6. Ο στρατηλάτης

ενός πόθου ερωτικού

ονειροπολεί

Νύμφες και Πλειάδες

7. Παιδιών  τάλαντα

συνεργεία των Μοιρών

ευοδώνονται

Δικέφαλος αετός

8. Οδηγητικός

μίτος της Αριάδνης

ρους γεγονότων

Εκστατική αγάπη

9. Ομορφιάς φλέβα

αναρριπίζει αστέρες

κρυφών στεναγμών

Naturamorta

10. Aφομοίωση

φυσική της τρέχουσας

μυθοπλασίας

Λίγα λόγια για τη Σοφία Σκλείδα

Η Σοφία Σκλείδα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος Master Παιδαγωγικής, Διδάκτωρ Συγκριτικής Παιδαγωγικής και Υποψήφια Μεταδιδάκτωρ στη θεολογική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου. Παράλληλα, είναι κάτοχος Πιστοποιητικού Γραφής Braille. Τα τελευταία έτη εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση και δημοσιεύει άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει βραβευτεί για τη συμμετοχή της σε εγχώριους και διεθνείς ποιητικούς και λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στην ιταλική, αγγλική, ισπανική, αλβανική και ρουμανική γλώσσα. Βιβλία και ποιητικές της συλλογές έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, και συγκεκριμένα τρεις ποιητικές συλλογές στη χώρα μας, εκ των οποίων μία και στην Ιταλία, και τέσσερα παραμύθια, τα βιβλία της Dal Mediterraneo και Riflessioni Poetiche- Scutum Fidei στην Ιταλία, και πρόσφατα τα βιβλία της Καππαδοκικές θεολογικές αναφορές σε στιχηρά ιδιόχειρα, Η Διδασκαλία της Κλασικής Γραμματείας στην Ιταλική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση,και Ποιητικοί οραματισμοί σε ποιητικές απεικονίσεις. Υπό έκδοση, στην Ιταλία, το βιβλίο της με τίτλο Τrilogia Didattica: Corpo- Spirito- Anima, Proposte Educative.

Info

Ποιητικοί οραματισμοί σε ζωγραφικές απεικονίσεις
Σοφία Σκλείδα
Εκδόσεις Ελίκρανον
Σελίδες: 76
Τιμή: 15,00€

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s