Ο Δημήτρης Ψωμοδότης στο Σαλόνι του BookSitting

Ο ζωγράφος και γλύπτης Δημήτρης Ψωμοδότης συζητά με την Αλεξία Καλογεροπούλου στο Σαλόνι του BookSitting για το έργο και την τέχνη του. 


Συνέντευξη στην Αλεξία Καλογεροπούλου
alexia.kalogeropoulou@gmail.com


Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τις εικαστικές τέχνες; Ήταν μια τάση που είχατε από μικρή ηλικία;

Θα έλεγα ασυνείδητα. Παίζοντας. Από παιδί είχα καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Μου έδινε χαρά να δημιουργώ, να κατασκευάζω και να αξιοποιώ τα υλικά που έβρισκα. Όπως για παράδειγμα φλοιούς δέντρων, ελαφρόπετρες ή και  άχρηστα για άλλους αντικείμενα. Είχα την ευκολία να δημιουργώ τα παιχνίδια μου (πατίνια, αλεξιπτωτιστές, γέφυρες, γερανούς). Από την επιβράβευση που είχα από το περιβάλλον και τους οικείους μου, έπαιρνα περισσότερη δύναμη να ακολουθήσω την εσωτερική φωνή της πυξίδας μου προς την τέχνη. Ακολούθησαν μαθήματα σχεδίου με δάσκαλο τον Κώστα Ηλιάδη, γλυπτική με τον Fouad Ibrahim και με μια συνεχόμενη αναζήτηση σαν μαθητής σε εργαστήρια γλυπτικής, αγιογραφίας, αργυροχρυσοχοΐας. Καθημερινά αναζητώ πληροφορίες για να εξελίξω τόσο την τεχνική όσο και τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τη ζωή.

123243944_737269243804618_287707922584182993_n

Τι διαφορά έχει η γλυπτική από τη ζωγραφική ως βίωμα για εσάς, την ώρα που δημιουργείτε;

Στη γλυπτική απαιτείται χώρος, συγκέντρωση, δύναμη γιατί ένα λάθος μπορεί να προκαλέσει στο έργο ανεπανόρθωτη ζημιά. Το αποτέλεσμα ενός γλυπτού είναι απίστευτου κάλλους. Το βλέπεις, το αγγίζεις παίρνεις μέσα από τον άμορφο όγκο του υλικού την ψυχή του και την εκθέτεις στη ζωή. Η συγκίνηση την ώρα της δημιουργίας είναι απερίγραπτη. Η διαφορά της γλυπτικής από τη ζωγραφική είναι κυρίως στα υλικά. Το πλεονέκτημα που έχει η ζωγραφική είναι ότι μπορεί να δουλέψεις το έργο σε οποιοδήποτε χώρο και όλες τις ώρες. Το ένα είναι αλληλένδετο με το άλλο. Προηγείται το σχέδιο και μετά η σμίλη με τον ματρακά.

Τι υλικά χρησιμοποιείτε;

Χρησιμοποιώ το μάρμαρο, το ξύλο, τον πηλό, το μέταλλο. Πολλές φορές πειραματίζομαι με ανακυκλώσιμα υλικά. Σαν τον Οδυσσέα ψάχνω να βρω λύσεις που απαιτεί το έργο μου.

Από τι εμπνέεστε;

Οι πηγές της έμπνευσής μου προέρχονται από βιωματικές εμπειρίες τις οποίες απέκτησα οδοιπορώντας σε αιγαιοπελαγίτικα νησιά, στις γειτονιές της Πλάκας, σε αρχαίους και βυζαντινούς ναούς. Η μυθολογία, η ποίηση, ο έρωτας, η φύση, το θέατρο, η αγάπη μου για τον συνάνθρωπο και την εξέλιξη μας ως άνθρωποι στον πλανήτη, είναι τα κίνητρα για το έργο μου.

123351772_3388350607919891_2833131721094775736_n

Ένα μεγάλο μέρος του έργου σας αφορά την αγκαλιά. Θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια για αυτό;

H δύναμη της αγκαλιάς είναι απίστευτη! Η αγκαλιά της αγάπης είναι το οξυγόνο της ζωής. Είναι η ίαση όλων των ασθενειών. Για αυτό οι εναγκαλισμοί μου θεραπεύουν πρώτα εμένα και έτσι θέλω να το μεταφέρω σε όλους όσους βλέπουν και αγγίζουν τα έργα μου.

Κάποιο άλλο αγαπημένο θέμα στο οποίο επιστρέφετε;

Θέματα που συχνά επιστρέφω είναι το ταξίδι, με σύμβολο το καράβι, οι αναρριχητές που συμβολίζουν την προσπάθεια όλων μας προς την ψυχική και την πνευματική πρόοδο, τα άλογα που συμβολίζουν το κάλλος και τον δυναμισμό, οι βυζαντινές εικόνες που εκφράζουν τη λατρεία προς το θείο.

Ποιες είναι οι ιδανικές συνθήκες δημιουργίας για εσάς;

Το φως! Προτιμώ τη βροχή με ήλιο… Η μουσική του Χατζιδάκι, η κλασική και η jazz είναι οι ιδανικές συνθήκες για να ξεκινήσω τη δημιουργία. 

123214808_1296625294022178_2989141928769268610_n

Σε μια εποχή που, όπως λέγεται, έχουν όλα ειπωθεί, τι καθιστά ένα έργο τέχνης πρωτότυπο;

Στην τέχνη δεν καταφέρνεις τίποτα αν δεν απαλλαγείς από ό,τι γνωρίζεις. Προσπαθείς να σπάσεις τα στερεότυπα, να έχεις ελεύθερη βούληση και να αποτυπώσεις την καλλιτεχνική σου προσωπικότητα μέσα από το έργο σου. Ένα έργο, τότε γίνεται πρωτότυπο. Ενεργεί γύρω από ένα κέντρο και μετά αναπτύσσεται και καρποφορεί.

123248187_273019537426794_277538592719846340_n

Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει;

O άνθρωπος που έχει έλλειψη αγωγής. Ο άξεστος.

Σε τι ελπίζετε;

Mόνο στην πόλη των ιδεών και στα παιδιά.

Τι ετοιμάζετε αυτό τον καιρό;

Οι εναγκαλισμοί είναι ένα θέμα που συνεχίζω να δουλεύω και ετοιμάζω μια παρουσίαση στον χώρο μου. Προσανατολίζομαι πάντα στο φως, αναζητώντας την αλήθεια.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s