10 ημερολόγια για το 2021

Το BookSitting, όπως κάθε χρόνο, παρουσιάζει δέκα ημερολόγια για τη νέα χρονιά.  


Επιμέλεια: Αλεξία Καλογεροπούλου
alexia.kalogeropoulou@gmail.com


Φωτογραφία: Polina Kovaleva


Ημερολόγιο Καλοτυχίας 2021 –
Μύθοι, Θρύλοι & Παραμύθια
Εκδόσεις Μύρτος
Σελίδες: 144
Τιμή: 11,95

Μύθοι, θρύλοι, λαϊκά παραµύθια, κλασικές ιστορίες και προφορικές αφηγήσεις που οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη των αιώνων ζωντανεύουν ξανά µέσα από τις σελίδες του ηµερολογίου Καλοτυχίας 2021 των Εκδόσεων Μύρτος. Παραµύθια και ιστορίες γεµάτα αλήθειες της ζωής. Ένα ταξίδι στο µαγικό κόσµο των παραµυθιών που θα επαναφέρει στη µνήµη τα χρόνια της νιότης µας όπου όλα τα όνειρα, οι επιθυµίες, οι σκέψεις και τα σχέδια έφταναν ίσαµε τα αστέρια. Ας µυηθούµε στα µυστικά της τέχνης των γητευτών της διαφυγής και του ονείρου, ας εισχωρήσουµε στο άβατο της πιο ακριβής αλήθειας και ας αναζητήσουµε το βαθύτερο νόηµά τους. Ας θυµηθούµε τους παραµυθάδες που οµόρφυναν ατέλειωτες ώρες τα παιδικά µας χρόνια.

Ταξιδέψαµε σε τόπους µαγικούς, ονειρευτήκαµε να ζήσουµε παρέα µε πριγκίπισσες, αγγέλους, νεράιδες, γοργόνες και ξωτικά, µαρµαρωµένους δράκους, σοφούς δασκάλους και µαθητές γιατί οι µύθοι και τα παραµύθια έχουν τα µέσα να εισχωρούν και να τακτοποιούν µε µαγικό τρόπο τα συναισθήµατα παιδιών και µεγάλων κάθε ηλικίας. Γιατί τα παραµύθια, οι µύθοι και οι ιστορίες µόνο σαν µοιράζονται παραµένουν ζωντανές. Η έκδοση συνοδεύεται από ένα δώρο γούρι για τη νέα χρονιά.


Με το βλέμμα των παιδιών – Ημερολόγιο Ποίησης 2021
Συλλογικό
Επιμέλεια: Κατερίνα Θανοπούλου – Βασίλης Καλαμαράς
Φωτογραφίες: Μάριος Λώλος
Εκδόσεις Άπαρσις
Σελίδες: 256
Τιμή: 10,00€

Το «Ημερολόγιο Ποίησης 2021» των εκδόσεων Άπαρσις αποτελεί σημείο αναφοράς, γιατί δεν ολοκληρώνει την λειτουργία του αποκλειστικά και μόνο στην χρηστικότητά του, καθώς η κάθε σελίδα-ημέρα αποκτά την ιδιαιτερότητά της και γίνεται σημείο αναφοράς με την σφραγίδα των στίχων των ποιητών.

Τα ενσταντανέ του Μάριου Λώλου από τις προσφυγικές δομές δεν εξαντλούνται στα όρια της καταγγελίας, γιατί τότε μονοσήμαντα θα σηματοδοτούσαν την συναισθηματική αντιμετώπιση της παιδικής ηλικίας. Αντιθέτως, σημαδεύουν την ρευστότητα της ευαισθησίας μας, υπενθυμίζουν ότι ο ξένος δεν είναι ο παρίας, γεννούν ερωτηματικά που ζητούν απαντήσεις, ανακαλούν συλλογικές μνήμες, προκαλούν ενοχές, δρομολογούν ανάγκες προς λύση, κοιτούν προς το αύριο. (Από την εισαγωγή της έκδοσης)


Ημερολόγιο 2021, Μαμάδες
Αλεξάνδρα Α. Καππάτου
Εκδόσεις Μίνωας
Σελίδες: 352
Τιμή: 12,99€

Η Αλεξάνδρα Α. Καππάτου, με τις γνώσεις, την εγκυρότητα και την πολυετή της εμπειρία από χιλιάδες οικογένειες που την εμπιστεύτηκαν από το 1986 έως σήμερα, πιστή στην ετήσια συνάντηση με τους αναγνώστες της, ετοίμασε για το 2021 ένα διαφορετικό ημερολόγιο, το οποίο αφιερώνει σε όλη την οικογένεια αλλά κυρίως στους μικρούς ή μεγάλους πρωταγωνιστές της ζωής μας, στα παιδιά μας, τα οποία αξίζουν τον σεβασμό, την προσοχή και την αγάπη μας.

Στις σελίδες αυτού του ημερολογίου θα βρείτε συμβουλές για διάφορα θέματα της καθημερινότητας, όπως: η σχέση με τον σύντροφό σας, ο ύπνος των παιδιών, η διατροφή, το σχολείο, οι φιλίες, ο εκφοβισμός, τρόποι για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης, η σεξουαλικότητα.

Επειδή αναμφίβολα γονιός δεν γεννιέσαι αλλά γίνεσαι, το ημερολόγιο του 2021 έρχεται να σας συντροφεύσει όλη τη χρονιά και να σας στηρίξει στον γονικό αλλά και στον συντροφικό σας ρόλο.


Ποιητικό Ημερολόγιο 2021
Επιμέλεια – ανθολόγηση: Γιάννης Κορίδης
Εκδόσεις Ιωλκός
Σελίδες: 272
Τιμή: 13,90€

Πιστό στις αρχές της παράδοσης, τις απαιτήσεις του αναγνωστικού κοινού και για εικοστή έκτη συνεχόμενη χρονιά, κυκλοφορεί το Ποιητικό Ημερολόγιο με επιμέλεια-ανθολόγηση του Γιάννη Κορίδη. Κάθε μέρα –ολοσέλιδη– περιέχει τις απαραίτητες ημερολογιακές πληροφο­ρίες κι ένα αντιπροσωπευτικό ποίημα. Ανθολογούνται ποιήματα από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας, από τον Θεόκριτο στον Διονύσιο Σολωμό κι από τη Μυρτιώτισσα στον Ντίνο Χριστιανόπουλο. Περιέχει ποιήματα επετειακά, ποιήματα για καθημερινή ανάγνωση.

Το Ποιητικό Ημερολόγιο είναι μία καινούργια ανθολογία ποίησης που κυκλοφορεί κάθε χρόνο. Δεν επαναλαμβάνονται τα ίδια ποιήματα και δεν προβάλλονται μόνο κλασικοί δημιουργοί, αλλά και σύγχρονοι, που επιβεβαιώνουν την εξελικτική πορεία της ελληνικής Ποίησης.


Ημερολόγιο 2021 – Ντίνος Χριστιανόπουλος,
Εκδόσεις IANOS
Σελίδες: 128
Τιμή: 9,00€

Από τις εκδόσεις IANOS κυκλοφορεί ημερολόγιο για το 2021 αφιερωμένο στον Θεσσαλονικιό ποιητή, Ντίνο Χριστιανόπουλο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, στις 11 Αυγούστου 2020.

Στην έκδοση περιλαμβάνονται ποιήματα, μικρά πεζά, τραγούδια, διηγήματα και αποσπάσματα από τα βιβλία του, αλλά και κείμενα από βιβλία άλλων που γράφτηκαν για εκείνον, δηλαδή για έναν από τους σημαντικότερους ποιητές και λογοτέχνες της σύγχρονης Ελλάδας και τα οποία αποτυπώνουν το τολμηρό και ιδιαίτερο ύφος του.

Το έργο εξωφύλλου του ημερολογίου είναι της Έφης Ξένου.


Λογοτεχνικός Καζαμίας 2021
Συλλογικό
Επιμέλεια: Αμάντα Μιχαλοπούλου
Εκδόσεις Καστανιώτη
Σελίδες: 240
Τιμή: 14,00€

Ένα ημερολόγιο για το 2021 και ταυτόχρονα ένας πρωτότυπος λογοτεχνικός Καζαμίας. Μια φιλόδοξη ελληνική ηθογραφία, πολύπλευρη, ρετρό, λίγο λοξή, γραμμένη με πάθος και χιούμορ. Με ύφος που κυμαίνεται από τη νεοηθογραφία ως τον εξπρεσιονισμό και το συμβολισμό, και υπό την καθοδήγηση της Αμάντας Μιχαλοπούλου, τριάντα οχτώ νέοι συγγραφείς, που υπήρξαν μαθητές της, ανασυστήνουν δυο μεγάλες κατηγορίες του παλιού Καζαμία: τον «Ονειροκρίτη» (που περιγράφει τις πτήσεις του συλλογικού μας ασυνείδητου) και τις «Πρακτικές Συμβουλές Ζωής» (που επιφέρουν την απαραίτητη γείωση).Σε αυτό το διαφορετικό ημερολόγιο δεν θα σημειώσετε μόνο το πρόγραμμα και τα ραντεβού της νέας χρονιάς. Θα συναντήσετε επίσης μια ετερόκλητη νεοελληνική παρέα που ονειρεύεται νύφες χωρίς πέπλο και κουζίνες στο βυθό, μαντάρει κάλτσες, ξεματιάζει, καθαρίζει κρεμμύδια χωρίς να δακρύζει, θεραπεύει το λουμπάγκο και βρίσκει τρόπους να περάσει τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Αν το καλοσκεφτείτε, είναι μια μικρή επανάσταση το να τρέφεσαι με τη λογοτεχνία της καθημερινής ζωής και να χρησιμοποιείς την πεζογραφία ως παυσίλυπο για όλους τους φόβους.

Τα έσοδα από τα δικαιώματα θα δοθούν στην Α.Μ.Κ.Ε. «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία».


Ομόνοια 2021
Εικαστικό ημερολόγιο τοίχου
Εικόνες: Άρτεμις Χατζηγιαννάκη
Κείμενα: Νίκος Βατόπουλος

Η εικαστικός Άρτεμις Χατζηγιαννάκη απέδωσε δώδεκα νοσταλγικά θέματα από το πρόσφατο παρελθόν της Ομόνοιας και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος έγραψε τα συνοδευτικά κείμενα, ένα για κάθε μήνα του έτους. Η Ομόνοια και ο κόσμος της, οι μορφές της πλατείας στη δεκαετία του ’50 και του ’60, η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των γύρω δρόμων, το παλιό συντριβάνι, το καφενείο Νέον, ο γυάλινος Δρομέας, οι μικροπωλητές, τα περίπτερα, οι κυλιόμενες σκάλες, οι τροχονόμοι, οι φωτεινές επιγραφές, τα παλιά τραμ, συγκροτούν τη νεότερη μυθολογία της ιστορικής πλατείας.

Το ημερολόγιο κυκλοφορεί δίγλωσσο (ελληνικά – αγγλικά, σε μετάφραση Jonh Davis) και η αξία του είναι συλλεκτική. Η Άρτεμις Χατζηγιαννάκη, με την τέχνη της υδατογραφίας και την εξαιρετική χρήση του χρώματος, μας δίνει ζωγραφικά έργα που εμπλουτίζουν την εικαστική ιστορία της Αθήνας.

Το ημερολόγιο «Ομόνοια» διατίθεται στην τιμή των 10,00 ευρώ μέσω παραγγελιών στο notarte1711@gmail.com και στο τηλέφωνο 2103304759 καθώς και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.


Ανθολόγιο – Ημερολόγιο 2021 
Ταξίδια και περιηγήσεις
Εκδόσεις IANOS
Σελίδες: 128
Τιμή: 5,55€

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS το Ημερολόγιο για το 2021 με τίτλο Ταξίδια και περιηγήσεις. Το ημερολόγιο αυτό είναι αφιερωμένο στα ταξίδια και τις περιηγήσεις κάθε είδους και σε κάθε μέρος.

Μέσα από τα κείμενα συγγραφέων όπως ο Ιούλιος Βερν, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μ. Καραγάτσης, η Μάρω Δούκα, η Αλκυόνη Παπαδάκη, η Λένα Μαντά, ο Γιάννης Βούρος κ.ά. και τους στίχους ποιητών όπως ο Καβάφης, ο Σεφέρης κι ο Ελύτης, «ταξιδεύει» κι ο αναγνώστης σε μέρη εξωτικά, φανταστικά και απομακρυσμένα, σε γειτονιές υποβαθμισμένες αλλά και σε πολιτείες σύγχρονες και βιώνει καταστάσεις άλλοτε περίεργες, φανταστικές και δύσκολες και άλλοτε περιπετειώδεις και ευχάριστες. Όμως, όπως λέει και ο Καζαντζάκης: «Ένα μονάχα αξίζει: το ταξίδι». Το έργο «Μυτιλήνη» (2002, ακρυλικό, 63cm x 93cm), που κοσμεί το εξώφυλλο του ημερολογίου, είναι του Θανάση Μπακογιώργου.


Ημερολόγιο Υγείας 2021
Βαγγέλης Πρατικάκης
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Σελίδες: 224
Τιμή: 6,69€

Τι χρονιά κι αυτή που πέρασε!
Ένας ιός που ξεπήδησε από το πουθενά αναστάτωσε με πρωτοφανή τρόπο τη ζωή μας, μονοπωλώντας κάθε συζήτηση για θέματα υγείας.

Φέτος, είναι ώρα να φροντίσουμε το σώμα και το μυαλό μας με πιο ολιστικό τρόπο. Αυτό το έγκυρο ανθολόγιο συμβουλών μπορεί να αποτελέσει οδηγό για μια καλή χρονιά, μια χρονιά με υγεία.


Ημερολόγιο 2021
200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Εκδόσεις Κάκτος
Σελίδες: 392
Τιμή: 12,40€

Ένα χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 με τα πιο σημαντικά γεγονότα από τους πρώτους χρόνους του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s