Θεατρικά έργα | Roberto García de Mesa

Δέκα θεατρικά κείμενα του Ρομπέρτο Γκαρσία ντε Μέσα, σε μετάφραση της Ιφιγένειας Ντούμη. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ρώμη. Δέκα κείμενα του Ισπανού λογοτέχνη (και όχι μόνο) Ρομπέρτο Γκαρσία ντε Μέσα, διαφορετικά σε φόρμα, έκταση και χαρακτηριστικά, γραμμένα σε διαφορετικές εποχές, και άγνωστα ως … Συνεχίστε να διαβάζετε Θεατρικά έργα | Roberto García de Mesa.

Δημήτρης Α. Δημητριάδης | Θα ’ρθει καιρός

Ό,τι κι αν πειςό,τι κι αν κάνειςθα ’ρθει καιρόςπου θ’ αλλάξουν τα πράγματα. Δε θα μασάει τις φλέβες ο καιρόςτα λόγια θα ’χουν ρίζεςκι άνεμοι τρεχάτοι θ’ ανοίγουν τις πόρτεςτα παράθυρασβήνοντας τις σιωπέςτο κάρβουνοτις μολυβένιες σκέψεις. Ήσυχα θα κυλούν οι ποταμοί της οικουμένης. Τα πουλιά … Συνεχίστε να διαβάζετε Δημήτρης Α. Δημητριάδης | Θα ’ρθει καιρός.

Νίκος Βασιλάκης | Δύο ποιήματα

Για λίγη ζεστασιά Για λίγη ζεστασιάπήρα τους δρόμουςτης παγωμένης πολιτείας… Κι όμως την ώρα αυτήτο χωριό μου θα κοιμάταιήσυχα μες στο φως του φεγγαριού. [Από το περιοδικό «Διαγώνιος», τχ. 5 (Μάιος-Αύγουστος 1973), σ. 129] Το πρώτο χιόνι Το πρώτο χιόνι έπεσε απόψε στη στέγη μαςμα … Συνεχίστε να διαβάζετε Νίκος Βασιλάκης | Δύο ποιήματα.

Ηλίας Βενέζης | Η Χιονάτη της Πάρνηθας

Η μικρή Άννα είναι πια τώρα σε θέση να καταλαβαίνει τη μεγαλοπρέπεια του κόσμου. Δεν κάθεται να κοιτάζει με απορία όταν περνούν τα σύννεφα, όταν αστράφτει σαν πέφτει βροχή. Έγινε φίλη και με τα δέντρα. Τα δέχτηκε σαν πλάσματα που ήρθαν στη γη μονάχα για … Συνεχίστε να διαβάζετε Ηλίας Βενέζης | Η Χιονάτη της Πάρνηθας.

Life in the Pandemic | Διεθνής έκθεση φωτογραφίας στην Blank Wall Gallery

Τα τελευταία δύο χρόνια πολλά πράγματα έπαψαν να είναι όπως τα γνωρίζαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η ζωή όλων μας άλλαξε από τη μία μέρα στην άλλη και όλοι είχαμε να αντιμετωπίσουμε μία νέα πραγματικότητα με περιορισμούς. Φωτογραφία: Miranda Schmitz # Belgium # Lost Η … Συνεχίστε να διαβάζετε Life in the Pandemic | Διεθνής έκθεση φωτογραφίας στην Blank Wall Gallery.

8ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποίησης από την Εταιρία Γραμμάτων & Τεχνών Πειραιά

Η Εταιρία Γραμμάτων & Τεχνών Πειραιά προκηρύσσει τον 8ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης με θέμα: «Η καταστροφή της Σμύρνης». Η Εταιρία Γραμμάτων & Τεχνών Πειραιά, για τη θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης το 1922, προκηρύσσει για το 2022, τον Η’ Πανελλήνιο … Συνεχίστε να διαβάζετε 8ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποίησης από την Εταιρία Γραμμάτων & Τεχνών Πειραιά.

Νικηφόρος Βρεττάκος | Αν δε μου ’δινες την ποίηση, Κύριε

Αν δε μου ’δινες την ποίηση, Κύριε, δε θα ’χα τίποτα για να ζήσω.Αυτά τα χωράφια δε θα ’ταν δικά μου.Ενώ τώρα ευτύχησα να ’χω μηλιές,να πετάξουνε κλώνους οι πέτρες μου,να γιομίσουν οι φούχτες μου ήλιο,η έρημός μου λαό,τα περιβόλια μου αηδόνια. Λοιπόν; Πώς σου … Συνεχίστε να διαβάζετε Νικηφόρος Βρεττάκος | Αν δε μου ’δινες την ποίηση, Κύριε.

John Berryman | Ονειρικά τραγούδια

Τα «Ονειρικά τραγούδια», το πιο γνωστό και βραβευμένο έργο του Μπέρρυμαν, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περισπωμένη σε μια εξαιρετική, δίγλωσση έκδοση, σε μετάφραση του Αντώνη Ζέρβα, που ανθολόγησε επίσης τα ποιήματα και έγραψε τον πρόλογο. Περιλαμβάνει αφιέρωμα στον ποιητή, σε επιμέλεια και μετάφραση Ε.Κ. Ζέρβα. … Συνεχίστε να διαβάζετε John Berryman | Ονειρικά τραγούδια.

Jaroslav Seifert | Κήπος

Γέρος έμαθαν΄αγαπώ τη σιωπήκι από μουσική συχνά αρμονικότερη.Στη γαλήνη της σαλεύουν σημάδιαστη μεθόριο της μνήμηςσκοντάφτοντας σ΄ονόματαπου πήγε να στραγγαλίσει ο χρόνος. Στις κορυφές των δέντρων το βράδυακούω την καρδιά των πουλιών.Στο νεκροταφείο κάποτεέπιασα απ΄ το βάθος του τάφουτο τρίξιμο κάσας. (Μετάφραση Γ.Δ. Κεντρωτής) (Από την … Συνεχίστε να διαβάζετε Jaroslav Seifert | Κήπος.

Ειρηναίος Μαράκης | Ο άγγελος που ζωγράφιζε

«Έγινα ζωγράφος για να είμαι ελεύθερος»Αλέκος Φασιανός (1935-2022) Ένας άγγελοςαράζει στο μπαλκόνι μουφοράει στραβά το καπέλο τουκάνει τσιγάρο και γελά.Κάθε πρωί,κάθε απόγευμα εκεί,ζωγραφίζει πουλιάκι αγναντεύει το αθηναϊκό πανόραμα:την πλατεία Ομονοίας,λαϊκά ξενοδοχεία,μια νύφη,έναν ποδηλάτη,τους νομικούς του κόσμου,μία συγκέντρωση,τον πόλεμο. Ακόμα θυμάμαι την πρώτη φοράπου τον αντίκρισα.Ήταν … Συνεχίστε να διαβάζετε Ειρηναίος Μαράκης | Ο άγγελος που ζωγράφιζε.

Κώστας Τσιούφης | αναπάντητα

τι ήχο έχει ο Θάνατοςκαι ποια μορφή γνωστούαγνώστουκεκοιμημένουζωντανού μας περιμένειβιάζεταιμας γνέφειμιλάει γλυκά ή αυστηρά ακούει τα φρικτά παράπονά μαςγιατί τώραγιατί εμένα ή είναι απλά ένα κενόδίπλα στην ύπαρξή μας Ο Κώστας Τσιούφης γεννήθηκε στον Βόλο το 1954. Έκανε τις βασικές του σπουδές στο Βαρβάκειο Πρότυπο εξατάξιο Γυμνάσιο. … Συνεχίστε να διαβάζετε Κώστας Τσιούφης | αναπάντητα.

Ηλέκτρα Λαζάρ | Δύο ποιήματα

Δύο ποιήματα από τα «Άγια νήπια» (εκδόσεις Άπαρσις), την ποιητική συλλογή της Ηλέκτρας Λαζάρ που απέσπασε το 1ο βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2020. Ανθέμια μιας διάλυσης Συλλέκτες της επόμενης μέραςζωάκια που μεταφέρουμε δυο κόσμουςπαραισθήσειςκαι φίλους παλιατζήδεςΆνθρωποι αξιότιμοιλευκότεροι κι από κιμωλίαπειθήνιοι λες και … Συνεχίστε να διαβάζετε Ηλέκτρα Λαζάρ | Δύο ποιήματα.

ΛΗ’ Λογοτεχνικός Διαγωνισμός του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός

Ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός προκηρύσσει τον ΛΗ’ Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Πεζογραφίας, Ποίησης και Δοκιμίου. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όσους γράφουν ποίηση και πεζό λόγο στην ελληνική γλώσσα, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής, εθνικότητας και ηλικίας. Το θέμα του διαγωνισμού είναι ελεύθερο. Η υποβολή των έργων θα πραγματοποιηθεί από … Συνεχίστε να διαβάζετε ΛΗ’ Λογοτεχνικός Διαγωνισμός του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.

Γρηγόρης Σακαλής | Τι είχα

Τώρα που φεύγειςθέλω να σου εξομολογηθώότι σου είμαι ευγνώμωνγια ό,τι έκανες για μέναμ΄έκανες να νιώσωπρωτόγνωρα συναισθήματαχαρά μόνο, ποτέ λύπημα φαίνεται πως εγώήμουν ανώριμοςδεν ήμουν έτοιμοςνα εκτιμήσωαυτά που γενναιόδωραμου χάρισεςθα είσαι για πάνταστην καρδιά μουκυρίαρχη, μοναδικήτώρα που φεύγειςκαταλαβαίνω τι είχακαι τι χάνωτον ήλιο, το φεγγάριτην άνοιξη, … Συνεχίστε να διαβάζετε Γρηγόρης Σακαλής | Τι είχα.

Anna Kamieńska | Η προσευχή που σίγουρα θα εισακουστεί

Κύριε, επίτρεψέ μου να υποφέρω πολλάΚαι μετά να πεθάνω Άσε να διασχίσω τη σιωπήΚαι μην αφήνεις ούτε φόβο να ξεμείνει πίσω μου Άσε τον κόσμο να συνεχίζει την πορεία τουΆσε τη θάλασσα να φιλάει της ακρογιαλιές της Άσε το χόρτο να μένει πράσινοΈτσι που ο … Συνεχίστε να διαβάζετε Anna Kamieńska | Η προσευχή που σίγουρα θα εισακουστεί.

Βιβή Κοψιδά-Βρεττού | Φυγή ο χειμώνας

Σαν φυγή μοιάζει ο χειμώναςΌλα και όλοι φεύγουν ξενιτεύονταιΤα δέντρα αφήνουν στα κλαριάμονάχα την υπόσχεση οπώρα ερχόμενουκαλοκαιριού πετούμενα τις φωλιές τουςαφήνουν κι ένα γράμμα λύπησης μέχρι τησιγουριά της πράσινης άνοιξης οουρανός τ’αστέρια του σε χαμηλάαπόσκια κρυφού καημού η θάλασσατην ακύμαντη παρθενία της στηγκρίζα έκπληξη του … Συνεχίστε να διαβάζετε Βιβή Κοψιδά-Βρεττού | Φυγή ο χειμώνας.

Ο Γιώργος Ανδρίτσος στο Σαλόνι του BookSitting

Ο συγγραφέας Γιώργος Ανδρίτσος απαντά στις ερωτήσεις του BookSitting, με αφορμή το νέο του βιβλίο «Εδώ δεν είναι Αμερική (ή μήπως είναι;)»: μια συλλογή διηγημάτων που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη. Ο Γιώργος Ανδρίτσος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έζησε για χρόνια στο εξωτερικό και εργάστηκε ως … Συνεχίστε να διαβάζετε Ο Γιώργος Ανδρίτσος στο Σαλόνι του BookSitting.

Ανδριάνα Μπιρμπίλη | Το δικό μου ουράνιο τόξο

Στα τζάμια πέφτει η βροχή,μα λένε πως αν σταματήσει ουράνιο τόξο θα φανεί.Το δικό μου ουράνιο τόξο έχει αγώνα και φωνή,έχει πόνο, από ανθρώπους που άφησαν την τελευταία τους πνοή.Το δικό μου ουράνιο τόξο είσαι εσύ,που αγωνίζεσαι δίπλα μου για να γίνει πολύχρωμη η γη,με … Συνεχίστε να διαβάζετε Ανδριάνα Μπιρμπίλη | Το δικό μου ουράνιο τόξο.

Δημήτρης Καρπέτης | Χειμωνιάτικος ήλιος

Στον χειμωνιάτικο ήλιοδυο φωνές θαμπωμένεςολισθαίνουν προς την αβεβαιότητα.Κάτω απ’τα αρμυρίκια,στ’ αμμουδερά μονοπάτιαδιατηρούμε μια ψευδαίσθηση της ελευθερίας.Περιπλανιέμαι σε κοινοτυπίες ταραχώδεις,ο άδειος αέραςπερικλείει το σκοτάδι,το φάσμα της όρασης απόμακρο.Σχήμα ακαθόριστο οι σκέψεις,διογκώνουν την ανυπαρξία.Οι μύες λύνονται,μια υπενθύμιση φόβουπροσκολλάται πάνω τους.Παρακάμπτοντας τις σπασμωδικές κινήσειςαγγίζω την ατιθάσευτη φύση σου,αισθάνομαι … Συνεχίστε να διαβάζετε Δημήτρης Καρπέτης | Χειμωνιάτικος ήλιος.

Χαρίτα Μήνη | Τέχνη τίκτουσα

Της δημιουργίαςτους κρουνούς ανοίγωστίχοι και όνειρα ξεχύνονταιδυνάμεις αλλοτινών καιρών,οράματα μελλούμενων. Της πεταλούδας τα φτεράφοράω κι ακροβατώπάνω στις ηλιαχτίδεςανατροπείς οι ιριδισμοί μουπολύχρωμο τον κόσμο βάφουν. Μπαλαρίνα σε χορό αιθέριοαψηφώ βαρύτητες και νόμουςσε μελωδίες αλλόκοσμες δοσμένημεταμορφώνομαι σε τέχνη τίκτουσατη λύτρωση ενός κόσμου λαβωμένου. Η Χαρίτα Μήνη είναι … Συνεχίστε να διαβάζετε Χαρίτα Μήνη | Τέχνη τίκτουσα.