12 (καλά) βιβλία για να μεγαλώσετε σωστά τα παιδιά σας

Αν και θεωρείται (σχεδόν) αυτονόητο ότι όλοι μπορούν να κάνουν παιδιά, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορούν να γίνουν καλοί γονείς. Το BookSitting επέλεξε δώδεκα βιβλία ειδικών επιστημόνων που θα σας βοηθήσουν να γίνετε όσο καλύτεροι μπορείτε!

επιμέλεια: Αλεξία Καλογεροπούλου
alexia.kalogeropoulou@gmail.com

child.jpg

Χίλιες και Μία Δραστηριότητες για Έξυπνα Παιδιά,  μετάφραση: Ιωάννα Παπαγεωργίου, εκδόσεις Διόπτρα, σελίδες: 240, τιμή: 19,90€. 

ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΞΥΠΝΑ ΠΑΙΔΙΑ.jpgΔιασκεδαστικές και πρωτότυπες ιδέες, κατάλληλες για παιδιά από 0 έως 5 ετών, για να διαπαιδαγωγήσετε το παιδί σας με τον πιο ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο: με το παιχνίδι.

Πρόκειται για ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για γονείς και παιδαγωγούς, που θα σας βοηθήσει να συμβάλετε θετικά στην εξέλιξη του παιδιού, ενισχύοντας τη γνωστική, κινητική και συναισθηματική ανάπτυξή του, αλλά και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

Όλες οι δραστηριότητες που προτείνουν οι ειδικοί είναι ιδανικές για γονείς και παιδιά, δεν απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία και μπορείτε να τις κάνετε στο σπίτι, στο ύπαιθρο, κατά τη διάρκεια μιας βόλτας και σε οποιονδήποτε άλλο χώρο.


Πλάθοντας ευτυχισμένα παιδιά, συγγραφέας: Ιάκωβος Θ. Μαρτίδης, εκδόσεις Αρμός, σελίδες: 392, τιμή: 18,00€.

Martidis-Eftixismena-Paidia-fin.jpgΤο βιβλίο του ψυχίατρου Ιάκωβου Μαρτίδη πραγματεύεται και αναλύει με απλό και κατανοητό τρόπο είκοσι τέσσερα σημαντικά θέματα που αφορούν τις σχέσεις γονιών – παιδιών, βασισμένο στην ελληνική πραγματικότητα.

Ενθαρρύνει τους γονείς να δουλέψουν για τη δημιουργία σχέσεων που θεμελιώνονται στην αγάπη, την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό, και δείχνει τον τρόπο να διαχειρίζονται ποιοτικότερα και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τα προβλήματα που προκύπτουν.

Ένας πρακτικός «οδηγός» για το πώς να χτίσετε μια υγιή σχέση με τα παιδιά σας, που συνδυάζει την τεκμηριωμένη παιδαγωγική άποψη και την επιστημονική γνώση με την πρακτική της εφαρμογή με παραδείγματα, χωρίς θεωρητική ορολογία.


Οι γονείς κάνουν τη διαφορά, συγγραφέας: Αλεξάνδρα Καππάτου, εκδόσεις Μίνωας, σελίδες: 448, τιμή: 17,50€.

Οι γονείς κάνουν τη διαφορά.jpgΗ έγκριτη ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Α. Καππάτου δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα, ανησυχίες και δυσκολίες που απασχολούν το ζευγάρι από τη στιγμή που αποφασίζει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί.

Με απλό και κατανοητό τρόπο εξηγεί και αναλύει όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τη σύλληψη του παιδιού μέχρι το στάδιο που προηγείται της εφηβείας, προσφέροντας στους σημερινούς γονείς τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα το παιδί τους και να ενημερωθούν για τα σημαντικότερα θέματα που τους προβληματίζουν, όπως: τρόποι επικοινωνίας με το παιδί, προβλήματα στον ύπνο, άρνηση, εφιάλτες, επιθετικότητα, πείσμα, ψέμα, μαθησιακές δυσκολίες, σχολικός εκφοβισμός, άγχος-φόβοι, κατάθλιψη και πολλά άλλα.


Γονείς, ακούστε μας, συγγραφέας: Σοφία Ανδρεοπούλου, εκδόσεις Διόπτρα, σελίδες: 208, τιμή: 13,30€. 

Γονείς, ακούστε μας.pngΠολλοί γονείς κάνουν «τα πάντα» για το παιδί τους, εκτός από ένα πολύ σημαντικό πράγμα: να το ακούνε.

Σπάνια το ακούνε αληθινά. Σπάνια αφιερώνουν χρόνο για να κατανοήσουν σε βάθος τι αισθάνεται, τι σκέφτεται, τι χρειάζεται.

Ακούστε, λοιπόν, τα ίδια τα παιδιά που μιλούν για την καθημερινότητά τους, τα προβλήματα και τα συναισθήματά τους.

Με διερμηνέα την παιδοψυχολόγο Σοφία Ανδρεοπούλου, κατανοήστε τι κρύβεται πίσω από τα λόγια τους και ανακαλύψτε τρόπους να διαχειριστείτε τις μικρές και μεγάλες δυσκολίες της ζωής, έτσι ώστε να τα βοηθήσετε να αναπτυχθούν, να ωριμάσουν και να είναι ευτυχισμένα.


Η λογική των συναισθημάτων, συγγραφέας: Βασιλική Παππά, εκδόσεις Οκτώ, σελίδες: 246, τιμή: 12,00€.

logiki_sinaisthimaton.jpgΤι είναι τα συναισθήματα; Πώς αναδύονται και πώς εκφράζονται; Σε τι συνίσταται η συναισθηματική νοημοσύνη και σε τι μας χρησιμεύει; Πώς αποκτάται και ποιος είναι ο ρόλος των γονέων στην απόκτησή της; Αυτά είναι μερικά θεμελιώδη ερωτήματα στα οποία επιχειρεί να απαντήσει η ψυχολόγος Βασιλική Παππά στο βιβλίο της  Η λογική των συναισθημάτων.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου εξετάζονται τα βασικά συναισθήματα και ο ρόλος των γονιών στη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, με κύρια εστίαση στη σχέση γονιού-παιδιού, στους τύπους δεσμού και στις συνέπειες του αποχωρισμού. Τέλος, αναλύεται ο ρόλος των συναισθημάτων στην αυτονόμηση του εαυτού και την έκφραση των δευτερογενών συναισθημάτων.

Το δεύτερο μέρος αφορά τη συναισθηματική νοημοσύνη, τα θεωρητικά μοντέλα που έχουν διαμορφωθεί και την έννοια της ενσυναίσθησης. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση  στους τύπους γονέων και τα αποτελέσματά τους στη συμπεριφορά των παιδιών, καθώς και στο προφίλ των γονιών-συναισθηματικών μεντόρων, που αναμφίβολα αποτελούν το ενδεικνυόμενο συναισθηματικό πρότυπο για τα παιδιά τους.


Πώς να μεγαλώσετε έξυπνα παιδιά, συγγραφέας: Τζον Μεντίνα, εκδόσεις Ψυχογιός, σελ: 416, τιμή: 15,50€.

Πώς να μεγαλώσετε έξυπνα παιδιά.jpgΠοιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Πώς επηρεάζει η τηλεόραση τον εγκέφαλο του παιδιού; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε τις εκρήξεις θυμού του παιδιού σας;

Τις απαντήσεις δίνει ο συγγραφέας σε ένα βιβλίο που γράφτηκε για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της επιστημονικής γνώσης και της γονικής πρακτικής.

Μέσα από αστείες ιστορίες και παραδείγματα, ο Τζον Μεντίνα, μοριακός βιολόγος και μπαμπάς, αποκαλύπτει πώς αναπτύσσεται ο εγκέφαλος ενός παιδιού και τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιστοποιήσετε αυτή την ανάπτυξη.

Ό,τι κάνετε τώρα –πριν από την εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκειά της και για τα πρώτα πέντε χρόνια μετά τη γέννα– θα επηρεάσει τα παιδιά σας για την υπόλοιπη ζωή τους. Αυτό το βιβλίο θα είναι πολύτιμος οδηγός σας!


Δεν έχουν χαθεί όλα, συγγραφέας: Ιζαμπέλ Φιλιόζα, εκδόσεις Ενάλιος, σελ: 240, τιμή: 12,78€.

Δεν έχουν χαθεί όλα.jpgΦωνάζει, χτυπιέται, χώνεται παντού, δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, χάνει την αυτοπεποίθησή του. Ξεχνάει τα πράγματά του, παθαίνει κρίση με το παραμικρό, ουρλιάζει, είναι επιθετικό και αρνητικό στο σχολείο. Είναι δύσκολο στο φαγητό, λερώνει ακόμα το κρεβάτι…

Τη μια χρειάζεται ελευθερία και αντιδρά έντονα, την άλλη έρχεται να χωθεί στην αγκαλιά της μαμάς δείχνοντας τέλεια υπακοή. Πότε ζέστη, πότε κρύο. Δεν είναι εύκολο να ορίσουμε ακριβή όρια στον γονικό έλεγχο.

Πόσο μεγάλη απογοήτευση προκαλούν στους γονείς αυτές οι συμπεριφορές! Να υπάρχουν άραγε άλλοι λόγοι εκτός από τη διαπαιδαγώγηση ή την υπέρβαση των ορίων; Μήπως η εγκεφαλική ανάπτυξη είναι το ζητούμενο;

Η συγγραφέας συμβουλεύει να μην απελπίζεστε και παρουσιάζει μια νέα αποτελεσματική προσέγγιση, βασισμένη στις ανακαλύψεις της Νευροεπιστήμης, που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι συμβαίνει στον παιδικό εγκέφαλο μεταξύ 6 και 11 ετών και θα κάνει τη ζωή σας και πάλι καθημερινή χαρά!


Προικισμένα μωρά, εμπνευσμένοι γονείς: Για μια άλλη προσχολική ηλικία, συγγραφέας: Στέλιος Παπαβέντσης, εκδόσεις Πατάκη, σελίδες: 240, τιμή: 11,10€.

Προικισμένα μωρά.jpgΠόσο σημαντική είναι η προσχολική ηλικία για την ευτυχία και την ολοκλήρωση του παιδιού; Πώς να παίξουμε με το βρέφος και το νήπιο; Πώς να επικοινωνήσουμε καλύτερα και να προαγάγουμε τη γλωσσική τους ανάπτυξη; Ποιες γνώσεις και δεξιότητες χρειαζόμαστε για να τα βοηθήσουμε να έχουν υγιείς συνήθειες σε βασικά ζητήματα, όπως ο ύπνος, ο θηλασμός και η διατροφή; Πώς να υποστηρίξουμε καλύτερα την ψυχοκινητική τους ωρίμανση; Πώς να συμπεριφερόμαστε στην καθημερινότητά μας απέναντι στα μικρά παιδιά; Με ποιες σύγχρονες αρχές και μεθόδους να τα διαπαιδαγωγήσουμε; Πώς δημιουργούμε προικισμένα μωρά, με θεμελιώδη εφόδια για το αύριο; Ποιος είναι ο ρόλος του ειδικού; Και τέλος, πώς να αλλάξουμε την κοινωνία, τις πόλεις και τις γειτονιές μας, ώστε να φέρουμε τα βρέφη, τα νήπια και τους γονείς τους σε κεντρική θέση;

Πίσω από κάθε σελίδα αυτού του βιβλίου κρύβεται η βασική ιδέα ότι επιτυχημένοι γονείς είναι οι ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι γονείς. Ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης καταγράφει μια σύνθεση απόψεων και προσωπικών βιωμάτων από την ενασχόλησή του με τα παιδιά και τα προβλήματά τους. Είναι γραμμένο όσο το δυνατόν πιο απλά και συνοπτικά. Στόχος του είναι να καταθέσει πρακτικές συμβουλές, σκέψεις και προβληματισμούς για μια νέα, πιο ολοκληρωμένη σχέση του Έλληνα γονέα με το βρέφος και το νήπιο. Έχει γραφτεί για γονείς που ζητούν ενημέρωση, γνώσεις, τεχνικές και δεξιότητες, για γονείς που έχουν τη δύναμη να ωριμάζουν παράλληλα με τα μικρά τους.


Μίλα!… Γιατί δεν μιλάς; συγγραφέας: Δημήτρης Σκαραγκάς, εκδόσεις IANOS,  σελίδες: 192, τιμή: 11,00€.

ΜΙΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΣ.jpgΤο περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά επηρεάζει και συμβάλλει άμεσα και ουσιαστικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους.

Κύριος στόχος κάθε οικογένειας θα έπρεπε να είναι η ελευθερία έκφρασης κάθε μέλους της, καθώς και η κατανόηση και η αποδοχή του άλλου.  Η οικογένεια δεν πρέπει να είναι ένα «εργαστήρι» παραγωγής αντιτύπων της κυρίαρχης προσωπικότητας ενός μέλους της.

Πολλές οικογένειες όμως αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της δυσλειτουργίας στο επίπεδο της επικοινωνίας μεταξύ των μελών τους. Και όταν η επικοινωνία μεταξύ των μελών μιας οικογένειας εξαντλείται στον «αγώνα» των γονιών για την επιβολή των απόψεών τους και της εξουσίας τους, τότε είναι βέβαιο ότι τα παιδιά αυτής της  θα καταπιεστούν, θα κακοποιηθούν συναισθηματικά και νοητικά, και θα στερηθούν τη δυνατότητα να διαμορφωθούν μέσα από τις εμπειρίες τους.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες που οι γονείς θεωρούν τους εαυτούς τους αλάθητους, έχουν πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν στο μέλλον ψυχολογικά προβλήματα.


Μικρά μυστικά για γονείς με μικρά παιδιά, Σούζαν Βαλιερ, εκδόσεις Ψυχογιός, σελίδες: 272, τιμή: 14,40€. 

Μικρά μυστικά για γονείς με μικρά παιδιά.jpgΑπό ποια στιγμή το έμβρυο αρχίζει να έχει επαφή μαζί μας; Πρέπει να αφήνω το παιδί μου να κλαίει τη νύχτα;  Πώς να το συνηθίσω να κοιμάται στο δικό του κρεβάτι; Σε ποια ηλικία θα έπρεπε να βγάλει την πάνα;  Πώς να αντιδρώ απέναντι στις κρίσεις θυμού;

Αυτό το βιβλίο δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις στις ερωτήσεις που κάνουν πολλοί γονείς πάνω στο θέμα της ανάπτυξης των παιδιών τους, από τη ζωή στη μήτρα μέχρι την ηλικία των τριών ετών.

Απομυθοποιεί κάποιες έννοιες σχετικές με την εξέλιξη του παιδιού δίνοντας με τον πιο απλό τρόπο συμβουλές και κολπάκια που διευκολύνουν τη ζωή των γονιών, ώστε να απολαμβάνουν κάθε στιγμή που περνάνε με τους «μικρούς τυράννους» τους.


1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο, συγγραφέας: Φιλίπ Μπρασέρ, μετάφραση: Εύη Γεροκώστα, εκδόσεις Μεταίχμιο, σελίδες: 128, τιμή: 12,20€. 

1001-drastiriotitesc.jpgΈνα έξυπνο και πρωτότυπο βιβλίο που θα σας μάθει πώς να διδάξετε στα παιδιά σας όχι απλώς να διαβάζουν, αλλά και να αγαπούν τα βιβλία.

Πώς; Με τη ζωγραφική, το παιχνίδι, την έρευνα, τη συζήτηση, τη μίμηση… Κι όλα αυτά με αφετηρία ένα βιβλίο, που ανοίγει την όρεξη στα παιδιά να καταβροχθίσουν και όλα τα υπόλοιπα βιβλία. Ένα χρήσιμο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.


Καλωσήρθες αδερφάκι, συγγραφέας: Giorgia Cozza, μετάφραση: Άννα Παπασταύρου, εκδόσεις Gema, σελ: 288, τιμή: 12,00€.

Καλωσήρθες αδερφάκι.jpgΈνα καινούριο μωρό καταφθάνει! Όταν η οικογένεια μεγαλώνει, γονείς και παιδιά καλούνται να βρουν νέες ισορροπίες. Πώς θα βοηθήσουμε το πρωτότοκο ν’ αντιμετωπίσει την αλλαγή με ηρεμία και χαρά; Μετά τη γέννηση, πώς θα διαχειριστούμε τις απαιτήσεις δύο ή και περισσότερων παιδιών διαφορετικής ηλικίας; Κι ακόμα, ποια τεχνάσματα μπορούν να ωφελήσουν την κατανόηση μεταξύ αδελφών στην παιδική ηλικία;

Το Καλωσήρθες αδερφάκι απαντάει στις απορίες και τα ερωτηματικά των γονιών, προσφέροντας χρήσιμες πληροφορίες και πρακτικές υποδείξεις για να συμμετέχουν τα μεγαλύτερα αδέλφια στη φάση της αναμονής καθώς και στην υποδοχή του νεογέννητου.

Οι παρεμβάσεις των ειδικών –ψυχολόγων και παιδαγωγών– υποδεικνύουν πώς να διαχειριζόμαστε την κατάσταση αν το παιδάκι αντιμετωπίζει προβλήματα (για παράδειγμα παλινδρόμηση ή έντονη ζήλια). Και για τις μητέρες που θηλάζουν, όταν ανακαλύπτουν ότι είναι και πάλι σε ενδιαφέρουσα, υπάρχουν οι οδηγίες των γυναικολόγων και άλλων συμβούλων θηλασμού.

Ένα βιβλίο που επικεντρώνεται στην αγάπη και το βάθος της αδελφικής σχέσης. Γιατί τα αδέλφια είναι δώρο για όλη τη ζωή.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.