«Οικονομικά για μη ειδικούς» του Περικλή Γκόγκα

Ένα σημαντικό βιβλίο που εξηγεί με τρόπο απλό, κατανοητό και πρακτικό, οικονομικές έννοιες που έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και, σε μεγάλο βαθμό, την ορίζουν. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.

%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b7-%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%83Μια πρόκληση αποτέλεσε για τον Αναπληρωτή Καθηγητή Οικονομικής Ανάλυσης και Διεθνών Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Περικλή Γκόγκα, η συγγραφή ενός βιβλίου που θα εξηγεί, ακόμα και στον πλέον αδαή, σημαντικές έννοιες της οικονομικής επιστήμης. Ο ίδιος εξηγεί πώς αποφάσισε να γράψει το Οικονομικά για μη ειδικούς:  

«Με το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης το 2010, τα οικονομικά μπήκαν ως αναγκαιότητα στην καθημερινή ζωή του κάθε πολίτη και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις και επιλογές που έπρεπε να κάνει για το μέλλον του. Ωστόσο, πολλές οικονομικές έννοιες και όροι παρουσιάζονταν στα μέσα, από ειδικούς και μη, ως δεδομένες, χωρίς καμία εξήγηση, με αποτέλεσμα  να μη γίνονται εύκολα αντιληπτές αλλά να παρερμηνεύονται ή και να προκαλούν σύγχυση στους πολίτες που δεν είναι ειδικοί στα οικονομικά και εξοικειωμένοι με όλους αυτούς τους όρους.

Ως αποτέλεσμα της δικαιολογημένης αυτής άγνοιας αλλά και των σημαντικών και πρωτόγνωρων αποφάσεων που παίρνονταν για αυτόν οι πολίτες έψαχναν απεγνωσμένα απαντήσεις όπου μπορούσαν να τις βρουν. Έτσι θέλοντας να καλύψω αυτό το κενό ενημέρωσης άρχισα να δημοσιεύω στον τύπο μια σειρά από άρθρα που σκοπό τους είχαν να εξηγήσουν με απλά λόγια το τι συμβαίνει. Τα άρθρα αυτά έτυχαν μεγάλης αναγνωσιμότητας και το feedback από τους αναγνώστες ήταν πολύ θετικό.

Ταυτόχρονα, πολλοί συγγενείς, φίλοι, γνωστοί, ακόμα και άγνωστοι με ρωτούσαν δια ζώσης ή μου τηλεφωνούσαν ή μου έστελναν emails προκειμένου να ενημερωθούν πριν πάρουν αποφάσεις. Καθώς ήταν πολλοί αυτοί που ήθελαν να ενημερωθούν και θα έπρεπε να εξηγώ στον/ην καθένα/μία ξεχωριστά τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά, προσπάθησα να βρω κάποιο βιβλίο ή κάποια ιστοσελίδα στο ίντερνετ που να έχει τις απαντήσεις αυτές. Ήμουν σίγουρος ότι θα υπήρχε κάτι τέτοιο, όμως η έρευνά μου έδειξε ότι υπήρχαν μόνο δύο ειδών σχετικές πηγές που κάλυπταν τα δύο άκρα: από την μια τα ακαδημαϊκά συγγράμματα που εξ ανάγκης ήταν ογκώδη, πολύ λεπτομερειακά και πολύ δύσκολα, γεμάτα μαθηματικά και εξισώσεις και από την άλλη κάποια «οικονομικά λεξικά» που απλά δίναν σε μία πρόταση κάποιους ορισμούς χωρίς περαιτέρω επεξήγηση, ανάλυση, παραδείγματα και αντιστοιχίες με την πραγματικότητα που ζούμε γύρω μας.

Παρόλο όμως που το βιβλίο απευθύνεται στους «μη-ειδικούς», μπορεί να αποτελέσει και ένα άριστο εγχειρίδιο αναφοράς και για όσους και όσες έχουν κατά το παρελθόν διδαχτεί οικονομικά αλλά χρειάζεται να ξαναθυμηθούν πολλές από τις σχετικές έννοιες ανατρέχοντας στο βιβλίο για μια σύντομη αλλά περιεκτική, ουσιαστική και ολοκληρωμένη εξήγηση και περιγραφή.

Έτσι, το παρόν βιβλίο αποτελεί έναν πολύ χρήσιμο καθημερινό οδηγό τόσο στον μη-ειδικό στην οικονομική επιστήμη όσο και σε αυτόν που έχει διδαχθεί στο παρελθόν οικονομικά.

Τέλος, το βιβλίο καινοτομεί εγκαινιάζοντας τη δημιουργία μιας αμφίδρομης σχέσης με τον αναγνώστη μέσω της ανοιχτής γραμμής άμεσης επικοινωνίας που υπάρχει με τον ίδιο. Στην ομάδα που έχει δημιουργηθεί στο Facebook https://www.facebook.com/groups/oikonomika.gogas  είναι δυνατή η διαδραστική επικοινωνία με τον συγγραφέα. Οι αναγνώστες μπορούν εκεί να γράψουν τις ερωτήσεις, παρατηρήσεις, απορίες και ιδέες τους και να απαντηθούν από τον συγγραφέα άμεσα.»  – Περικλής Γκόγκας.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΚΟΓΚΑΣ.jpgΟ Περικλής Γκόγκας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης και Διεθνών Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στα Μακροοικονομικά, Χρηματοοικονομικά, Πολυπλοκότητα και Μηχανική Μάθηση. Αποφοίτησε πρώτος με άριστα και βαθμό 9,24 από το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.Έχει μεταπτυχιακό τίτλο στα Διεθνή Χρηματοοικονομικά με “high distinction” από το University of Saskatchewan και διδακτορικό με ειδίκευση στα Νομισματικά και Χρηματοοικονομικά από το University of Calgary.

Διετέλεσε επισκέπτης ερευνητής χρηματοοικονομικών (Visiting Scholar Finance) στο Ross School of Business του University of Michigan, ενώ διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Τραπεζικής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.Είναι ερευνητής στα Euro Area Business Cycle Network και The Rimini Centre for Economic Analysis. Επίσης, έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο University of Saskatchewan,  στο University of Calgary, Plovdiv University, στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Υπήρξε συντάκτης (editor-in-chief) του επιστημονικού περιοδικού Economics and Finance Notes. Συμμετέχει στο Editorial Board των επιστημονικών περιοδικών International Journal of Computational Economics and Econometrics και International Journal of Economics and Management Engineering. Επιστημονικές του εργασίες έχουν δημοσιευτεί σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ είναι συγγραφέας του βιβλίου «Σύγχρονη Επιχείρηση». Παρουσίασε, κατόπιν πρόσκλησης, την ερευνητική του δουλειά στα:University of Michigan, Temple University και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Πλήθος άρθρων του δημοσιεύονται στον τύπο. Πριν αφοσιωθεί στην ακαδημαϊκή καριέρα, διετέλεσε για σειρά ετών οικονομικός διευθυντής μεγάλης ελληνικής πολυεθνικής εταιρίας και ασχολείται με την συμβουλευτική επιχειρήσεων.


Info: Οικονομικά για μη ειδικούς, συγγραφέας: Περικλής Γκόγκας, εκδόσεις Κριτική, σελ: 288, τιμή: 17€.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.